Je normální zapojovat na vstup proudového chrániče zeleno/žlutý místo modrého?

<< < (2/4) > >>

Pavel Horský:
Proč nejsou u chráničů uvedeny vypínací časy. To je dost důležitý údaj, důležitější než ampéráž.

Jan Franěk:
Pokud jde o kompletní revizní zprávu, tak nenaplňuje minimální požadavky předpisů. Chybí tam mnoho údajů z měření a informací, které jsou z pohledu informací o ověření bezpečnosti nezbytnými. Ale možná jsou zde sdíleny jen vybrané části. Přesto ve mě tato forma nějak nebudí důvěru.

Jak poznamenal kolega, svorka je označena N a tedy by se do ní měl připojovat vodič N, světle modré barvy. Je tak popsáno v návodu proudových chráničů Noark, nebo EATON.

Citace: Jiří Schwarz  06.09.2024, 14:37

Už jsem na toto téma měl pár dohadů.
Radikálně jsem požadoval aby ten vodič byl jako PEN, když ho mají zalenožlutý,  tedy min. 10mm2
Než ho měnit za silnější,  raději tam dali s modrou izolací.

Nejsem si úplně jist jestli jde o správný argument, ale posílám bod za kreativní přesvědčovací metodu.

Juraj Rojko:
Horší než barva izolace je podle mého názoru zjevně nevyhovující průřez PEN a způsob jeho rozdělení u druhého rozvaděče. (U prvního toho moc vidět není.) Je tam sice asi nějaký pokus o přizemnění nebo paralelní vedení PEN, ale celkově je vidět, že je to práce fušera a revize proběhla jen formálně, pokud proběhla vůbec. Na vašem místě bych si pozval skutečného elektrikáře/RT a nechal to zkontrolovat a uvést do pořádku. Kdo ví co za překvapení se tam ještě skrývají. To co je vidět není katastrofa, dá se to zřejmě napravit rychle a nemusí to být drahé. Pokud se tam najde něco závažnějšího tak to zase budou peníze které má smysl utratit. Je škoda aby to u novostavby zůstalo v tomto stavu.

Jan Franěk:
Jakmile  při revizi zahlédnu přístroje NOARK, zpozorním. Osobní zkušenost říká, že se nešetřílo pouze na přístrojích, ale i mnohém dalším. Například NOARK proudový chránič je podle všeho typu AC, (možná i ten EATON, ale to není čitelné) od kterého se rychle ustupuje a je pro použití v domácnostech nevhodný (sami výrobci ho sem nedoporučují a vědí proč). Na toto téma proběhlo mnoho diskusí. Dále kombinace dvou různých výrobců přístrojů v jednom rozvaděči značí, že bylo použito nejspíš to co bylo po ruce v autě a ukazuje na to že pravděpodobně není ani výrobní štítek a další potřebné základní dokumenty, které umožní té plastové krabici říkat rozvaděč. Odpovědnost za to nese samozřejmě provozovatel.

Mě osobně silně překvapuje to, že dle všeho má přívodní kabel plný počet vodičů za bodem rozdělení, tedy 3L+PE+N . Bohužel vodič N nechal někdo v rozvaděči volně uložen a využil vodič PE (pokud není opravdu PEN - dle zapojení kabelu na začátku) jako  PEN, s nevhodným průřezem a použil nevhodné barvy pro funkci N. Navíc pokud by šlo o vodič PEN, měl by být označený modrou návlečkou, aby byla jasně viditelná jeho funkce během oprav a servisu.

ANo, náprava by nemusela být moc drahá. Jen je potřeba dostat k sobě domů někoho kvalitního. Vím, na první pohled se to těžko pozná, ale máte základní informace z této diskuse a můžete sledovat co "najde" on a jak se k tomu bude stavět.

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk  06.09.2024, 17:33

...
Nejsem si úplně jist jestli jde o správný argument, ale posílám bod za kreativní přesvědčovací metodu.

On mi autor toho zapojení předložil jakousi brožuru, kde bylo napsáno něco ve smyslu:
"...posledním bodem, kde může být PEN vodič, je příchozí svorka N proudového chrániče..."

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana