Ja odhalit příčinu nárůstu spotřeby elektřiny v bytě 50% za rok?

(1/4) > >>

xproj:

Přišlo nám roční vyúčtování elektřiny a nemile nás zaskočil nárůst spotřeby o cca 50%. V posledních letech spotřeba v našem dvoupokojovém bytě o 50 metrech čtverečních kolísala mezi 1200 - 1400 kwh (topíme a vaříme plynem, elektřina je pouze pro spotřebiče),    za poslední rok máme spotřebu 2100 kwh. Nedošlo k žádné výměně spotřebičů, v bytě fungujeme pořád stejně jako předešlé roky. Čísla na odečtu ve faktuře a na elektroměru také odpovídají.

Máme sazbu D02d, jistič 1x25A.

U TV a playstationu mám od dubna chytrou zásuvku na měření spotřeby a je tam od dubna do 17.10. 153 kwh. Kontinuálně odebírá elektřinu lednice, kotel. Pračka, myčka, mikrovlnka, PC neběží denně a když běží, tak jen pár hodin.

Elektroměr máme digitální, rok výroby 2007, dali nám ho sem místo stařičkého analogového v roce 2021.

xproj:
Ještě detail, spotřeba za posledních 7 dní je v průměru 8.57 kWh za den. Za minulý rok to bylo 3.8 kWh za den.

Jirka Údržbář:
Neběží vám nepřetržitě kompresor lednice nebo mrazáku?

Fuk Tomáš:
Nebo spíš dva.

xproj:
Jak to poznám? Tak, že lednice nepřetržitě "hučí"? Včera jsem to zkoumal a klasicky se střídají fáze hučení s fázemi ticha. Teplotu lednice udržuje standartně. V mrazáku se nashromáždilo menší množství ledu, což asi ten razantní nárůst spotřeby nevysvětluje.

Jsme v nájmu a lednice je zabudovaná, tak je k ní špatný přístup. Chtěl jsem dát na zásuvku k lednici chytrou zásuvku na měření spotřeby, ale k zásuvce se nedostanu.

Zkoušel jsem vypínat a zapínat pojistky a sledovat reakci elektroměru. Stupnice odebíraného výkonu klesla na nulu, takže závadu na elektroměru asi prozatím mohu vyloučit. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana