Lze mít potrubní ventilátor na 230V zapuštěný do potrubí ústící do zóny 1?
Tomáš Chalupka:
Stavební firma, která provádí rekonstrukci našeho panelákového bytu tvrdí, že pokud se potrubní ventilátor na 230V zapustí do potrubí (cca 5 cm), které ústí do zóny 1 (spodní hrana ventilátoru je ve výšce 195cm), tak je to podle normy ok a revizí to projde.
Revizi mi ale dodá realizační firma, takže bych potřeboval znát názor někoho dalšího. V případě, že by se moje pochybnosti zde potvrdili, nechal bych si vypracovat externí posudek/revizi a dále to řešil. Na druhou stranu, pokud mě uklidníte, že je to opravdu ok, tak asi nemá cenu platit za duplicitní revizi. Dle dokumentace má ventilátor IP X4 a lze jej provozovat v zóně 2.
Jiří Schwarz:
Jde o to, aby se do prostoru zóny 1 nedostalo přes nějaký vodivý předmět nebezpečný potenciál.
Pokud to bude plastové, asi bych to nedokázal z "elektrického hlediska" napadnout.
A dost bych přemýšlel o tom jaký ventilátor, jestli má sát nebo foukat,... aby mě ho moc rychle nezničila pára
Peter Munka:
Tie hole vodice so zakladnou izolaciou rozholeneho kabla, to sa mi nepaci, zjavna fuserina, ked sa im to nechcelo presne urobit cez priechodku.
Jiří Blažej:
A co ta sprchová hlavice, volně pohyblivá? Nemůže "omylem" někdo otočit tekoucí hlavici přímo do mřížky ventilace?
Libor Skýba:
No, tohle by mne taky zajímalo. Ale umístění ventlátoru na 230V cca 10cm od sprchové hlavice mi nepřipadá extra bezpečené. A norma i dokumentace na to má asi taky jasný názor.
Citace
Dle normy: Zóna 1 se nachází v prostoru bezprostředně nad vanou nebo vaničkou sprchového koutu (případně nad úrovní odtoku v podlaze, je-li sprchový kout bez vaničky). Sahá až do výšky 225 cm od podlahy. V těchto místech mohou být jen spotřebiče/zařízení s bezpečným malým napětím (12 V AC a 25 V DC).
Citace
Dle dokumentace: Umístění do zony 2
Nejjednodušším řešením je dle mne instalace ventilátoru na bezpečné malé napětí (pokud je nějaká možnost umístění trafa mimo zonu 1). Ale i tak mi to umístění nepříjde moc praktické.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana