Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Proč mají kabely nn v zemi velké průřezy a vedení vn malé?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Proč mají kabely nn v zemi velké průřezy a vedení vn malé?  (Přečteno 4392 krát)
scoobydoo
« kdy: 12.07.2024, 21:28 »

Zajímalo by mě, proč jsou kabely uložené v zemi v průřezu např. 3x240+120, zatímco lana vrchního vedení nízkého napětí mají mnohem slabší průřezy?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #1 kdy: 13.07.2024, 11:29 »

Zajímalo by mě, proč jsou kabely uložené v zemi v průřezu např. 3x240+120, zatímco lana vrchního vedení nízkého napětí mají mnohem slabší průřezy?
Souvisí to s několika faktory.
Sítě nn nejsou rozlohou nijak rozsáhlé, takže pro splnění podmínek odpojení a úbytků to vyhoví. Nároky se však zvyšují a může přestat vyhovovat.
Proudová zatižitelnost Ale je vyšší, než u kabelu AYKY.
AlFe snese vyšší oteplení, díky chlazení na vzduchu a vzdálenosti vodičů.
Z pohledu mechaniky by použití velkých průřezů, znamenalo použití opěrných bodů s velkými tahy, což by nebylo na síti nn ekonomické.

Navíc při kladení nových kabelů do země, rozumný projektant průřez lehce naddimenzuje, s ohledem na rozvoj sítě, protože kabel samotný, je v takovém projektu  ta nejlevnější položka.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Janeček
*

« Odpověď #2 kdy: 13.07.2024, 12:26 »

Pro přenos stejného výkonu při vn teče menší proud než při nn a tak stačí menší průřez.
Václav Třetí
*

« Odpověď #3 kdy: 13.07.2024, 20:12 »

Jedním z důvodů je také to, že vrchní vedení neisolovanými vodiči na konzolách s isolátory jsou obvykle stará nejméně 40  let. Tehdá byly menší nároky, tudíž slabší vodiče vyhovovaly. Dnes se nová vedení dělají s určitým výhledem do budoucna, přesto jsem již zažil, že se rozvody udělané v 90. létech předělávaly, protože nevyhovovaly nárokům odběratelů.

U vysokého napětí na přívodu distribučního (obecního) trafa je napětí zhruba 50x až 100x vyšší (22kV, 35kV) takže pro daný přenášený výkon stačí vodiče slabší, důležité jsou jiné parametry, zejména odpor vodičů a mechanická pevnost.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Kvita Ladislav
*

« Odpověď #4 kdy: 14.07.2024, 23:16 »

Proč mají kabely nn v zemi velké průřezy a vedení vn malé?

Zajímalo by mě, na co se vlastně tazatel ptá.
Jan Bocek
*

« Odpověď #5 kdy: 14.07.2024, 23:43 »

Zajímalo by mě, na co se vlastně tazatel ptá.

Také mne to napadlo. Již dávno jsem se naučil na takové hloupé otázky neodpovídat. Odpověď je třeba již v tom jeho "nicku". Zákon pana Ohma se učí na základní škole.....

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Martin Babrňák
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #6 kdy: 15.07.2024, 08:40 »

Najdou se tací co se jednou za čas zamyslí nad něčím mimo jejich běžnou práci či vzdělání a jelikož se rádi vzdělávají a chtějí mít určitý všeobecný přehled tak si o tom chtějí něco zjistit a pak chápu, že třeba v tomto případě se odhodlá zeptat tu na elektrice kde očekává odpověď osob, které o tom něco vědí a nechce spoléhat na informace, které mu vyplivne google (a nebo si je chce potvrdit).

nedávno se mě jeden známej jen tak mimo řeč zeptal jak je možné když do domu vedou 4 dráty jsou všude venku na vn a vejš tahané jen 3. Tak jsem mu musel nakreslit a vysvětlit jak je to s uzemňovacím uzlem v trafačce
Václav Třetí
*

« Odpověď #7 kdy: 15.07.2024, 10:22 »

Zeptat se, když nevím není chyba ani ostuda. Chyba je zůstat v nevědomosti.

Nám elektrikářům to nepřijde, laikům jsou v elektrotechnic e běžné věci mnohdy záhadou. Všichni máme po létech od školy nějaké mezery ve vědomostech. Něco jsme zapomněli, protože to nepoužíváme, jiné znalosti nám chybí, protože poznání se rozšiřuje a za nás jsme se to neučili. Laik si také dost často neuvědomuje souvislosti a ptá se nešikovně vzhledem k neznalosti odborných termínů.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Emanuel Kocián
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #8 kdy: 19.07.2024, 18:01 »

V současné době jsou skoro veškeré větší a velké akumulace dimenzované pouze na 1-2 hodiny provozu max.,  protože je z toho v Kč/kapacita.rok největší finanční výnos. Využívá se to totiž prakticky výhradně pro poskytování tzv. podpůrných služeb přenosové soustavy, tj. aby to vykrývalo nějaké krátkodobé provaly v řádu minut (než prostě stačí najet nebo sjet dolů nějaký systémovější avšak pomalejší zdroj). Ne na to, aby to akumulovalo elektřinu přes den a ve špičce ji cpalo systémově zpátky do sítě - pokud se tak mimoděk děje, tak je to v zásadě pouze sekundární využití a ne primárně plánované.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.027 sekund, 21 dotazů.