Které dokumenty uznáte za relevantní k návrhu aktivního hromosvodu?

<< < (5/32) > >>

Jaromír Táborský:
Citace: Jan Palička  06.09.2024, 13:49

Trochu se bojím, že to jednoznačně v rozporu s legislativou není, spíše je to v šedé zóně.

Trochu z jiného pohledu ... šedá/ nešedá. Jde o to až se něco stane. To, co definuje NFC je instantní výcuc aby se dalo něco nabízet. 62305 vše definuje s odůvodněním. Myšleno, za NFC stojí prodejci víc, než vědci. Položme si otázku, kde je ESE více, na RD nebo na průmyslových objektech? Odpovězte si každý sám a pak se ptám, proč tomu tak je?

Citace: František Šohajda  06.09.2024, 11:03

Tak nějak, ke spokojenosti málo stačí... (dance)
V jedné nejmenované obci zateplovali školu /celkem velká/ a měli krásný a funkční klasický hromosvod.
Ten sundali a jaký-si dieler jim nabídl ESE, levný, chrání cca 190m kružnici.....
Tak jej starosta nechal namontovat. Do školy chodí cca 400 žáků - je to na TIČR.
Jaký si projekt dodali,revizi si udělali sami. Vše relativně OK!
FVE je od tyče s ESE cca 110M vzdušnou čárou.
Jenže nyní jim nechce nikdo udělat pravidelnou revizi ,        ani už dodavatel /natož já  (box)/
a vesele montují za dotace FVE a nyní se škrábou jak FVE uchránit před bleskem?
Nepředvídaný problém!!

Bylo zde zmíněno, že se vracíme do předrevoluční doby. Asi ano. Opět kolektivní odpovědnost. V jedné nejmenované obci, si zastupitelstvo odhlasovalo také ESE a také kvůli ceně. Jeden z hasičů protestoval. Cena je cena, zněla odpověď. Kdo za to může, že na ZŠ je ESE? Nikdo, bylo to přece demokraticky odhlasováno. A jednotliví zastupitelé si mejou ruce. To bohužel je imbecilita národa a s tím se nic udělat nedá. Vždyť se celá obec chová podle letákku místního Penny.

U mne je ten, kdo prodává, prosazuje a montuje ESE, to stejné co pracovník marketingu. Lhář, nic jinýho.

Milan Hudec:
Citace: Jan Palička  06.09.2024, 13:49

Trochu se bojím, že to jednoznačně v rozporu s legislativou není, spíše je to v šedé zóně.

Ve vyhlášce 268/2009 Sb o technických požadavcích na stavby bylo poměrně jasno: ....... musí být proveden výpočet řízení rizika podle normových hodnot k výběru nejvhodnějších ochranných opatření stavby.
Jenže vyhláška byla zrušena a nová vyhláška 146/2024 Sb. O požadavcíh na stavby už hovoří jinak: musí být navržena a provedena vhodná ochranná opatření, zejména pak ochranné prostory musí být navrženy a provedeny na základě skutečných fyzických rozměrů kovové jímací soustavy. Při návrhu a provedení ochrany před bleskem je nezbytné posoudit a dodržet dostatečnou vzdálenost nebo bezpečný odstup.
Mám dojem, že současné znění legalizuje leccos. A vzhledem k tomu, že ÚNMZ v roce 2021 zrušilo svoje usnesení 1/2013 o platnosti norem při navrhování, povolování a zřizování ochrany před bleskem na stavbách, tak se mi zdá, že situace plave trochu na vodě.

Naopak.
Vyhláška říká, že musí být spočtena/navržena velikost koule, přeskoková vzdálenost, a koule se musí opřít o kov hromosvodu, nikoli o imaginární vstřícný vyboj.
Že se vyhláška nebude dodržovat není pochyb.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  06.09.2024, 17:14

...
Že se vyhláška nebude dodržovat není pochyb.

S ostatním souhlasím jen tuto větu bych s dovolením mírně poupravil - Vyhláška bezpochyby není v tomto případě dodržena.  o:-) (drinks)

Citace: Jiří Schwarz  06.09.2024, 14:34

Snad se nevracíme do doby před "sametovkou",    kdy dostupnost zákonů a vyhlášek byla jakýmsi privilegiem vyvolených!  (zle)

Promiň, to mi přijde dost přitažené za vlasy. Chyba bude spíš systémová než vědomá. Očekávám jistý skluz ve zveřejnění a možná i neochotu konkrétního úředníka, ale nic politického. Pominuli voliče populistů (ANO, Okamura,.....) jasně směřujeme spíš k západu.  o:-)

Dle mého není v od vydání citovaných dokumentů prostor k tomu, aby se využívalo Francouzské národní normy, proto považuji ohánění se tímto dokumentem za podvod na zákazníky. Tečka  (norm)

Miroslav Minařík:
Tak mě napadlo potrápit naši "machine intelligence" a krátká informační rešerže s odkazy na zdroje :-)

František Šohajda:
Citace

To není problém TIČR. To je problém starosty.

Neměl jsem na mysli někoho problém, ale jako budova kde je cca 400 dětí - by měl odsouhlasit TIČR jako že je to třída I......
Ještě perlička, starosta má elektro vzdělání střední úplné.....? (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana