Ktoré technické predpisy pojednávajú o uzemnení tienenia vn káblov?

<< < (3/3)

Vít Rotrekl:
Nejsem vn kař, jen jsem se v bývalé práci kolem toho trochu motal...
Mám dotaz, proč jsou na těch průchodkách ještě ty měděné praporce? Proč to není připojené přímo na ty průchodky? Má to nějaký speci důvod, nebo je to pomoc, protože někdo dal na kabely oko s menší dírou a takto se vyrobila redukce?

Vlado Konrád:
Je možné aj to s tou dierou. Ale skôr je to kvôli fázovaniu. 150tka je krátka (3m) a tvrdá a nedá sa tam nechať rozumná rezerva.Ak je kábel nameraný správne a oko je na prechodke TR, dve fázy neprehodíte. Tým, že je tam praporec, viete ho natočiť a koncovky prehodiť. Dimenzia kábla je zbytočne veľká 22-CXEKVCEY 35 je ohybná a je možné na nej nechať rezervu. Tam s prehodením fáz problém nie je.

Jiří_Hrubý:
Citace: Vít Rotrekl  16.11.2024, 15:01

Mám dotaz, proč jsou na těch průchodkách ještě ty měděné praporce?

Protože je to standard. Ať už obyčejná, nebo antivibrační verze.
Redukuje se tak v  případě potřeby díra, chrání se tím průchodka před nadměrným namáháním i opálením (i dobře vyměřené oko se svěsí, nebo vymáčkne a pak nejde sundat, nebo se vypálí),  dává se tam CuAl podložka a vůbec je to praktická věc.
Nikdo soudný nerve Al oka koncovek větších průřezů přímo na svorníky a platí to i pro odpínače. Vždycky je snazší při poruše, nebo zareznutí či zaseknutí (nerez) šroubu odříznout praporec, než riskovat poškození stroje.
I zmíněná možnost pootočení je užitečná, ovšem nafázování stroje se dělá ještě před jeho spuštěním měřením, přehazování je někdy hrozná práce.
Malé průřezy mědi se připojují zpravidla přímo na svorníky průchodek.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana