Je přípustné napojit uzemnění FVE v síti TT na vodič N vedoucí ze sloupu?

<< < (2/5) > >>

Libor Skýba:
Bohužel je to tak, jak píšou kolegové. Dotované FVE montují opravdu většinou cvičené opice. Naučené, že když vede do domu 5 drátu, tak se to napojí na 5 drátu a když jeden chybí, tak se z jednoho udělají přece dva. Koho při tom zajímá nějaká TT síť? Mám strach, že v tomle ani vyšší cena nebude 100% zárukou správné instalace. A místní elektrikář znalý poměrů to zapojit nesmí, protože nemá ten srávný certifikát ...

Milan Hudec:
Jak elektrikář pozná, jestli onen 4 vodič vstupující do "domu" je N nebo PEN?

Václav Třetí:
Citace: Miroš Jan  03.09.2024, 15:22

Protože je rozhodující cena!

Bohužel, je tomu tak. Lidé zvyklí koupit si nejlevnější maso a housky ve slevě tak uvažují i v okamžiku pořizování "investičních celků". Zapomínají na to, že z tvrdé housky se dá udělat strouhanka na dobřé řízky, zpackaná instalace FV elektrárny je nebezpečná ze všech možných důvodů - mnimálně elektricky a požárně.

Tazatel mi až tak hloupý nepřipadá, jenže vybrat tu správnou firmu je také problém. Nepomáhají ani recenze nebo reference na internetu, i ty bývají podvržené, negativní ohlasy se jednoduše smažou a pár pozitivních napíše jeden a tentýž člověk z několika různých e-mailů. Někdy je to vidět na první pohled, jindy je to dobře zamaskované.

Citace: Milan Hudec  03.09.2024, 16:14

Jak elektrikář pozná, jestli onen 4 vodič vstupující do "domu" je N nebo PEN?

Když je to skutečný elektrikář, tak to pozná. Cvičená opice to nejen nepozná, ale ona ani neví, že něco takového u nás existuje.

Milan Hudec:
Pro mne to je mnohdy oříšek, asi jsem špatně cvičená opica (dance)

Václav Třetí:
Nevím, ale zásadní rozpoznávací prvky jsou proudové (nebo někdy ještě napěťové) chrániče na vstupu do objektu - tedy zaplombované v ER, tří a pěti drátový rozvod ve starších objektech a samostatné uzemnění ochranného vodiče. V hodně starých rozvodech může být signálem, že je použita síť TT, použití slabých pojistek nebo jističů (6 max. 10A)  Také hodně napoví oblasti výskytu sítí TT, ty jsou docela známé (odborníkům). V poslední řadě pak přichází na řadu dotaz u distributora.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana