Jak má spotřebitel poznat, že si najal atrapu místo elektrikáře?

<< < (2/5) > >>

Pavel Horský:
Tak jsem to dočetl až sem a říkám si, "proč bych měl někomu dělat Matku Terezu a stále se snažit pomáhat někomu, kdo o to ve většině případů ani nestojí?"

Možná tuším, kam Honza míří svým příspěvkem.
Před mnoha lety jsme si s Honzou a některými dalšími kolegy pohrávali s myšlenkou, že bysme vytvořili portál, kde by byli registrováni ověření odborníci s tím, že by se pro udržení jejich odbornosti namátkově navštěvovali a probíhala by namátková kontrola jejich práce.
Pak jsme ovšem každý narazil na nějaký problém a vše bylo shrnuto ze stolu.
Přiznám se, že jsem byl v té době pro podobné věci dost zapálený a chtěl jsem laické veřejnosti neustále ukazovat správný směr s tím, že xindl v podobě různých bastlířů a kolegů elektrodobytků zadupu hluboko do země. K tomu všemu dost přispívala i poměrně veliká touha narovnat vážnost našeho oboru, kterou si ještě z mladých profesních let dobře pamatuji.

Byla to taková ta opilost myšlenkami, že svět se dá přece napravit.
A pak jsem postupně začal střízlivět...
Nedá se napravit, nikdo o to nestojí.
Jsme tu všichni jen na dobu velice krátké životní etapy, tak proč ji poměrně velkou část věnovat někomu, kdo si to vlastně ani nezaslouží, a nebo zájem jen předstírá?

V oboru mezi lidmi se pohybuji cca 34 let, což je dost dlouhá doba na to, aby si člověk mohl o mnoha věcech udělat jasný obrázek.

Takže: "Ne, nevěřím, že by to mohlo být přínosem"

Podívejte se schválně na anketu, která běží na mých profesních stránkách.
https://www.severocech.cz/
Vypovídá poměrně dost o vzdělávání se v našem oboru, ze které pak plyne úroveň vzdělanosti a celkového umění provádět svoji práci tak, aby se za ni nikdo nemusel stydět.

Vidíte průběžné výsledky jako výborné, dobré, uspokojivé, nebo katastrofické?

Mě tedy dost vadí, že se spousta lidí vzdělává jen na soc. sítí a po hospodách.

Jak tu již bylo psáno, 90% laické veřejnosti není schopna vyhodnotit, zda má doma PANA řemeslníka, a nebo dobytka. Většina z nich vůbec netuší, jak má výsledné dílo vypadat, jak je časově náročné a zda je cena odpovídající či nikoli. Nezbývá jim nic jiného než věřit, že měla Mařka od vedle pravdu.

Jan Franěk:
Citace: Jan Palička  28.12.2023, 12:54

Tedy až mám trochu problém uvěřit, že tohle dokáže někdo provést (a jiný převzít a zaplatit),     ....

Sám jsem nevěřil že někdo bez základních znalostí se vůbec může vydávat za elektrikáře a předvést takové dílo. Nicméně odpálená nová mikrovlnka a vyhořelá televize, zásuvky bez připojeného PE,........  
Investorka nic neplatila, naopak se snaží vymoci vzniklou škodu. Tedy náhradu odpálených spotřebičů, opravy na instalaci s novým rozvaděčem, včetně mého revizního výjezdu.

Na fotkách vidíte absenci vodičů N na chráničích, všechny N za 5 různými chrániči na jedné svorkovnici, nebo dvě různé fáze ze dvou různých chráničů, spojené na více jističích dohromady. Bylo toho mnohem více. Proto nikdo nic nepřebíral. Investorka čekala dva dny prakticky bez elektriky na můj příjezd, s jedinou funkční zásuvkou.

Jo, velkou chybou je absence smlouvy o dílo a alespoň základního náčrtu kde co bude. Být projektová dokumentace, věřím že by to dopadlo mnohem lépe i z dílny kutila. Domnívám se že investorka už je poučená a napříště k tomu bude přistupovat o něco zodpovědněji. Obzvlášt po této zkušenosti a hlubokého vysvětlování z mé strany. Zarazilo ji když jsem ji řekl, že když neřešila projekt a smlouvu, je částečným spoluviníkem

Citace: Pavel Horský  28.12.2023, 13:58

Tak jsem to dočetl až sem a říkám si, "proč bych měl někomu dělat Matku Terezu a stále se snažit pomáhat někomu, kdo o to ve většině případů ani nestojí?"

Investorka moc stála o pomoc (také si ji hned zaplatila),    ale bohužel pozdě když už ke škodě došlo. S bastlířem jsem ale na rovinu neměl moc slitování. V telefonu jsme ho dost vyřval a zakázal mu tam jít cokoliv dalšího dělat. CHtěl přijít a provést opravy. Následně investorkou pozvaný jiný elektrikář co prováděl následně opravy mě volal asi 3x a vyptával se na nějaké podrobnosti. Částečným vodítkem mu byla totiž má revizní zpráva. Osobně jsem mu rád poskytl potřebné informace

Petr Chalupa_:

Před mnoha lety jsme si s Honzou a některými dalšími kolegy pohrávali s myšlenkou, že bysme vytvořili portál, kde by byli registrováni ověření odborníci s tím, že by se pro udržení jejich odbornosti namátkově navštěvovali a probíhala by namátková kontrola jejich práce.

Škoda, že jste to nedotáhli do konce. S manželkou při výletech navštěvujeme restaurace dle recenzí Lukáše Hejlíka. Pokud to hodnocení dělá odborník, tak ten model krásně funguje!! Navíc si časem ona databáze získává obrovskou prestiž. Nikoho nezajímají názory z heureky, které dělají lajci... Ale kdybyste dotáhli toto do konce, mohlo by to být zajímavé jak pro firmy, tak pro zákazníky. Elektroinstala ce není topinkovač za pětistovku, věřte, že zákazníci by to rádi využili.
Spíš než kontrola občasně na místě (časově náročné),  by třeba šlo to vymyslet tak, aby se ten systém o sebe staral sám. Zákazníci by dané firmě mohli přidělovat obrázky z provedení a hodnotit by mohli jen elektrikáři.
Znám jeden zajímavý portál, který už dokonce disponuje rozsáhlou databází verifikovaných elektrikářů...
Navíc už dosti známý na to, aby vznikající databáze hned startovala se slušnou prestiží... Kdo ví, třeba by z toho v budoucnu mohly jít i nějaké finance.... O0

Pavel Horský:
Citace: Petr Chalupa_  28.12.2023, 16:49

Znám jeden zajímavý portál, který už dokonce disponuje rozsáhlou databází verifikovaných elektrikářů...
Navíc už dosti známý na to, aby vznikající databáze hned startovala se slušnou prestiží... Kdo ví, třeba by z toho v budoucnu mohly jít i nějaké finance.... O0

Verifikace je jedna věc a druhá je jejich výsledná práce, která není a nikdy nebyla kontrolována, takže s jejich reálným uměním vlastně nemá nic společného.
Vše by skončilo na financování osob, které by prováděli kontroly osob ze seznamu a odstranili tak případné elektroatrapy.

Jan Palička:
Citace: Jan Franěk  28.12.2023, 16:38

Sám jsem nevěřil že někdo bez základních znalostí se vůbec může vydávat za elektrikáře a předvést takové dílo.

Je to už par let kdy nám volal jeden nájemník, ze mu přestala prát pračka. Dojel tam náš technik a zjistil, že zásuvka nefunkční ale jistič v pořádku, na zdi vedoucí k zásuvce černá čára. Tak jsme do toho "hrábli" - jistič vyřazen z provozu, zásuvka připojena telefonní dvojlinkou  (zle) poctivě zasádrovanou v omítce. Nájemník se přiznal, že si vedení k pračce natáhl sám a že když mu občas vyhodil jistič, poradili mu v hospodě ho překlemovat.
Tohle je problém elektriky - lisovaný plyn či výtah většina lidí nezbastlí, dva dráty spojit umí i každý školák. Tak proč volat elektrikáře, když Tonda to umí taky - že ty dráty musí být spojeny metodou A nebo B a všechny ostatní jsou nebo mohou někdy být malér, laik neví a nezajímá ho to, důležitá je finanční úspora. Koneckonců jsem přesvědčen, že i tady kdyby nedošlo k likvidaci spotřebičů tak by paní investorka byla jistě spokojena.

Nedá se napravit, nikdo o to nestojí.

Najděte si facebookovou skupinu rekonstrukce chalup - lidi suverénně vyřezávají vaznice krovu protože potřebují prostor. Statikovi vstávají vlasy hrůzou, majitel domu se tím chlubí. Staví dřevěná patra zakotvená do monierky. Podkopávají základy bez zajištění. Atd atd. Tak proč by to u elektroinstala cí mělo být jinak

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana