Jak opravit přerušené kabely sousedního panelákového bytu?

<< < (2/4) > >>

Jan Šus.:
Zaujaly mě dvě věty v prvním příspěvku - "poškodil několik kabelů" - takže asi ne jen jeden!?
"Sousedem najaté firmy" - takže to dělala odborná firma a ne svépomocí!?
Napřed právní věc - Každá firma by měla být na takovéto škody pojištěná, jinak je každej podnikatel sebevrah, který může přijít o veškerý svůj majetek když něco způsobí!
Odborná věc - Kdybych byl majitelem spodního bytu (poškozeného) já, požadoval bych výměnu poškozených kabelů od krabice (rozvaděče) po krabici (spotřebič). Osobně bych nesouhlasil, aby měl někdo v cizím bytě nějakou moji krabici s elektřinou, ke které bych neměl přístup a kontrolu, a potenciálně mohl někdo na můj elektroměr odebírat elektřinu.
Kdybych byl majitelem bytu, který se rekonstruuje, tak i pro můj klid a do budoucna bych raději z pojistky fimy měl v podlaze nové kabely pro spodní byt, než aby po pár letech přišel majitel bytu že to chce zrekonstruovat a já musel znovu rozebírat podlahu (zdůvodní mě to "mnou" poškozenými kabely).
Předpokládám že pokud je napsáno, že se rekonstruuje byt, tak se budou dělat nové podlahy, tak holt se budou muset ty podlahy rozbít o něco více, aby se ty kabely mohli vyměnit. Taky předpokládám, že se bude sekat a malovat i ve spodním bytě (i když třeba jen minimálně).
Doufej že pojistka firmy má dostatečně vysoké krytí škod.
Asi by bylo nejlepší z pojistky firmy uhradit částečnou rekonstrukci elektřiny ve spodním bytě a to tak, že by se natahaly nové kabely ve spodním bytě bez zásahu do podlahy v hormín bytě. (bez jistíčů, rozvaděče a dalš íkabeláže a koncových zařízení). Nejsu odborník, tak nevím jek se to dělá, když se dělá rekonstrukce elktřiny v bytech, když se nemůže zasáhnout do podlahy bytu nad ním. Toto by asi bylo nejlepší řešení do budoucna pro oba majitele bytu.

David Hruda:
Citace: Peter Munka  21.05.2024, 17:33

Statika je uplne ok, skladba stropu je : nosny panel 15cm, nasyp perlitu 2cm ako krokova a tepelna izolacia, lepenka ako separator, 3 - 6 cm betonovy poter.

Zajímavě, u nás jsem v žádném paneláku takový strop neviděl. Přívody ke světlům jsou vždy v dutině ve stropním panelu (obvykle plastová lišta obdélníkového průřezu).

Peter Munka:
Citace: David Hruda  22.05.2024, 13:56

Zajímavě, u nás jsem v žádném paneláku takový strop neviděl. Přívody ke světlům jsou vždy v dutině ve stropním panelu (obvykle plastová lišta obdélníkového průřezu).

Zalezi na panelovej sustave, ja pisem od T 06 B, tam je stropny panel monoliticky, bez dutin. Pre zmenu dutinu maju zvisle stenove panely, super sa to preraba, staci vyrazit staru krabicu a zatiahnut cez zvislu dutinu novy kabel, je to priechodne od stropu az po podlahu. Hore aj dole je stvorcovy otvor 10 x 10 cm ako priprava na krabicu. Ak chcete, nafotim to.

Martin Škopek:
Ing. Karel Dvořáček v různých publikacích (např. u IN-EL aj.) uvádí k různým stavebním soustavám výkresy provedení. Asi něco bude i tady ve ZDROJÍCH...

Zdenek Hejčl:
Podle mne jsou dva možné způsoby řešení:
1/ Vyhledat dutiny ve stropním panelu. Bývají tam natahané trubky, nebo jen dutiny.
    Ve stěně najít další trubky, nebo dutiny v ose stropní dutiny, tudy protáhnout nové vodiče až do 
    vypínače ve své podlaze a zbytek nahoru dutinou, které jsou v panelech kolmo dolů.
2/ Nebo použít stropní lištu půlkulatého tvaru, nasměrovat do panelu s dutinou a podle předešlého 
    potupu udělat.
 Trubky s plynosilikátem, jako výplň lze vyhledat poklepem do panelů - není to složité, jsou unifikovány je tam jen šlupička betonu.
Chce to jen znalosti o výrobě panelů a zkušenosti s problematikou.           

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana