Jak řešit vyhazování jističe třífázovým trafem při jeho zapnutí?

(1/6) > >>

JiriZizka2:
Mám třífázové trafo k zařízení z Japonska. Zařízení (resp. trafo) by podle dodavatele mělo být jištěné jističem 32C nebo D, velmi pravděpodobně kvůli náběhu trafa. V moment, když totiž samotné trafo bez jakékoliv zátěže zapnu, většinou to vyhodí 63B jistič na vstupu domu. Trafo stačí vypnout, jistič nahodit a zkusit trafo zapnout znovu, často to tak na třetí pokus vyjde. Dokud pak trafo nevypnu, tak ať už je připojené zařízení zapnuté nebo vypnuté, bez potíží všechno běží na 32B jistič.

Tzn. předpokládám, že je potřeba zajistit nějaký pomalý náběh proudu pro zapnutí trafa. Bohužel zatím nikdo mi nebyl schopen poradit, jaké zařízení by pro to bylo vhodné. Tady na fóru jsem našel odkaz na třífázový omezovač proudu, ten se ale vyrábí pouze pro 16A.

Elektrikář, co to zapojoval, netušil, co by mohlo pomoci a technik od dodavatele elektřiny mi poradil zkusit nějaký soft startér - zkoušel jsem soft startér DS7 od Eatonu, který je i pro 32A, ale problém nevyřešil. Netuším, jestli je to kvůli tomu, že to je pro jiný typ zátěže (podle manuálu to počítá s tím, že na výstupu je nějaký odběr - motor, který to přímo zapíná),   nebo že podle všeho jsou v soft startéru omezené pouze dvě fáze ze tří.

Existuje ještě něco, jak by se dal proud do trafa omezit? Bohužel pomalejší jistič jak B na vstup domu nedostanu...

Miroš Jan:
A co začít tím, že jsem napíšeš, parametry toho trafa?

Jiří Kantner:
Já bych byl ještě zvědavější a poprosil bych tazatele, aby uvedl jestli se trafo zapíná vždy bez zátěže nebo se zátěží a jaký spotřebič je ona zátěž. K posouzení problému jsou občas podstatné i tyhle informace.

Miroš Jan:
Tak nejlépe, je začít fotem výrobního štítku toho trafa. (drinks)

Milan Hudec:
Pokud vyhazuje jistič B63 dle vašich inf, tj.bez zátěže a po několika pokusech to jistič ustojí, bude nadměrný zapínací proud dejme tomu 50A.
Celkový proud 380A, při smyčce 0,5 Ohm.
Smyčku tedy musíte zvednout o cca1/4, tj na 0,7 Ohm.

Je to takové vaření z vody odhadnutých hodnot, berte to coby inspiraci pro vašeho elektrikáře.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana