Jak správně označit vodiče při zapojení více chráničů za jeden centrální?
Pavel Horský:
Milane, Honzo, byť si vás obou nesmírně vážím jako velikých odborníků v našem oboru, v tomto s Vámi nemohu souhlasit.
Nejsem zastánce profesního alibismu, který spočívá v nasazení ochran i tam, kde vlastně až tak neplní svoji funkci a z mého pohledu jsou prostě zbytečné.
Položme si ruku na srdce a přiznejme si, že už tak máme vše přechráněno a spousta všemožných ochran jen tahá peníze z kapes zákazníků a výrobce si jen mne ruce s obrovským úsměvem na tváři.
Poohlédněme se po množství ztrát životů ve spojení s používáním instalace bez do nebe vykřičených spásných ochran.
3/4 svého dosavadního života jsem prožil v obydlích a institucí bez ochran a tak si říkám, jak je možné, že jsem to vůbec přežil :-(
Ale to zase asi malinko přeháním....ja ko technik jsem samozřejmě pro zvyšování bezpečnosti, ale všeho s mírou.
Zažil jsem borce, co si musel nechat "rozbít" okno v garáži, aby se do ní dostal při výpadku RCD, který měl nasazený na napájecí přívod pro sekční vrata. A RCD samozřejmě v rozvaděči RD umístěném právě v garáži.
Takové řešení dovede udělat více škod než užitku.
Já vždy říkám, že to chce při návrhu elektroinstala ce vždy používat i selský rozum.
Miroslav Revús:
Pridám sa:
Do rodinných domov a chát postavených z horľavých materiálov je v súčasnosti vhodnejšie nasadiť viac 30mA RCD. Musia ich mať zásuvky a svetlá, čo je väčšina vývodov. Mnohým ďalším pevne pripojeným spotrebičom 30mA RCD nevadí.
A tam, kde je veľký unikajúci prúd, môže byť 300mA RCD určený iba pre tieto vývody.
Pre paranoidných norma 4-42 umožňuje použitie AFDD.
Prívod do domu by som uložil do minerálnej vaty.
Ivan Polínek:
Citace: Miroslav Revús 18.03.2024, 10:39
Prívod do domu by som uložil do minerálnej vaty.
a tím umožnil požár, protože kabel nebude dostatečně chlazený. :(
Pavel Horský:
Citace: Ivan Polínek 18.03.2024, 11:10
a tím umožnil požár, protože kabel nebude dostatečně chlazený. :(
Kolego, tak snad při návrhu kabelového vedení počítáte s jeho zatížením a jeho uložení. Nemyslím si, že by musel být správně navržený kabel nějak chlazený.
Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský 18.03.2024, 09:41
Milane, Honzo, byť si vás obou nesmírně vážím jako velikých odborníků v našem oboru, v tomto s Vámi nemohu souhlasit.
Nic tě nebrání se mnou nesouhlasit, a onen 3F 300mA nasadit ve stejné hladině jako ostatní chrániče, tj. nebude centrální, okruhy o které se obáváš budou chráněny "jen 300mAů a vše za stejné peníze.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana