Vyplavená rozvodna přece není všechno, ne?
Jaromír Táborský:
Citace: Jan Franěk 21.09.2024, 15:12
Později šlo celé vlákno trochu stranou.
Rozumím, měl jsem za to, že reagujete na ten dnešní článek.
Václav Třetí:
Citace: Jaromír Táborský 21.09.2024, 14:29
Ale ten dokument vypadá logicky! https://zdroje.elektrika.cz/book/pouzitelnost-pristroju-oez-v-zaplavenych-oblastech/
Tento dokument je cenný, protože je vypracován skutečnými odborníky z přední firmy vyrábějící jistící a obdobné přístroje vysoké kvality. Informace jsou použitelné obecně i pro výrobky jiných firem. Každý, kdo se bude podílet na opravách elektroinstala cí a jejich zprovozňování v zatopených oblastech, by si měl text důkladně prostudovat a osvojit.
Jednoznačný závěr je, že omyté, vymyté a usušené přístroje nejsou funkčně rovnocenné novým kusům a tudíž je třeba je z bezpečnostních důvodů všechny vyměnit. To by měl být také základní argument pro zákazníky.
Miroslav Minařík:
Včera jsem měl vyjímečně kvůli výsledkům voleb puštěnou tv. Než jsem ji zase do dalších voleb vypnul, vítězně zaznělo, že mnoho ze zatopených oblastí má již znovu elektroinstala ci pod napětím (samozřejmě takto přesně to neřekli :-) ).
Kolik asi vypadávalo proudových chráničů?
Izolační odpor se odstěhoval asi do "Humpolce" a taková zatopená elektroinstala ce může být jakousi "elektrickou komorou".
Martin Kurka:
Mirku, v takové zatopené oblasti jsi uvržen vývojově o roky zpět. Jsi jako elektrikář někde na Kubě i s podobnou úrovní instalace.
Ale musíš si uvědomit fakta:
- V této oblasti se prakticky vůbec nepohybují děti, imobilní a osoby se sníženou schopností.
- Kdo se tam pohybuje si je vědom velmi dobře rizika úrazu od elektriky
- Riziko od elektriky je za všech rizik co tam jsou asi až tak na čtvrté úrovni.
První úroveň je statika domu, mohu být pod nosnými zdmi skryté kaverny, nebo když odčerpáš vodu příliš brzy provalí se tlakem vnější vody stěna ve sklepě a dům na tebe spadne.
Druhá úroveň je biologické riziko, vyplavené septiky a čističky a mrtvá zvířata, stojatá voda v mělkých lagunách apod vytváří koktejl bakterií, který stačí nadýchat jako aerosol nebo na tebe prsknout a jsi na týdny nebo i doživotně marod.
Třetí riziko je psychika, vysvitne slunce a lidé se hroutí. Nabitý mobil a komunikace s pomocí, s dětmi uloženými někde u příbuzných, kafe z kávovaru, světlo večer i ve dne v těch vlhkých tmavých slujích, to vše má úplně jinou hodnotu a je světlem na konci tunelu.
Až čtvrtou úroveň vidím elektriku, protože plyn v oblasti není (vyjma PB vařičů) - trubky často i s plynoměry odnesla nebo polámala voda.
A u té elektriky jsou dvě úrovně obnovy. První vůbec jakkoliv spustit a používat v riskantním režimu. Hrubě řečeno, když nesvítí fázovka při dotyku zdi tak ještě dobrý. Ona elektrika je jediná energie mimo lidských svalů, která může vyplaveným účinně pomoci - čerpání vody, ohřev vody a potravin (mikrovlnky), chlazení potravin, vysoušení, oklepávání omítek, zprovoznění kotlů. A je nutné pomoci ní co nejrychleji větší rizika snížit, nebo úplně potlačit. I za cenu vyřazení chráničů, provizorních přípojek atd,
A druhá úroveň je dát vše do pořádku jak má být. Což mimo kabelů ve zdech je prakticky vše nové.
Ono ani nedává smysl hned opravit načisto. Povodňová voda je silně korozivní a v bytě neuděláš těsnou instalaci IP68. Zde často dává smysl dočasná náhrada vyplavených jističů i snesenými jističi z rekonstrukcí, zbytky svorkovnic co se válí elektrikářům na dílnách apod. Jen vědět, kam nebo komu to poslat.
Rozvodak:
Citace: Lukáš Láryš 19.09.2024, 18:57
(dance) (dance) (dance)
Tak to se hluboce mýlíte. Praxe z Opavy je taková, že pracovníci Čezu projdou přípojky (po zatopení) zkontrolují, jestli tam jsou, případně je pozavírají, protože drtivá většina majitelů je mezitím stihla vystříkat vodou a pak to prostě zapnou. Vůbec neřeší co se děje za HDS, pokud byl zatopený elektroměr, nebo jiná část instalace, tak střelí jistič, nebo pojistky v HDS.
Mohu potvrdit, podle informací od přátel z Olomouckého kraje. ČEZ údajně bez další obhlídky OM zapíná i sekundáry. Což je docela zvláštní, očekával jsem že budou požadovat alespoň čestné prohlášení majitelů objektů nebo revizní zprávu, dojde k výměně vytopeného elektroměru a kontrole HDS. (dance)
Chápu, že nikdo nechce být nepopulární, na druhou stranu je to docela hazard a moc to nelícuje s oficiálními informacemi.
Po zkušenostech z posledních povodní v Praze, v roce 2013, kdy jako montér PRE měření jsem byl denně v oblastech Sedlec, Troja, Bubeneč a Lipence, mě ČEZ překvapil.
Tady se tenkrát vyžadovala náhrada H.J., přihláška k OM a revize vnitřní el.instalace nebo čestné prohlášení. Jak to nebylo, nebyl ani elektroměr a připojení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana