Jak má spotřebitel poznat, že si najal atrapu místo elektrikáře?

(1/5) > >>

Jan Franěk:
PRAXE(-): Nekvalifikovan ý elektrikář způsobil havárii v kuchyni
    Příběh popisuje situaci, kdy nekvalifikovan ý elektrikář provedl neodbornou instalaci elektriky v kuchyni, což vedlo k poškození domácích spotřebičů a potenciálnímu nebezpečí pro obyvatele domu. Při revizi bylo odhaleno několik závažných chyb, včetně nevhodné montáže a použití neodpovídající ch materiálů. Situace vyžadovala okamžitou nápravu a dokumentaci pro možné vymáhání škody. Případ ilustruje rizika spojená s najímáním nekvalifikovan ých pracovníků a zdůrazňuje důležitost odborného provedení elektrických instalací.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Jak má spotřebitel poznat, že si najal atrapu místo elektrikáře?

Jiří_Hrubý:
Jen marně hledám ten klíč, podle kterého odlišit atrapu od elektrikáře.
Pro laika je to takřka nemožné, zvláště když dá na doporučení a recenzi na internetu si píší i pochybné eshopy, tak proč by to nedokázal lehkoživka.

Já takhle pohořel s instalatérem, který mě napřed zkusil okrást na materiálu a až když jsem laickým pohledem zjistil rozpory s PD, byl vypakován. A to měl výborné recenze a byl mi doporučen.

Článek jeko osvěta přínosný, návod pro ošizeného zákazníka tam je taky, ale jak vybrat, aby to bylo dobře a ještě letos...
Řemeslníků je zkrátka málo, někteří pro nadbytek práce místo odmítnutí planě slibují a toho zneužívají různí příštipkáři.
Ony i ty pořadníky v dobách minulých měly něco do sebe.

Jan Franěk:
Souhlasím, není možné na první pohled odlišit bastlíře od skutečného elektrikáře.

Nicméně i laik dokáže z některých náznaků rozpoznat to, že odborník jaksi deklarovaným odborníkem není. V tomto případě toho bylo víc než dost, ale důvěra byla bohužel silnější. A to i v okamžiku kdy montér stavějící novou kuchyň odmítl připojit spotřebiče do nové instalace, když viděl co tam ten hoch předvádí.

Ve finále to skončilo škodou hodně přesahující 50tisKč, kterou se bastlíř uvázal zaplatit. Nicméně první splátka nedorazila a pochopitelně ani ty ostatní. Telefon se začal hlásit jako vypnutý. Nyní už je jasné, že ke třem exekucím přibude čtvrtá. Bohužel téměř s nulovou šancí na náhradu škody. A to je asi pravděpodobně finální účet po jeho návštěvě.

Vše je zdokumentované a sepsané v revizní zprávě, doplněné o mnoho fotografií.

Jiří_Hrubý:
Tento případ tedy spadá především do kategorie těch, které by měly podobné amatéry s velkým egem od podobných činností odradit.
Pokud se to podaří dotáhnout do zdárného konce, může z toho být slušný precedent. O0

Horší je, že se šlendriánem se setkávám i v řadách jinak obstojných elektrikářů, kteří se však cpou do věcí, kterým nerozumí, resp. chybí jim znalosti a praxe.
Jeden takový se řeší i s Cechem, ale i kdyby náhodou na té jejich seanci něco k problematice řekli, osvěta stejně nepadne na úrodnou půdu, protože on už je to spíš takový spolek na úrovni chovatelů králíků, kde se "veteráni" schází na pokec a mladí na to nemají čas a honí prachy po stavbách, bez zájmu o osvětu. Ale to je jiný příběh...

Jan Palička:
Tedy až mám trochu problém uvěřit, že tohle dokáže někdo provést (a jiný převzít a zaplatit),    to snad i absolvent zvláštní školy musí chápat, ze takhle zbastlený výtvor (ne, není to rozvaděč) je silně za hranou.

Takže poznat uprostřed díla si myslím někdy lze, horši je stav, kdy výsledek zvenku vypadá relativně slušně a zvěrstva se odehrávají "pod kapotou". Poznat předem je složité, s tím se i u nás ve firmě po skoro 30 let trvající investorské praxi občas potýkáme - každý nový dodavatel je na počátku vždy jistou sázkou do loterie a to i když je doporučen, a ano, vyhodili jsme jich dost i uprostřed díla. Jenže to znamená mít dobrou smlouvu a kvalitní DPS a znalost jejich porušování poznat.

Asi nejjistějším způsobem u velkých zakázek je mít smlouvu, jsem-li v oboru naprostý laik, najmout si za TDI někoho, kdo ví a požádat dodavatele o reference. U malých je to horší - je-li řemeslníků málo a ti dobří mají kalendář plný na půl roku dopředu, zoufalý majitel pak hledá pomoc kdekoliv a u kohokoliv, kdo mu ji slíbí. A vzhledem k vývoji na "trhu" řemeslníků, kdy těch dobrých a zkušených odchodem do důchodu ubývá, se situace myslím bude jen zhoršovat. Bohužel

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana