Proč se nezastavilo čerpadlo ve vrtu řízené HRH-5/UNI, když voda byla vyčerpána?
Martin Veverka:
Používám hlídač hladiny HRH-5/UNI pro řízení přečerpávání vody z vrtu do zásobní nádrže. Relé v HRH-5/UNI spíná přes stykač a motorový spouštěč 3F vřetenové čerpadlo ve vrtu. Vše několik hodin za mého dozoru fungovalo. Pak jsem si všiml, že místo vody jde z vrtu vzduch, čerpadlo nevypnulo. Červená LED značící sepnuté relé nesvítila, ale stykač byl zapnutý. Vypnul jsem jističem napájení toho všeho a stykač se rozpojil, znovu jsem vše zapnul a stykač se okamžitě sepnul.
Pak jsem vše nechal několik minut vypnuté. Po zapnutí napájení se opět stykač okamžitě sepnul a teprve po několika sekundách se rozsvítila červená LED. (Běžné chování je, že až teprve zároveň s rozsvícením červené LED se sepne stykač.)
Usoudil jsem tedy, že kontakty relé zůstaly slepené, proměřil je a zjistil, že slepené již nejsou. Následně vše opět fungovalo, tak jak to fungovat má.
Vodiče N hladinového hlídače a stykače jsou připojeny přes plovákový spínač v nádrži kabelem o délce cca 30 metrů, aby se celé zařízení vyřadilo z činnosti, až bude nádrž plná.
Ještě, co se dělo asi měsíc před tím. Zapnul jsem po zimě studnu a vše fungovalo, nádrž se začala plnit, ale najednou to přestalo. Zjistil jsem, že čerpadlo nedodá potřebný tlak, hydraulika byla poškozená, tak jsem ji vyměnil. Při té příležitosti jsem všechny elektrické přístroje přestěhoval z vlhkého prostředí zhlaví vrtu do suché rozvodnice. Nyní usuzuji, že se tehdy také “zaseknulo” relé”, motor běžel bez vody dlouho a hydraulika se proto poškodila.
Jaká může být příčina a jak zajistit spolehlivou funkci zařízení?
Jiří Schwarz:
Lenin to říkal jinak, já říkám "měřit, měřit, měřit..."
Stykač potřebuje relativně malý proud na to, aby se udržel sepnutý, někdy stačí aby se sečetl nějaký kapacitní proud daný vlastnostmi delšího kabelu s nějakým svodem, daným třeba jen orosením.
Jiří Kantner:
Problém nemusí být přímo ve stykači ale v sondách, jejijch umístění a hlavně v jejich stavu. Bez dokonalé obhlídky dotyčné studny a elektroinstala ce je to jak věštění z kávové sedliny.
Problém je, že nefukčnost celého zařízení bránícího provozu na sucho je obtížené nějak jednoduše ověřit. Na jeho nefunkčnost člověk přijde až když řeší následky.
Bezkontaktní sondy jsou fajn ale možnost ověření nebývá moc user friendly. moje přesvědčení, že bezpečnostní mechanismy mají být co nejjednodušší a mají fungovat na jednoduchém fyzikálním principu a případné závady mají vést k "bezpečnému stavu". Ostatně výhoda ochrany založené na plováku a spínači je právě v možnosti snadné vizuální kontroly. Nechci zavrhovat jiná sofistikovaná řešení ale kdo bude po x letech takové zařízení pravidelně testovat? co s ochranou, když její předpokládaná životnost je kratší než životnost čerpadla?
Martin Veverka:
Citace: Jiří Kantner 14.05.2024, 08:46
Problém nemusí být přímo ve stykači ale v sondách, jejijch umístění a hlavně v jejich stavu.
Sondy jsou pořádku, červená LED (označená symbolem relé) totiž po vyčerpání vody zhasla, ale stykač byl sepnutý a motor běžel dál.
Martin Veverka:
Citace: Jiří Schwarz 13.05.2024, 23:19
Lenin to říkal jinak, já říkám "měřit, měřit, měřit..."
Stykač potřebuje relativně malý proud na to, aby se udržel sepnutý, někdy stačí aby se sečetl nějaký kapacitní proud daný vlastnostmi delšího kabelu s nějakým svodem, daným třeba jen orosením.
Jeden pól cívky stykače je přes pojistku připojen přímo k jedné z fází v rozvodnici. Druhý pól cívky stykače je spojen asi 7 cm dlouhým vodičem s kontaktem relé v hlídači hladiny a s ničím jiným, rozvodnice je v suchu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana