Jakou navrhnete soudobost pro přívod 3x1,5 při zatížení 4x2kW?

<< < (2/7) > >>

František Šohajda:
Jen to co jsem viděl na vlastní oči...
U jednoho majitele RD ,který si asi 7m od domu postavil v zahradě za domem takovu "garsonku" místo garáže.Tudíž kuchyně se vším, koupelna, WC a dva malé pokoje,chodba,spíž,el.sporák...... (zle)
Měl instalaci udělanou v tomto přístavku 3 fázově dle norem! Ale k HL. rozvaděči garsonky měl provizorně dotáhlou 3x1,5 CYKY ze svého domu ze sklepa.Aby mohl tam dodělávat v zimě věci.Topení plynem.Provizo rka zůstala,neřešil to.
Za několik let tam ubytoval syna s rodinou a dvěma dětmi.Fungoval o to jako klasický RD.
Zavolal mě, že to má zapojené celé stále na provizorku CYKY 3x1,5mm.Rozdělal jsem krabici, 3x1,5 měla trochu jinou barvu, ale izolace se zdála v pořádku.(Měřič na IZO jsem neměl se sebou).Řekl jsem mu,ať to hned vypne a vymění za min.6 CU!!To jsem si nemyslel ,že to 3x1,5 mm přečká-přečkala a jede to doteď skoro 31 let!!

Jiří Kantner:
Citace: František Šohajda  20.11.2024, 12:14

přečkala a jede to doteď skoro 31 let!!

Reálná zkušenost to to je ale teď si spousta čtenářů fóra bude myslet že zprasit se dá zcela všecko.

Největší riziko pro takový kabel jsou místa kde jsou vodiče vystaveny nějakému silnému mechanickému namáhání. skřípnutý kabel, vodiče stlačené v krabici, přechody přes ostré hrany atd.

Jiří Schwarz:
Kabel se nám bude trochu hřát, takže časem by se z těch zbytečných ztrát zaplatil nový kabel... (ono se to dá v Sichru dát jako ekonomická varianta)
Nejvíce se nám budou hrát konce vodičů, místa připojení, poznáme to na barvě kovu i izolace, ale zpravidla to neshoří
Jistič vydrží o něco více než je jmenovitý proud, ale časem se to na něm podepíše a bude třeba ho vyměnit...

Jan Bocek:
Téma:

Jakou navrhnete soudobost pro přívod 3x1,5 při zatížení 4x2kW?

Pokud bych znál délku a způsob uložení, tak bych navrhoval soudobost 0,2.
Technicky je to čisté, ale prakticky je to hovadina.

Proč?
Protože při 8 kW může klesnout napětí až o 50 V a některé spotřebiče nebudou
plnit svoji funkcí. Neřeším přitom otázku přetížení, jištění a bezpečnosti.
Prostě pro mne jako projektanta tudy cesta nevede.

A jako revizní rechnik posuzují elektroinstala ci jako dobrou, anebo špatnou.

Kabel CYKY 3x1,5 má odpor smyčky 25 ohmů na 1000 m. Na 100 m je to 2,5 ohmů. K tomu připočteme odpr spojů, napájecí impedanci a závislost na teplotě a dostavámě se hluboko pod toleranci úbytků napětí......

Václav Třetí:
Citace: František Šohajda  20.11.2024, 12:14

U jednoho majitele RD ... měl provizorně dotáhlou 3x1,5 CYKY ze svého domu ze sklepa.

Zavolal mě, že to má zapojené celé stále na provizorku CYKY 3x1,5mm2...To jsem si nemyslel ,že to 3x1,5 mm přečká-přečkala a jede to doteď skoro 31 let!!

To není dobrý vzor. Jaké to má jistění? Ono se to jednou vymstí...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana