Ktoré technické predpisy pojednávajú o uzemnení tienenia vn káblov?
Miroslav Revús:
Prosím o navedenie, ktoré normy alebo technické predpisy prevádzkovateľ ov pojednávajú o spôsobe uzemnenia tienenia vn káblov (uzemnený jeden koniec/oba konce).
Prípadne, aká je aplikačná prax a dôvody o ktoré sa táto aplikačná prax opiera.
Uzemnenie tienení na strane zdroja v prípade sekundárnych obvodov je mi jasné. Je to z dôvodu EMC.
Ale ako je to v prípade silových káblov vn, vvn alebo zvn? Tam je to tienenie na riadenie eletrického poľa a malo by byť uzemnené na oboch koncoch. Alebo sa mýlim?
PNE 34 1050 hovorí:
2.1.3 Použití kovových plášťů
Stínění kabelů vn se uzemní na obou koncích. Je-li třeba omezit indukovaný proud v stínění, postupuje se podle ČSN EN 61936-1.
EN 61936-1 stanovuje, že pri uzemnení tienenia plášťov je potrebné zvážiť výskyt dotykového napätia na izolovanom konci v prípade jednopólovej zemnej poruchy v elektrickej stanici.
Tiež stanovuje, že je potrebné dostatočne dimenzovať uzemnenie s ohľadom na možný výskyt poruchových prúdov.
To isté v modrom hovorí aj EN 50522.
Viac som nenašiel. Viete mi niekto poskytnúť viac informácií?
Radim Strycharski:
Může si to pro sebe stanovit konkrétní resort, např. v případě elektrizované dráhy zamezení průtoku zpětného trakčního proudu, viz ČSN 34 1530 ed. 2.
Miroslav Revús:
Áno, s touto informáciou som sa stretol a má opodstatnenie.
Podstatou mojej otázky je spor s pracovníkom investora, ktorý mi tvrdí, že uzemnením tienenia vn káblov 3x AXEKVCEY 1x150 v dĺžke 3m na oboch koncoch a na jednu a tú istú uzemnenú oceľovú konštrukciu som vytvoril závit nakrátko, ktorý spôsobí poškodenie káblov.
Radim Strycharski:
Nezabýval bych se tím a ono důkazní břemeno domnělého rizika, které tomu investorovi náleží, bych mu ponechal.
Jan Franěk:
S tím bych také souhlasil. Podobně jako u revizí, bych požadoval konkrétní předpis (návod, normu, .....) se kterým je to v rozporu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana