Jak vypočítat hlavní jištění pro rozvaděč s neznámými odběry?

(1/3) > >>

Šolta Richard:

Řeším zdánlivě jednoduchou věc ohledně sestavení rozvaděče. Jak určit hlavní jištění a přívod se zohledněním soudobosti daných okruhů. Dejme tomu že budu mít v rozvaděči který bude v průmyslu nebo pro domácnost pokud je nějaký rozdíl jističe například:

3P/16A/B 2X
1P/16A/B 10X
1P/10A/B 5X
3P/32A/B 2X

Samozřejmě PROJEKT, to teď vynechme víme jak funguje průmysl a pojďme řešit jak tento přívod a jištění vypočítat když například neznám odběry některých okruhů nebo jsou to zásuvky kde se může připojit to a příští týden zase tamto. Nějaký zjednodušený výpočet, řešení z praxe atd. Dle kolegů nebo informací co jsem si našel to většinou každý střelí od boku a je to ale spíš bych se chtěl naučit nějaký rozumný výpočet. ČSN 61439-3 tabulka 101 mě rozvaděč který bych odhadl na třeba 60 a vyjde 90, ČSN 341610 jsem prošel ale nějak mě to na rozumnou cestu nedostalo.

Moderátor - "Výpočet hlavního jističe rozvaděče (soudobost)?" fakt tedy otázka není!

Petr Chalupa_:
Citace: Šolta Richard  10.04.2024, 13:55

Samozřejmě PROJEKT, to teď vynechme víme jak funguje průmysl ...

Možná se tážu špatně, ale jak to myslíte? Že v průmyslovém prostředí se montuje častěji bez projektu? Já to vidím spíš u domácích instalací, v průmyslu tohle naštěstí ještě většinou funguje dobře.

Pokud nevíte, co tam bude připojeno, těžko můžete cokoli navrhnout a "trefit". Nejde ani tolik o jmenovité proudy jističů, jako o to, jaký charakter odběru tam bude. Pokud nevíte, co tam bude připojeno, nezbývá, než to nadimenzovat na "nejhorší" možnou variantu. Nic lepšího asi nevymyslíte. Když neznáte žádné proměnné, těžko najdete v materiálech vzorec, který přesně dopočítá správný výsledek.

František Janeček:
V tomto případě je nejlépe použít křišťálovou kouli.Pokud ji nemáte, jste v háji.

Jan Franěk:
1 - také nechápu ten průmysl. Tam se poměrně silně dbá na kvalitní dokumentaci a kvalitní prvky i montáž. Jde hodně o spolehlivost a tedy i peníze. Nezdá se mi že by jste s průmyslem (nemyslím nějaké dílny) měl nějaké větší zkušenosti
2 - soudobost v domácnosti se bude odvíjet od stupně elektrizace domácnosti. Základní principy určování soudobosti se nechají najít v normách.
3 - plně souhlasím s kolegy s tím že když nemáte "odběry",   tak podle čeho chcete určovat soudobost? Velké rozdíly ve výpočtu budou dělat nejen velikosti zátěže, ale i druhy připojených zátěží, nebo možnost současného chodu těchto odběrů. FAkt mnoho neznámých

Za mne si tento dotaz bez doplnění informací nezaslouží mnoho komentářů  (norm) (drinks)

Šolta Richard:
Snažil jsem se dotaz zjednodušit, ale je pravda že ta moje myšlenka není dostatečně popsána. Upřesním tedy.
Ve výrobní hale řeším nedostatek připojovacích míst na přípojnicovém rozvodu (Šinovod).
Stávající okruhy vrtačky, osvětlení nad ponky, menší brusky a zásuvkové okruhy chci přesunout do společného rozvaděče abych uvolnil místo. To znamená že znám současné jištění jednotlivých obvodů ale při přepojení do rozvaděče potřebuji stanovit nějaké hlavní jištění. Tedy, pokud budu znát příkon nějakého stroje o kterém vím že není odporová zátěž a odběr je spíše menší jak určit pomocí výpočtu reálný příkon?
Jak se stanovuje toto u zásuvek kde nevím co v nich vlastně bude, ale předpokládám že tam nebude maximální proud jištění?
Je nějaký rozdíl ve výpočtu pro obvody například v domech/průmysl/atd?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana