Jak opravit blikání svítidel Omnio V-303 s DALI regulátorem ABB?

<< < (4/4)

Jan Palička:
Citace: Martin Babrňák  15.05.2024, 11:57

pokud jsem to pochopil dobře tak by to mohlo jít změřit klasickým multimetrem jelikož výstup regulátoru by měl být 0-10V DC.

ne, není to 0-10V

Citace: Milan_Vala  15.05.2024, 13:16

No to je mi právě záhadou. Výstup regulátoru je na DA svorkách 15,6V DC, Ať už s připojeným svítidlem anebo bez něj. Regulátor je nový, což ale neznamená, že nemůže být vadný. Jak jej ověřit?

Asi bych začal sháněním datasheetu od předřadníku. Což podle Vašich slov nebude jednoduchý úkol.
Osobně mám s broadcastem dávnou zkušenost s OSRAMem a jiným regulátorem a tam vše chodilo oa první pokus, takže nebyl důvod nic zkoumat.

Pokud se nic k předřadníku nepodaří sehnat ani vše rozchodit a potřebujete zachovat svítidla, je variantou přejít na adresny systém, tedy nastavit všem předřadníkům stejnou skupinovou adresu a ovládat je adresně. Jenže to by musel být použit regulátor, který lze programovat pomocí PC - takové na trhu jsou a výrobce k nim dodává i konfigurační SW, osobní zkušenost s nimi ale nemám

jkt:
Citace: Milan_Vala  15.05.2024, 10:25

Nejde to třeba osciloskopem? Byl by vidět  průběh povelu a z něho něco vyčíst.

Tak "slo by to",  ale potrebujete k tomu umet okem (a nebo SW v osciloskopu) dekodovat Manchester, poskladat z toho 1 a 0, z nich DALI paket, a pak z tech DALI paketu neco precist. Koupit dekoder na USB podle me vyjde vyrazne levneji, nez se s tim morit. Pripadne pokud nekdy pojedete okolo severu Prahy a ty DALI svetla i ten ovladac vezmete s sebou, za flasku nebo neco podobneho se Vam na to muzu podivat.

Citace: Milan_Vala  15.05.2024, 10:25

A dokoupit nějaký pwm regulátor, či něco podobného, co by DALI umělo s tímto regulátorem. A z tohoto pwm regulátoru napájet hromadně tyto svítidla. Je požadavek na celkovou regulaci. Šlo by to takto řešit? Výměnu svítidel provést nejde, jedině regulaci.

Sice existuji prevodniky, co reaguji na DALI signal, a napr. generuji PWM a nebo 0-10V analog, ale to Vam nepomuze, kdyz Vase svetla prijimaji DALI signal a ne treba to PWM.

Za me je cesta k vyreseni problemu zjisteni fakt. Budete k tomu potrebovat bud "neco",  co umi dekodovat DALI pakety, a nebo nekoho, kdo takovy dekoder ma. Zjistite tak, co ktera komponenta dela, na co reaguje, a mozna Vas to dovede k uspesnemu cili a funkcnimu osvetleni. A nebo taky zjistite, ze je neco vadne -- nejprve je ale nutne merit.

Jan Franěk:
A nestálo by za to už konečně zavolat na technickou podporu ABB, aby vás mohli správně nasměrovat?  Tolik dní, tolik času nazmar  (drinks)

https://new.abb.com/cz/o-nas/kontakt

Milan_Vala:
Takže věci nejsou jak se zdají. Dodavatel se mnou začal komunikovat a zjistil se rozpor v chování jejich svítidel a našich. Po rozebrání jednoho našeho svítidla a zaslání fotodokumentac e, bylo zjištěno, že v uvedených krytech svítidel je jiný HW. Respektive, že svítidla nejsou řízena systémem DALI, nýbrž PWM 0-10V. Takže jsem operativně provedl laboratorní zapojení s jednoduchým PWM regulátorem postaveným na IO 555 s výstupem 0-10V a regulace funguje. Ne sice dokonale (ani ten můj obvod není odladěný),  ale funkcionalita tam je. Nyní však vyvstal problém vhodného regulátoru. Matně si vzpomínám, že uvedené regulátory jsme před cca 20 lety používali na stmívání zářivkových trubic opatřených el. předřadníky. Dnes už tak rozšířené nejsou. Proto bych vás požádal, zda nevíte o konkrétním typu regulátoru. Specifikace: otočný ovládací prvek, spínací kontakt L vodiče a výstup PWM 0-10V. Hledal jsem, ale nenašel. Díky.   

Jan Franěk:
Osobně bych zapátral v řadě  Berker od firmy Hager

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana