Jak zabezpečit neulomení hromosvodního drátu?

<< < (3/5) > >>

Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec  06.08.2024, 21:45

Moc mě zajímá jak to řeší projektanti.

Milane, nijak.
Neznám projektanta a vlastně nikoho, kdo by toto někdy řešil a popravdě mě to nikdy ani nenapadlo.
Myslím, že i do budoucna tomuto nebudu přikládat žádnou vážnost a trápit mě to vůbec nebude.
A nestydím se za to.
Myslím si, že už tak jsem docela přehnaně poctivý a citlivý na různé nekalé podněty, ale také se řídím tím, že se nemá nic přehánět.
Asi tak.

(drinks)   Na Sázavě dáme pivko a poklábosíme třeba i o větších hovadinách  (dance) (dance)

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  06.08.2024, 21:45

Ještě jinak.
Lze spočítat počet pohybů na " Al" drátu např. o 1cm v pevné svorce, nežli dojde k jeho ulomení?
...

Podle provedení by se v některých případech dalo počítat s nějakým pohybem "denně" při větší změně teploty.
Chvění ve větru bych si ani nedovolil odhadovat
A pak tu máme magnetodynamic ké síly při průchodu bleskového proudu
Jenže to by bylo minimálně o vizuelní kontrole před bleskovou sezónou a po každé bouřce 

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  07.08.2024, 08:28

Milane, nijak.
Neznám projektanta a vlastně nikoho, kdo by toto někdy řešil a popravdě mě to nikdy ani nenapadlo.
Myslím, že i do budoucna tomuto nebudu přikládat žádnou vážnost a trápit mě to vůbec nebude.
A nestydím se za to.
Myslím si, že už tak jsem docela přehnaně poctivý a citlivý na různé nekalé podněty, ale také se řídím tím, že se nemá nic přehánět.
Asi tak.

(drinks)   Na Sázavě dáme pivko a poklábosíme třeba i o větších hovadinách  (dance) (dance)

Horaci jsem přesvědčen, že to řešíš furt, jen si to neuvědomuješ (dance)
Lepší výrobci to mají řešeno certifikátem a doporučením např. ohledně 
síly větru/délky jímače/počtu betonových závaží.....

Jan Franěk:
Nějak si moc nedovedu představit situaci, kdy by se při správné montáži mohl ulomit hromodrát. Tedy rozhodně ne v nějakém krátkém časovém úseku, který by stálo za to nyní dopředu řešit. I tak je to opět zajímavé téma k zamyšlení, otevřené kolegou Milanem Hudcem.

Ovšem co nechápu je reakce výrobce který mlží okolo certifikátů svých produktů. V podstatě jej to vyřazuje z mnoha státních zakázek, kde se dbá na velikost hromady papírů, které nikdo nečte. Zrovna jsem posílal na jednu státem dotovanou zakázku přes 100 dokumentů s CE, návody a podobnými náležitostmi. Některé chápu, jiné ne. Návody k produktům jsou OK, včetně některých CE. Většinu běžně plním vlastním prohlášením o montáži a použití certifikovanéh o materiálu a produktů s odkazem na stažení dalších dokumentů na stránkách výrobců, bude-li to potřeba. K tomu dodám návody třeba k rozvaděčům, stmívačům a podobně. Tady to prostě nestačilo a já několik cca 2 h stahoval od výrobcu všechno potřebné.  Porazilo mě že dodavatel musel například  vypracovat návod na manipulaci s klikou u dveří, kde zakazuje se na ní věšet a naopak popisuje jak se má klika uchopit a jakým pohybem ji uvede v činnost a podobně. TO státní úředník fakt vyžaduje? Jestli ano, nemyslím si o nich nic slušného.

Z5 k tématu.

Taky by mě zajímalo o jakého výrobce šlo, i když asi tuším. Prostě to máme v našem oboru všichni podobné. Je skupina kolegů která celkem dbá na správné provedení a výběr vhodného materiálu (na základě vnějších vlivů a dalšího) a oceňuje výrobce kteří dokáží dát na své produkty tolik potřebnou podporu. Pak je druhá skupina kolegů, pro které je jediným "certifikátem" minimální cena, bez ohledu na to že v klidu porušují kde co, nebo že nemají jak zjistit garantované vlastnosti k použitým produktům, vzhledem k možným vnějším vlivům.
Od koho z nich by jste si nechali udělat ochranu svého majetku a rodiny?  (drinks)

Martin Kurka:
Citace: Jan Franěk  08.08.2024, 19:16

Porazilo mě že dodavatel musel například  vypracovat návod na manipulaci s klikou u dveří, kde zakazuje se na ní věšet a naopak popisuje jak se má klika uchopit a jakým pohybem ji uvede v činnost a podobně.

Obdobný návod jsem jednou viděl na dveřích dětského pokojíčku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana