Jak opravit blikání svítidel Omnio V-303 s DALI regulátorem ABB?

<< < (3/4) > >>

jkt:
S tim DALI adresovanim je to jeste trochu komplikovanejs i, podporuje to skupinove prikazy, a zejmena existuji svetla/predradniky, ktera je mozne nastavit tak, ze nebudou vubec reagovat na broadcast, i kdyz to neni uplne podle standardu. Pokud s tim delate poprve a protokolu nerozumite a ani nemate programovaci adapter, mate pomerne nizkou sanci na uspech.

Predradniky typicky byvaji chytre, da se u nich nastavit, co maji udelat, kdyz je do DALI pripojite/odpojite, tim se da vysvetlit, proc jedno z Vasich svetel po pripojeni k "DALI regulatoru" funguje jinak, nez zbyvajici.

Existuji USB adaptery (nejlevneji vychazi firma Lunatone) a zdarma dostupny SW pro PC, doporucuji ho pouzit. Az si s tim budete hrat, dejte pozor na to, ze Vas "DALI regulator" neni jen application controller, ale ma v sobe i DALI napajeci zdroj. Pokud to v ramci diagnostiky napr. propojite s DALI USB interfacem, co ma v sobe integrovany DALI zdroj, zachovejte polaritu (poznate trivialne voltmetrem). Svetlum je to jedno, tam je DALI+ a DALI- bez jakychkoliv problemu zamenne, jak pisete.

Nejsem elektirkar, jsem programator. Z meho pohledu je prace s DALI snadna, ale nedovedu si predstavit, ze bych problemy ladil naslepo, aniz bych videl primo jednotlive DALI pakety, jak jdou po dratech, a nemel k dispozici normu.

Jan Palička:
Citace: Milan_Vala  13.05.2024, 11:20

Ne, nedaří se mi. Postupuji podle návodu, bod 6. Jediné, čeho jsem docílil, byl změna podsvícení regulátoru při vypnutém přístroji. Jinak odzkoušeny všechny body (6.1-6.6) ale nedaří se mi docílit úplného vypnutí anebo zapnutí led světla. Pouze při zapnutém regulátoru otáčením kolečka led světlo problikává. Jinak nic.

Citace: jkt  14.05.2024, 15:00

S tim DALI adresovanim je to jeste trochu komplikovanejs i, podporuje to skupinove prikazy, a zejmena existuji svetla/predradniky, ktera je mozne nastavit tak, ze nebudou vubec reagovat na broadcast, i kdyz to neni uplne podle standardu. Pokud s tim delate poprve a protokolu nerozumite a ani nemate programovaci adapter, mate pomerne nizkou sanci na uspech.

Obecně je broadcast ovládání víceméně analogem ovládání 0-10 V. Zapnu, vypnu, stmívám. Je implementován pro aplikace toho typu, který požaduje autor, tedy neadresné společné ovládání a za normálních okolností ke zprovoznění nepotřebujete ani znalost protokolu ani DALI adaptéry ani PC; potřebujete však regulátor a převodník splňující DALi standardy.
Bohužel svítidlo má instalován převodník neznámé výroby (VIMPEX Group to jistě není) a s neznámými parametry, přičemž ani nekompatibilit u se standardem nelze vyloučit. Pak je opravdu zprovoznění mimo možnosti uživatelů, kteří volí režim "plug and play"(což broadcast je) pro jeho jednoduchost, zejména pokud nereaguje výrobce svítidla.
Zajímavé by bylo zjistit, zda předřadník správně provádí režim random adressing, ale to už jsme mimo nastolený problém.

Milan_Vala:
V tuto chvíli nevím, zda je chyba na straně regulátoru, či svítidla. Všechna svítidla se chovají stejně (4ks). Není v nich rozdíl. Nevím, zda mohu nějak ověřit v jakém režimu je regulátor. Dle informací, které tady zazněly, tak umí pouze broadcast. Nejde to třeba osciloskopem? Byl by vidět  průběh povelu a z něho něco vyčíst. Čím dál více se přikláním k domněnce, že chyba bude u svítidel. Prostě "nerozumí" povelu. Jenže nevím, zda je vůbec v mých silách svítidla "přesvědčit",  respektive přepnout do režimu broacast. Zda to vůbec umí. Oslovil jsem dodavatele, ten zatím "mlčí". Ikdyž jsem to urgoval, tak prý to zkoušejí. Tak nevím. Napadla mne ještě možnost, zda by nešlo DALI sběrnici ve svítidlech nezapojovat. Svítidla v tom okamžiku svítí na plný výkon. A dokoupit nějaký pwm regulátor, či něco podobného, co by DALI umělo s tímto regulátorem. A z tohoto pwm regulátoru napájet hromadně tyto svítidla. Je požadavek na celkovou regulaci. Šlo by to takto řešit? Výměnu svítidel provést nejde, jedině regulaci.

Martin Babrňák:
pokud jsem to pochopil dobře tak by to mohlo jít změřit klasickým multimetrem jelikož výstup regulátoru by měl být 0-10V DC.

Milan_Vala:
No to je mi právě záhadou. Výstup regulátoru je na DA svorkách 15,6V DC, Ať už s připojeným svítidlem anebo bez něj. Regulátor je nový, což ale neznamená, že nemůže být vadný. Jak jej ověřit?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana