Jaké jsou rozdíly mezi osobou poučenou a seznámenou?

<< < (2/4) > >>

slower:
Abychom se pochopili, řeším pouze obsluhu elektrického zařízení nikoliv práci na EZ.
Obsluha EZ je bez omezení napětí a dotýkat se smí jen části určených pro obsluhu, např. varná konvice v kanceláři nebo motor na napětí 6 kV...
Obsluha nemusí mít odbornou způsobilost (vzdělání v elektru).

Stará vyhláška 50/1978 Sb mluvila jasně, pro obsluhu EZ stačilo seznámení a mohl proškolit technik BOZP.

Ale nyní tu máme zákon č. 250/2021 Sb. - Zákon o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů...
který nám říká, že v § 19 obsluha vyhrazených EZ jsou i osoby školené (seznámené) a odkazuje se na ZP (§ 103 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb.) ve kterém už bohužel nenajdu, že obsluhy EZ jsou osoby školené (seznámené)..

Takže mě z toho plyne, že pokud chci mít školení zaměstnanců v pořádku, musím zajistit osobu znalou ať mi pracovníky proškolí z par. 4 NV 194 i když to bude zaměstnance v kanceláří a bude si vařit čaj...

jak to vidíte vy?

slower:
ještě bych doplnil, našel jsem v Nařízení vlády č. 194/2022 Sb. § 3 odst. 2, že činnost na elektrickém zařízení vyžadující odbornou způsobilost podle tohoto nařízení se nepovažuje obsluha elektrického zařízení malého a nízkého napětí.

Tak teď jsem z toho zmaten. Stačí aby administrativn í pracovník, který obsluhuje EZ do 1000V byla osoba školená (seznámená) nebo musí být poučená?

Jirka Š. Svejkovský:
Osoba seznámená z kvalifikace vypadla a i v případě původní vyhlášky nebyla realizována. Protože je bezpečnost řešena jiným předpisem (ZP - Zákoníkem práce).

Osoba poučená může obsluhovat zařízení bez omezení napětí, to je jeden z rozdílů oproti obyčejnému seznámení.

Pokud se jedná o obsluhu zařízení do 1.000 VAC / 1.500 VDC, pak postačí splnit požadavek ZP. (viz citovaný §3)

Jan Bocek:
Citace: slower  19.09.2024, 09:22

Tak teď jsem z toho zmaten.
Stačí aby administrativn í pracovník, který obsluhuje EZ do 1000V byla osoba školená (seznámená)
nebo musí být poučená?

osoba seznámená ( ordinary person)
je osoba ,    která není ani znalá ani poučená ( prostě je jen seznámená s pracovištěm s minimálním rizikem úrazu)

osoba poučená ( instructed person)
osoba prokazatelně poučená osobami znalými umožňující se vyvarovat  nebezpečí,
které může  elektřina vytvořit. ( to je stanovení rizika na základě analyzy pracoviště)

Tak to cituje EN 50110-1 pro Obsluhu a práci na elektrických zařízeních.

Ale z praxe v době před Z 250 ale i po něm vyplývá, že "seznámení" prováděli vždy bezpečácí a přími nadřízení podle ZP
A o tom, které osoby vyžadují instrukce ke své činnosti rozhodne v každé organizaci určená osoba odpovědná za elektrické zařízení. A pokud není jistá, tak má na technickou pomoc svého revizního technika.

Podle ZP musí organizace seznámit pracovníky se všemi nebezpečími při jejich práci.

slower:
Citace: Jan Bocek  19.09.2024, 11:28

osoba seznámená ( ordinary person)
je osoba ,     která není ani znalá ani poučená ( prostě je jen seznámená s pracovištěm s minimálním rizikem úrazu)

osoba poučená ( instructed person)
osoba prokazatelně poučená osobami znalými umožňující se vyvarovat  nebezpečí,
které může  elektřina vytvořit. ( to je stanovení rizika na základě analyzy pracoviště)

Tak to cituje EN 50110-1 pro Obsluhu a práci na elektrických zařízeních.

Ale z praxe v době před Z 250 ale i po něm vyplývá, že "seznámení" prováděli vždy bezpečácí a přími nadřízení podle ZP
A o tom, které osoby vyžadují instrukce ke své činnosti rozhodne v každé organizaci určená osoba odpovědná za elektrické zařízení. A pokud není jistá, tak má na technickou pomoc svého revizního technika.

Podle ZP musí organizace seznámit pracovníky se všemi nebezpečími při jejich práci.

Chápu ale ta analýza rizika bude vesměs stejná...já teď neřeším pracoviště na dílně ale toho administrativn ího pracovníka, který je všech firmách stejný, např. sekretářka má k dispozici tiskárnu, varnou konev, mikrovlnku, nabíječku pro mobil atd..a práci bude vykonávat v kanceláři nikoliv venku...takže co by měl rozhodovat OO nebo RT? Proto se ptám, jak to mají ostatní? Ale vypadá to, že to jsou jen pracovníci seznámení...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana