Je potřeba pro OSVČ provádějící domovní elektroinstalaci osvědčení TIČR?
Kvita Ladislav:
Citace: František Šohajda 02.04.2024, 06:52
To bylo odjakživa...
Já mám ŽL od roku 1994 a už tehdy na ŽÚ nic nechtěli..... (dance)
Spousta lidí tak podnikala bez tehdy oprávnění ITI!
Pane kolego, mě fascinují Vaše mystifikace, které zde na portále čas od času vypouštíte.
Dal jsem si tu práci a dohledal jsem ve sbírkách zákonů informace, které prokazují, že živnost "elektro" byla v letech, která uvádíte, živností vázanou, a že oprávnění vydané TIČRem (tehdy ITI) bylo zákonem stanoveným průkazem způsobilosti pro vydání živnostenského oprávnění.
Takže pokud tvrdíte, že po vás na ŽU nic nechtěli, potom jsou dvě možnosti, buďto pracovali na ŽU flinkové, nebo nás balamutíte. Po mně to rozhodně na ŽU chtěli, jednou v roce 1993, když se vyřizovalo živnostenské oprávnění pro firmu, kde jsem byl zaměstnán a podruhé v roce 2001, když jsem si vyřizoval živnostenské oprávnění pro sebe.
Ještě doplním, že živnost "elektro" byla přeřazena z živnosti vázaných do živností řemeslných novelou živnostenského zákona 130/2008 Sb., takže to nebylo "odjakživa", ale až od roku 2008.
František Šohajda:
TO:Kvita
Pane kolego, já jsem už dělal za tu dobu 2x prověření na ITI,TIČRu pro podnikání!
Nyní to už bude dělat podle zákona 250 potřetí,tak něco vím než něco vypustím!
nevím co jste dělal tu dobu, ale já jsem už měl všechnu legislativu vyřízenou!!
Ne ŽÚ po mě nic nechtěl i když jsem měnil ŽL na různé podstupně (prodej,nákup a další věci).
Ani po mě nic nechtěl doložit.
Prvě jsem si udělal živnost na ŽÚ a potom jsem byl na ověření tuším že na ITI..Ale na ŽÚ jsem se nikdy nevracel jim toto ukázat!Měl jsem asi 2x za tu dobu kontrolu z ŽÚ a vše OK!!
Tak nebalamuťte!!
Proto píši že část lidí o tom nevěděla, my co jsme se vzdělávali jsme byli vědomi co potřevujeme!
Jan Bocek:
Citace: Kvita Ladislav 02.04.2024, 09:09
Pane kolego, mě fascinují Vaše mystifikace, které zde na portále čas od času vypouštíte.
Dal jsem si tu práci a dohledal jsem ve sbírkách zákonů informace, které prokazují, že živnost "elektro" byla v letech, která uvádíte, živností vázanou, a že oprávnění vydané TIČRem (tehdy ITI) bylo zákonem stanoveným průkazem způsobilosti pro vydání živnostenského oprávnění.
Ještě doplním, že živnost "elektro" byla přeřazena z živnosti vázaných do živností řemeslných novelou živnostenského zákona 130/2008 Sb., takže to nebylo "odjakživa", ale až od roku 2008.
Sice jsme již na otázku v tomto tématu odpověděli a tak otázka historie našeho podnikání je jen pro poučení, ža v tom byl nějaký legislativní vývoj.
U živnosti vázané byla možnost do 1.7.2008 doložit doklady a smlouvu s odpovědným zástupcem. Takže chtěli.....opr ávnění, anebo smlouvu s odpovědným zástupcem
Takovou živnost na montáž, opravy, revize a zkoušky VEZ jsem otevřel v roce 2005.
V roce 2009 jsem dostal výzvu od ŽÚ, abych doložku odpovědného zástupce vymazal a činnost byla přeřazená pod živnosti řemeslné.
To vše vyčteme z výpisu živnostenského rejstříku.
V roce 2009 jsem vyřízoval na ITI Oprávnění k provádění montáži, oprav a revizí VEZ bez omezení.
Všimněme si jen, že uplynulo celých 14 roků od roku 2008, kdy opět živnost elektro s VEZ byla zákonem 250/2021 Sb., znovu vracená do živnosti "vázané".
Ale aby nezaniklo to důležité:
Citace: Radim Strycharski 31.03.2024, 13:46
Vytracení kouzelného slovíčka VYHRAZENÉ byl nápravný krok správným směrem. Do té doby byl dodavatel montáže UTZ jaksi bez stanovené živnosti, což asi nebyl dobrý stav věci.
Část B je podnikání v oblasti působnosti resortu Ministerstva práce a sociálních věcí. Čili jenom někde. Proto taky dává logiku, že živnostenský úřad vydá ŽL nezávisle na tom, jestli žadatel má nebo nemá oprávnění od TIČRu. Podnikání bez držení tohoto oprávnění může být obecně vzato legální. ( edit.: je to těžká kategorie i pro právníky a soudní znalace....)
Tazateli bych doporučil, aby si oprávnění od TIČRu pořídil, protože neví a nebude v budoucnu vědět, stejně jako my ostatní, jestli v daném případě pracuje nebo nepracuje na VTZ. Čili z principu předběžné opatrnosti.
Jan Franěk:
Je zajímavé že když se stane něco jako v tomto zveřejněném příběhu, mají všichni plnou pusu řečí o tom, proč si zákazník prostě nepozval "opravdového" elektrikáře, kterého si může i na TIČRu ověřit a především s referencemi. No, ono pokud zákazník neví co má dostat, tak mu prostě nic nechybí a jediným kritériem zůstává cena. (zle)
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,48866.msg383939.html#msg383939
Prakticky tady vzápětí čtu mnoho příspěvků o tom jak se něco nemusí........ .. a tak dále. Pak když vám zákazník tři dny svítí lampičkou přes prodlužovák a přijde o nové spotřebiče i desítky tisích po zásahu takového týpka co nepotřebuje oprávnění od TIČRu, začnou se na to lidé z jeho okolí dívat úplně jinak. (norm)
Elektrikář je odborník, který by se za svou práci neměl stydět a nemůže se "bát" pravidelně ověřovat a doplňovat své znalosti. Proto je pro mne elektrikář ten, kdo se "nebojí VTZ" a má k tomu oprávnění, "pojistku na blbost" , nebo prostě řeší zakázky se smlouvou o dílo a klidně i pozve (nebo nechá zákazníka pozvat) nezávislého RT pro ověření bezpečnosti. Ostatní jsou bastlíři které rozhodně nedoporučuji a od kterých budu vždy laiky zrazovat.
Milan Hudec:
Je to jen a jen o lidech, nědo má razítek plnej kufr a stejně umí ho..o.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana