Jsou opravdu všichni majitelé RD odpovědní za své elektroinstalace?

<< < (5/14) > >>

Jiří Kantner:
Citace: František Šohajda  06.03.2024, 11:51

Jeden známý /nebudu jmenovat ani psát jeho pracoviště/ jinak základní vyučení elektrikářem + další školy u Hasičů....nyní vyšetřovatel u Hasičů.....Pra ví, když nemůžeme na 99% najít důvod požáru a je tam el. instalace ,    tak důvod je jasný -od el. instalace!! Zatím se nestalo, že by někdo oponoval a oni mají vyšetřeno. (dance)  Tak nějak!

Nechtěl jsem to napsat takhle na tvrdo ale mám v jádru podobné byť neprokazatelné výhrady.  Ono to chce mít přehled vlastnostech materiálů, o chemii a něco tušit o fyzice a o funkci elektrických zařízení.   Čím méně se o každém případu zveřejní, tím méně zbraní pro případné oponenty. A další věc, příčina požáru ze které nevyplývá nějaké zanedbání nebo porušení povinností je svým způsobem ok pro všechny. Prevence typu  pravidelná revize nemůže z principu odhalit budoucí nebezpečí skrytých vad.
Takže pěkně po vegansku: koza se nažere a tráva zůstane celá.

Václav Třetí:
Hasiči vyšetří přičiny požáru bezpečně jen tehdy, když to vidí i trochu bystrý laik. Pak se šetří případy, kdy jsou velké škody a úmrtí, pak přijdou na řadu i vědecké metody, jenže to je drahé, zdlouhavé a zaměstná to  mnoho odborníků na dlouhou dobu. Proto se pak stanou případy, kdy úředně stanovená příčina požáru stodoly byla elektřina. Jediná chybička se vloudila, že ta byla odpojená už asi 20 let od přívodu a na objektu zůstala jen prázdná skřín po vyvrakovaném rozvaděči...

Jiří Schwarz:
Citace: Martin Babrňák  06.03.2024, 09:34

... opravdu může 24V 6A takový požár způsobit a nebo hasiči šli snadnou cestou a nechtělo se jim zkoumat jištění?

Ona se nám objevuje hodnota kolem 80W, kdy se to bere jako výkon, který je schopen něco ohřát tak, že to vzplane.
Ona k těm 80W směřuje i hodnota chrániče 300mA při napětí 230V jako ochrana před požárem v dřevostavbě.
Pak záleží na materiálu, chlazení,...

---------
Před léty tu byl v nedaleké vesnici po bouřce požár, kdy se pracovalo s variantou, že to zapálil po destrukci varistor použitý jako přepěťová ochrana v prodlužovacím kabelu.
Ale jak jsem se o to začal zajímat, jako kdyby někdo vyhlásil informační embargo

Milan Hudec:
5M bytů a 2M RD.
Revize 3hod v případě jednoduchých bytů s dokumentací, ostatní jsou desítky hodin (revize a pročmuchání stavu s výsledkem dokumentace)
Nereálné, jsou v tom vyšší desítky miliard.
Každý občan má již nyní právo poptat revizi a tím přenést zodpovědnost.. .....
Ovšem na koho, když neexistuje institut revizáka na domovní instalace.

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  06.03.2024, 20:11

5M bytů a 2M RD.
Revize 3hod v případě jednoduchých bytů s dokumentací, ostatní jsou desítky hodin (revize a pročmuchání stavu s výsledkem dokumentace)
Nereálné, jsou v tom vyšší desítky miliard.
Každý občan má již nyní právo poptat revizi a tím přenést zodpovědnost.. .....

Ovšem na koho, když neexistuje institut revizáka na domovní instalace.

Je to krásná a logická argumentace.
Ale zaujal mne Institut revizního technika.
Tento Institut RT vznikl s normou 34 3800/61 a zákonem  95/61 o podmínkách odborné způsobilosti pro provádění montáží, údržby a revizí.
V roce 1968 se narodil zákon 174  o SOD a následně podle tohoto zákona nesmrtelná výhlaška 50/78. A v roce 1991 nahradila ČSN 34 3800/67 stále platná ČSN 33 1500.

Existenci Instituru RT podpíra ČSN 33 1500  a zákon 250/2021 se svými NV o kvalifikaci.
Existuje snad jiný zákon, který nahradil 50/78? Neexistuje.... a proto myslím, že institut RT dále existuje a je v podstatě jedno o jaké revize se jedná. Každé oprávnění a osvědčení RT má svá profesní omezení. Ale, že bych měl vyjmuté revize domovních instalací, tak toho jsem se zatím nevšimnul. Ale jsem starší člověk a ledaco mi uníká.....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana