Existuje napěťově nezávislý proudový chránič do zásuvky?
Jiří Schwarz:
Proč mám takový pocit, že mluvíme o něčem úplně jiném?
Pokud je chránič na konci sítě TN-C, těsně před bodem rozdělení, a bod rozdělení není přizemněn, při přerušení PEN vodiče se přes zapnutý spotřebič dostane fázové napětí na chráněnou neživou část a chránič nemá důvod reagovat
Radim Strycharski:
Mně tedy poněkud uniká smysl těchto úvah. Výchozí stav je takový, že mám síť TN-C bez chrániče. Ať do ní dám chránič do rozvaděče nebo do zásuvky, ať bod rozdělení TN-C-S přizemním nebo nepřizemním, ať přejdu nebo nepřejdu do TT, vždy se jedná o vylepšení výchozího stavu, takže žádné řešení není špatně. Nenahraditelný je dohled nad instalací, aby se riziko přerušení PEN minimalizovalo . I kdyby se přešlo do TT, stejně by se muselo dohlížet na to, aby se přívod k zemniči nepřerušil a odpor uzemnění nezvýšil nad přípustnou mez.
Martin Kurka:
Ano i můj smysl úvah jde šejdrem a příliš do podrobností, dělám chybu. Řečeno s panem Lustigem z pohádky o princezně Zubejdě v této diskusi jsem také zbytečně vytvořil "odborné lékařské pindy".
Kolega Václav III i Schwarz správně poukazují na slabinu proudového chrániče pro pevnou instalaci, kdy při přerušení PEN vodiče přestane chránit člověka obsluhujícího fungující spotřebič proti nepřímému dotyku a z nepřímého dotyku se stane v podstatě nechráněný přímý dotyk s proudem omezeným impedancí spotřebiče. Je to naprosto shodná kritická situace jako kdyby tam chránič nebyl a jen se přepálil PEN.
Teoretickým řešením problému tazatele by bylo mít proudový chránič se zpětným (protisměrným) průvlekem PE vodiče, ale ty se v pevné instalaci nesmí používat.
Praktickým řešením je jen přechod na TT síť, nebo přizemnění bodu rozdělení. Použití napěťově závislého chrániče, nebo PRCD chrániče do zásuvky (které při ztrátě napájení také vypadnou) problém tazatele neřeší.
Ale nic z toho nebude fungovat, pokud jak kolega Strycharski podotýká se zanedbá údržba a dodal bych i obsluha, tj. pravidelné předepsané testování chrániče. A stejně je pravda jak říká, že nejhorší stav je chránič nepoužít vůbec, protože vždy bezpečnost zvýší.
Že tato bezpečnost má svoje limity a úskalí jsou naše "odborné lékařské pindy". Jako odborníci o nich víme, nebo si je občas musíme zopakovat. Ale pro laiky je důležitý výsledek.
Pokud má tazatel zásuvku za stykačem připojenu dvojvodičově, pak bych ji doporučil nechat předělat na třívodičovou a předřadit do rozvaděče proudochránič. Nyní jej OEZ dělá i v jediném modulu a stačí v rozvaděči vyměnit původní jistič za proudochránič.
Pokud je již zásuvka připojena trojvodičově, je situace o mnoho jednodušší. Ale na chatách bývá instalace na povrchu a výměna vedení nebývá složitá a délky vedení také nebývají dlouhé.
jan as x:
Citace: Jiří Landa 21.10.2024, 12:58
Toto nejlépe řešit zásuvkou s vestavěným proudovým chráničem.
Která je typicky 3-4x dražší, přitom teoreticky jednodužší (ta zásuvková RCD za 300,- odpojuje oba póly). Bohužel při přerušení napětí se vypne :-(
Jiří Schwarz:
Citace: jan as x 30.10.2024, 09:53
... ta zásuvková RCD za 300,- odpojuje oba póly...
Tenhle zásuvkový "zázrak" je cosi, u čeho je těžké změřit parametry, chová se při měření podivně.
Takže jako obchodník bych to mohl prezentovat jako skvělou levnou věc, ale jako technik bych to spíše označil za hračku s nedefinovateln ými vlastnostmi, takže bych na tom bezpečnost moc nestavěl
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana