Je nutné u třífázového topného symetricky napájeného tělesa připojit vodič N?

<< < (3/3)

Petr Fiedler:
Pozor na to, aby to topidlo nemělo třeba ventilátor nebo nějakou elektoniku napájenou jednofázově a kde se spoléhá na to, že N je zapojeno.

Potkal jsem se se starým topidlem, kde samotné topné spirály sice umožňovaly připojení 3F+PE, ale zbytek topidla nepočítal s variantou PE + N, ale pouze s PEN. Ve výsledku to uvnitř topidla z N+PE udělalo zase PEN, což předřazený proudový chránič příliš neocenil ...

Vladimír Štemberg:
To Martin Kurka: Ať tam dáte relé na 30 nebo 120 V, při spálení dvou topných těles se z něj jen zakouří. Bude na něm totiž téměř plné fázové napětí 230 V, protože odpor topného tělesa je podstatně menší, než impedance vinutí relé.

Václav Třetí:
Citace: Vladimír Štemberg  13.04.2024, 15:59

To Martin Kurka: Ať tam dáte relé na 30 nebo 120 V, při spálení dvou topných těles se z něj jen zakouří. Bude na něm totiž téměř plné fázové napětí 230 V, protože odpor topného tělesa je podstatně menší, než impedance vinutí relé.

Tento způsob kontroly a ochrany musí být spojen s blokováním přívodu ke chráněnému spotřebiči, pokud zareaguje relé. Problém je, že topná tělesa budou mít vždy mnohonásobně vyšší příkon než cívka relé - stykače. V případě, že dojde k poruše dvou těles, bude nepatrný odpor poslední topné spirály pouštět téměř plných 230V do cívky relé na nižší napětí. Tento způsob kontroly není úplně spolehlivý, reaguje na nepřesnost spínání kontaktů spínačů nebo stykačů a způsobuje falešné reakce.

Miroslav Revús:
Keď tu už rozoberáme tento spôsob kontroly stavu špirál, tak sa mi tam najviac hodí časové multifunkčné relé s napájacím napätím 12-240V AC/DC, napr. SCHRACK ZR5MF011. Nastavenie časového oneskorenia zapnutia sa vysporiada aj s prekmitmi pri spínaní.

Jan Kelbich:
Citace: Sparky Ritchie  11.04.2024, 13:58

Ne že by to bylo zásadní, ale dovolím si akademickou opravu, je to přesně 50 %,   nikoli 50,4 %.

Taky mě to trklo. Analytickým (symbolickým) výpočtem je to přesně ta 1/2. Předpokládá to ovšem vše ideální - dokonale souměrnou napěťovou soustavu, dokonale lineární topná tělesa atd.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana