Jak správně označit vodiče při zapojení více chráničů za jeden centrální?

(1/5) > >>

Petr Blecha:
Dřevostavba, centrální chránič 300mA
vstup chrániče žlutozelený z můstku PEN
výstup světle modrý + můstek N (říkejme mu N1)

Ale následují "stáda běžných chráničů 30mA.
Je jasné jak je zapojit elektricky, ale jak označit vodiče?
Přijde mi divné, že zde na vstupu i výstupu bude světle modrý?

Moderátor - Původní nesmysl zněl: "Dřevostavba a centrální chránič  anásledné podřízené chrániče ?"

Miroslav Revús:
Citace: Petr Blecha  15.03.2024, 06:33

Je jasné jak je zapojit elektricky, ale jak označit vodiče?
Přijde mi divné, že zde na vstupu i výstupu bude světle modrý?

Aký by ste chcel? Svetlo ružový? Hráškovo zelený?

Všetky budú svetlomodré a rozlíšené budú návlečkami (bužírkami) s popisom.

Radim Strycharski:
Citace: Petr Blecha  15.03.2024, 06:33

Dřevostavba, centrální chránič 300mA
vstup chrániče žlutozelený z můstku PEN...

...Přijde mi divné, že zde na vstupu i výstupu bude světle modrý?

A ten žlutozelený na vstupu do chrániče vám nepřijde divný, když tím vodičem teče vždycky jen pracovní proud a nikdy žádný proud poruchový? Z můstku PEN máte odbočit už modrým.

Jan Franěk:
Za prvé - neskutečně mne děsí používání centrálního chrániče, kdy je všechno v objektu závislé na jediném kontaktu N centrálního chrániče. Obzvlášť pokud někdo používá značky výrobců, od kterých si neberu ani leták. Přitom 10x "kvalitnější ochranu před požárem" zvládají následné chrániče 30mA. Kdy konečně začneme používat tu kouli na krku a vyhneme se centrálním chráničům 300mA které nám nepřínášejí žádné výhody, spíš možná rizika

Za druhé - je zcela běžné že v jednom rozvaděči je více různých vodičů N, zapojených za různými proudovými chrániči. Tyto N vodiče (nebo svorkovnice) jsou značeny dle jednopólového schématu zapojení rozvaděče tak, aby nedocházelo k jejich "popletení",    což v praxi vede k jejich vybavování. Jakým způsobem jsou odlišeny, záleží na tomto schématu který k rozvaděči dodává výrobce a z bohatých zkušeností vám že to bývá přehledné a jasné každému odborníkovi, který jde rozvaděč zapojovat.

Jinak platí vše co popsali kolegové  (drinks)

opatovice64:
Děsit vás to může, tečka.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana