Ktoré technické predpisy pojednávajú o uzemnení tienenia vn káblov?

<< < (2/3) > >>

Vlado Konrád:
Citace: Miroslav Revús  14.11.2024, 06:58

Áno, s touto informáciou som sa stretol a má opodstatnenie.

Podstatou mojej otázky je spor s pracovníkom investora, ktorý mi tvrdí, že uzemnením tienenia vn káblov 3x AXEKVCEY 1x150 v dĺžke 3m na oboch koncoch a na jednu a tú istú uzemnenú oceľovú konštrukciu som vytvoril závit nakrátko, ktorý spôsobí poškodenie káblov.

Je trošku komplikovanejš ie. Predstavme si vn kábel ako kondenzátor, kde jedna doska je živý vodič a druhá doska tienenie. Frekvencia je 50Hz, tečie tam kapacitný prúd úmerný kapacite napätiu a frekvencie v kábli cca 20mA/m podľa typu. A predstavme si jeho zapojenie ,  uzemnenie a uzemnenie tienenia. Tým že tienenie je pripojené na obidvoch koncovkách nevytvoríte závit nakrátko, nakoľko kapacitný prúd tečie smerom k zdroju a nie od koncovky ku koncovke. Gradient napätia je =0.  S istotou môžem tvrdiť, že ak tam bude jedna koncovka, 3m kábla problém mať nebudú. vn káble pri ukončení koncovkami musia mať ale tienenie VŽDY pripojené na zem, s hodnotou podľa STN 50522. Naviac výrobca koncoviek má technologický postup a návod ako osadiť koncovku na vn kábli spolu s jej uzemnením. Nevytiahnutím a neuzemnením tienenia tento návod porušujete a za porušenie nesiete plnú zodpovednosť. Teda ten kto to montuje a projektuje. BTW ,  všeky kioskové TS to majú rovnako . 3-4 m vn kábla s uzemnenými koncovkami na  strane trafa a vn rozvádzača a veky bez problémov. A 250m vedenia s uzemnením len na vzdušnej sieti ( obmedzený kapacitný prúd ladenou tlmivkou) a odpojeným uzemnením koncovky vo vn rozvádzači ( niekto nedosledoval) odpálená koncovka a diera v KKT  RDJH Siemens. Ak na tom investor trvá, dajte to do poznámky

Miroslav Revús:
Aj toto je pripojenie trafa vlastnej spotreby 22/0,4kV vo vonkajšej kobke.
Predpisom som sa oháňal iba ja. Dohodli sme sa, že sa k tomu vyjadrí ich firemný revízny technik. Nakoniec sa ku mne dostala od investora iba informácia, že to ostane obojstranne uzemnené a aj zakreslené do projektu.

V kútiku duše som dúfal, že si všimnete túto otázku a budete vedieť poskytnúť skúsenosti z praxe.
Klaniam sa  (poklona) ,   lebo  pravidlá  (dance)

Vlado Konrád:
Inak aj ten kus kábla musí prejsť diagnostikou bez plášťovej skúšky v tomto prípade. Musí byť spravená napäťová skúška a diagnostika kábla. Bez toho opos nemôžet ( nemali by ste) dať. Ak to chcete dotiahnuť do konca, požiadal by som o ich doloženie. Nech si objednajú voz a zmerajú to . Inak zafungovali skvele a našli alibi. Ako v tom filme S tebou mě baví svět.... Matýsek se ....

Vlado Konrád:
Ešte jedna vec. Kábel je AL 150mm2. Normálny projektant tam dá meď 35mm2. Pnutie na 150 tke môže poškodiť prechodky na vn strane trafa, jedine ak by bol v rovine a nebol tam ohyb a pnutie by bolo nulové .

Miroslav Revús:
Trafo je suché, epoxidové, okapotované. vn prechodky sú plastové. Kábel svojím tvarom vytvára tlak na os prechodky. Ťah do strany je prakticky nulový.

Protokol o napäťovej skúške kábla som dostal. Káble majú cca 15GOhm a unikajúci prúd cca 55uA.
Skúšobné napätie 38,1kV/0,1Hz.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana