Mohu naprojektovat nový rozvaděč pro stroj, který nesplňuje bezpečnostní normy?
Matěj Novobilský:
Vážení, moc vám všem .
Ujistil jsem se v tom, co jsem sám nakonec tušil. Je to pro mne ponaučení pro příště, že nesmím slibovat projekt rekonstrukce nebo oprav, dokud neuvidím současný stav. Z toho se poučím.
Zároveň mne těší, že jsem se upevnil v tom, že mám znalosti ohledně o tom, co je oprava a co rekonstrukce, byť zákazník s investorem používají jiná názvosloví. Dnes jsem v současném projektu našel další bezpečnostní věci, které by bez zásahu do stroje nevyřešil.
Omluvil jsem se, ale z projektu jsem řekl, že odcházím. Možná uslyším, že jsem nezodpovědný, neprofesionáln í, atd., ale bezpečnost jsem u "svých" strojů dával vždy na první místo, a některé věci s ní související jsem si prosadil "silou" slova samozřejmě.
Buď komplet rekonstrukce nebo nic...
Ještě jednou vám všem moc (poklona) , vážím si Vašich rad (drinks)
Miroslav Revús:
Citace: Martin Kurka 23.01.2024, 23:29
Chytré užití moderních programovateln ých bezpečnostních řídících systémů (programovateln ých bezpečnostních relé) umožní i na jednokanále tlačítek nouzového zastavení splnit vyšší kategorii bezpečnosti. Je to díky modulačním pulsům pouštěných do bezpečnostní smyčky.
Prosím o odkaz na takýto komponent. Rád by som sa doučil. :)
Matěj Novobilský:
Citace: Miroslav Revús 24.01.2024, 07:46
Prosím o odkaz na takýto komponent. Rád by som sa doučil. :)
Bezpečnostních Relátek a safety PLC má více výrobců. Můžete zkusit mrknout třeba na
Sick Flexisoft https://www.sick.com/us/en/catalog/products/safety/safety-controllers/flexi-soft/c/g186176
nebo
Pilz https://www.tme.eu/cz/details/pz-772100/bezpecnostni-vypinace-ridici-moduly/pilz/772100/?brutto=1¤cy=CZK&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA5L2tBhBTEiwAdSxJX2eEAmAmoY97vCaBAU-k6hA06jrnk2JIihG1M76IV8Q5GulqG3OndhoCxVoQAvD_BwE
Případně ABB má Pluto https://new.abb.com/low-voltage/products/safety-products/programmable-safety-controllers
Ale je i mno dalších. Žádný výrobce prvků do průmyslových rozvaděčů nechce zůstat pozadu :-)
Martin Kurka:
Citace: Matěj Novobilský 24.01.2024, 00:09
Zároveň mne těší, že jsem se upevnil v tom, že mám znalosti ohledně o tom, co je oprava a co rekonstrukce, byť zákazník s investorem používají jiná názvosloví.
Teoreticky by mělo být jednotně oprava i rekonstrukce z hlediska technického i ekonomického. Ale protože opravu z ekonomického hlediska můžete okamžitě odepsat na daních do nákladů, pak rekonstrukce a modernizace jde do investic - je to tzv. technické zhodnocení - a odepisuje se několik let. A jelikož doba odpisování bývá často delší než sama životnost stroje, pak se každý podnikatel snaží co nejvíce rekonstrukcí a modernizací nacpat do oprav. Účetně a fakturačně je to někdy velmi složité a hodně na hraně a na té každý podnikatel balancuje s různou mírou rizika. Často je rekonstrukce a modernizace fakturována jako oprava, nebo z 80% oprava a 20% modernizace.
Ale z hlediska bezpečnosti je částečná modernizace vždy 100% modernizací, protože nelze oddělit vliv nových funkcí a závislostí na původní .
Aby mohli investoři balancovat na účetní hranici oprava / modernizace vyžadují při sjednávání kontraktu užívat termín "oprava" i pro modernizaci. Pokud to není v návodu a v CE, tak to realizátorovi nevadí, ale návod a prohlášení o shodě musí být přesný.
Proto co se týče bezpečnosti a technického pohledu, tam je rozdíl mezi opravou, rekonstrukcí a modernizací definován s jasnými hranicemi, protože hranice určuje zodpovědnost konkrétního zhotovitele.
Miroslav Revús:
Citace: Matěj Novobilský 24.01.2024, 08:49
Bezpečnostních Relátek a safety PLC má více výrobců. Můžete zkusit mrknout třeba na ...
Ďakujem za odkazy, preštudujem. Ani ja nechcem zostať pozadu :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana