Proč se nezastavilo čerpadlo ve vrtu řízené HRH-5/UNI, když voda byla vyčerpána?
Václav Třetí:
Spínání N u ovládcích obvodů je nešvar, jehož rozšíření pomohlo použití tohoto zapojení u ovládání HDO, které vyžaduje distribuce již 40 let.
Jenže toto zapojení má za úkol zamezit krádeži EE z neměřeného obvodu. Dokud býval stykač boileru ovládán neměřenou fází, tak mnoho boilerů menšího výkonu bylo zapojeno přímo na tento vývod bez stykače a ohřev byl zadarmo. Jistč 6A u spínacích hodin nebo HDO vydržel provoz tehdejších boileů 80 nebo 125 litrů, které mívaly topné těleso 800 až 1350W.
Laici a různí jako-elektrikáři si myslí, že ovládání N je lepší, protože neznají pravý důvod použití.
Martin Veverka:
Citace: Martin Kurka 16.05.2024, 13:19
Jestli máte opravdu zapojen hladinoměr jak píšete, tak se podivnému chování nedivte.
Kdo vám poradil spínat N a kdo vám poradil vypínat A2 hladinového relé?
Takto to zapojili, když mi před lety dělali studnu. Byl to už nějaký polotovar, tedy hotová rozvodnice se zapojenými přístroji, kterou jen dali do zhlaví vrtu a připojili. Když jsem zjistil, že musím vyměnit čerpadlo, tak jsem zároveň veškerou elektriku přestěhoval do suché rozvodnice a zapojení nechal tak, jak bylo.
Martin Veverka:
Teď jsem si vzpomněl, jak to tenkrát bylo. Ten plovákový spínač ty montéry nějak zaskočil, že prý v tom polotovaru nejsou žádné svorky, kam by se to dalo připojit, ale pak pokud mám čokoládu, tak to dokážou udělat (Dal jsem jim wago svorku). Nakonec N z napájecího kabelu prohnali nejdříve přes ten plovákový spínač a nemuseli měnit nic v existujícím zapojení a měli to jednodušší.
Už jsem to předělal, koupil jsem raději nový hladinoměr a relé. Plovákovým spínačem spínám toto relé a teprve kontaktem relé připojuji fázi na zařízení. Navíc jsem získal signalizaci, že má nádrž "žízeň" a ty další kontakty relé se budou hodin pro spínání elektromagneti ckých ventilů, až budu napájet více nádrží (Pitná voda pro dům a zahradní jezero.)
Ještě se zeptám na text z návodu HRH-5:
Zařízení disponuje základní izolací mezi napájecími svorkami A1, A2 a měřícími svorkami D, H, C, která je dimenzovaná dle kategorie přepětí II. V tomto smyslu je vstupní měřící obvod galvanicky oddělen od napájecích svorek.
Co znamená, že v "tomto smyslu" je galvanicky oddělen. Buď galvanicky oddělen je a nebo není. A když je, pak by si nemohl hledat napájení přes sondy, nepředpokládám u galvanicky oddělených obvodů v malém přístroji zásadní kapacitní vazbu.
Václav Třetí:
Citace: Martin Veverka 17.05.2024, 09:16
Co znamená, že v "tomto smyslu" je galvanicky oddělen. Buď galvanicky oddělen je a nebo není. A když je, pak by si nemohl hledat napájení přes sondy, nepředpokládám u galvanicky oddělených obvodů v malém přístroji zásadní kapacitní vazbu.
Kapacita je všude. Může být v jednotkách pikofaradů až v desítkách nanofaradů jen jako kapacita mezi vodiči v kabelu a okolím (zemina, voda)
Martin Kurka:
Hlavně si doplňte k cívce stykače odrušovací člen, nejlépe typu R-C ale i varistor poslouží.
Odrušovák vám významně zvýší životnost kontaktů přeplňovacího hladinového spínače a i životnost elektroniky hladinového relé.
Citace: Martin Veverka 17.05.2024, 09:16
Zásadní tam není, ale neošetřená cívka stykače při rozepnutí kontaktu vygeneruje impulz několik tisíc voltů se strmou náběžnou hranou která rozvinuta do fourierovy řady odpovídá kmitočtům ve stovkách kilohetrz až megahetz. Při průchodu takového impulzu dlouhým vedením s rozprostřenou kapacitou a indukčností se mohou objevit i různé rezonance a situace může být ještě horší.
A takový kmitočet rušivého napětí s vysokou energetickou hodnotou projde i malou kapacitou. Elektronice relé dělá neošetřená cívka stykače medvědí službu, zejména když elektronice utrhnete odpojením N napájení GND pól o který bývají opřeny přepěťové ochrany vstupů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana