Jak zabezpečit neulomení hromosvodního drátu?
Pavel Horský:
Mě zajímá, o jakého že to jde výrobce, který prohlašuje, že má certifikáty, ale neukáže je. Sem s ním.
My, co Milana známe hezkou řádku let, možná už desetiletí, víme, že se vždy pouští až do morku kostí a je to dobře. Kolikrát mě upozornil na takové věci, které by mě ani nenapadly a jsem rád za každý takový postřeh, který nás vlastně všechny dokáže posunout dál ve všeobecném oborovém vědění.
Kolega Babrňák poukazuje na neustále omílaný problém, kterým je absence povinností pravidelných revizí na soukromých objektech určených např. k bydlení. Jedni křičí o nedotknutelnos ti svého soukromého majetku (kominíci a plynaři se s tím vůbec nemažou), druzí dupou za nastolením všeobecného pořádku s odkazem na bezpečí osob...je to těžké. Každý má svojí pravdu a z tohoto začarovaného kruhu zatím není východ ven.
Pak to vidím tak, že pokud se na soukromém objektu poruší drát a odpojí se od svorky a něco se pak stane, nese za to plnou odpovědnost ne výrobce, ale právě majitel a provozovatel onoho poškozeného objektu. Soudní znalec pak vyhodnotí jeho míru zavinění a pojišťovna drasticky zkrátí finanční pojistné plnění.
A proto mě to vlastně nechává naprosto chladným, neboť každý je strůjcem svého osudu.
Snad mě jen zajímá, proč by mi neměl výrobce vyjít vstříc a ukázat mi požadované certifikáty. Např. já jako projektant je POTŘEBUJI vidět. A pokud je neobdržím, navrhnu zařízení za použití výrobků spolehlivějšíh o výrobce.
Radim Strycharski:
Je to jen věc certifikace a ničeho jiného, čili tedy věc výchozí revize. Žádná následná údržba nebo pravidelné revize nemají význam, jsou pod rozlišovací schopností těchto aktivit.
Milan Hudec:
Ještě jinak.
Lze spočítat počet pohybů na " Al" drátu např. o 1cm v pevné svorce, nežli dojde k jeho ulomení?
Onen výpočet asi nebude jednoduchý, proto se ptám na odborném fóru.
Moc mě zajímá jak to řeší projektanti.
Fuk Tomáš:
Nemyslím, že by to někdo na světě dokázal spočítat, ani kdybys mu dal přesné složení slitiny, podrobný popis teplotně mechanického tváření, teplotu při ohýbání a časovou definici ohýbacího procesu - na tom všem to bude záležet.
Např. soukromý tip: když to ohneš, necháš 10 s ohnuté, narovnáš a necháš 10 s rovné, ohneš atd. atd., tak to vydrží míň cyklů než když ty pauzy budou jen 1s.
Martin Babrňák:
od toho ale právě mají být ty certifikáty kdy si výrobce udělá technologické zázemí ve kterém bude mít přístroje, které budou schopny nasimulovat co nejvíce možných scénářů a na základě tohoto vyhotoví nějaký technický list s určitými parametry a následně tento list může předložit. Případně ještě může nechat nezávislou laboratoř specializující se na toto aby to provedla za něj a bude mít pak certifikát s trochu vyšší důvěryhodností jelikož takováto laboratoř pravděpodobně bude mít určitou formu akreditace, která jí dodá na vážnosti.
Ono nasimulování ohybu je více méně pouze otázka sestrojení vhodného přístroje co takto bude moci nasimulovat ohýbání v případě poryvů větrů při životnosti 5 let během řekněme 5 dnů. jde vlastně jen o počet cyklů jak tu zmínil kolega Fuk
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana