Proč chce EON věcné břemeno přípojky na hranici pozemku?
Jan Brno:
Když vás čtu, možná bude otázka, kdo je prudič, ale raději se nebudu pouštět do žádných větších akcí, jde mi především o to, abych zjistil jak se k věci postavit. Nikdy jsem totiž nic podobného neřešil (neprudil) a tudíž to neznám. Podívejte, je tady zmíněná smlouva z 2006, která přesně specifikuje, kde má být co umístěno. I když vezmete na vědomí rezervace, připojit se nikdy nešlo, protože pilíř distributora není kde být má, tedy ani náš pilíř nebylo možné nainstalovat podle smlouvy. V několika předešlých příspěvcích kolegové připomenuli, že v 2006 se EZ k VB nijak výrazně nevyjadřoval, no a to je také důvod, proč o VB nemáme ve smlouvě zmínku. Potažmo když jsem nově zjistil, že to co máme na pozemku není přípojka, ale součást a rozšíření sítě, potom se nedivte, že nad tím přemýšlím o malinko víc, bez toho abych někoho napadal. Jsem za chvíli v důchodu a celý život pracuji v, řekněme "správě majetku". Škoda že nejsem eletrikář. Podepsal bych nevytýčené, nezaměřené VB ať je kde je a bylo by.
Díky za názor, protože i když se mi nelíbí, stejně mi i tak pomáhají k vyjasnění věci a řešení.
Všem veselé Velikonoce O0
Jan Brno:
Citace: Václav Třetí 28.03.2024, 05:04
......koupí elektrocentrál u a nemusí řešit nic
Ano, přesně to jsem musel udělat. Je ve skříni, není slyšet a jede jen když je třeba. Do budoucna bude spojená s fotovoltaikou a bateriemi v domě.
Citace: Václav Třetí 28.03.2024, 05:04
P.S. Je třeba zajistit, aby RZ uvedl vedení do smluvně stanoveného, běžného stavu. Umístění uprostřed pozemku není vhodné ani běžné. Proti tomu je třeba se postavit, bez ohledu z jakého důvodu tento stav vznikl (např. špatné zaměření nebo vybudování bez zaměření). Potom se bude věcné břemeno týkat pouze pilíře s nožovkami, tedy minimální omezení pro majitele pozemku, pokud bude umístěn v oplocení.
Tato varianta je přirozeně stravitelná, nicméně nikdo nic takového doposud nezmínil, jen že mám VB podepsat předem a pak EON udělá to zkrácení. Není žádný výkres, zaměření, vytýčení, nic.
Václav Třetí:
Doporučuji nepodepisovat předem. Ať dodají výkresy, jinak je to jako bianco šek. Také se zajímejte, kdo to bude platit, pokud je současné umístění jejich chyba, tak ať přeložku zaplatí.
Jan Brno:
Ano, je tady spousta aspektů, které mi nasvědčují abych zbystřil. ONI, tedy technici a odpovědní lidé schovaní za štítem EON, přece dobře ví, co mi trvalo zjistit. Že mi na pozemek zavlekli páteřní síť. Dobře vědí, že i kdyby jednotlivec zašel bůh ví kam daleko, že je žádný postih nečeká. Proto i teď po letech, jednají agresivně z pozice síly. " buď podepíšeš VB, nebo se s tebou nebavíme", a přesně podle tohoto scénáře to doposud probíhá. Tenkrát nic nezaměřovali, prostě to někam "flákli" a dnes se chovají stejně.
Napsali - Na základě našeho stanoviska značky : číslo atd. (dále jen Stanoviska) ze dne 19.9.2023 vás žádáme o dořešení uzavření smlouvy budoucí o zřízení věcného břemene, viz. bod 3 Stanoviska. Šetřením bylo zjištěno propadnutí termínu rezervace příkonu. Manažerským rozhodnutím bylo odsouhlaseno ponechání termínu rezervace příkonu do konce května roku 2024, do uzavření smlouvy budoucí o zřízení věcného břemene.
Jsme si vědomi nadstandardníh o přístupu k celé záležitosti. Proto naše rozhodnutí berte jako konečné bez možnosti dalších změn v návrhu řešení.
Jan Palička:
Citace: Jan Brno 28.03.2024, 17:37
Napsali - Na základě našeho stanoviska značky : číslo atd. (dále jen Stanoviska) ze dne 19.9.2023 vás žádáme o dořešení uzavření smlouvy budoucí o zřízení věcného břemene, viz. bod 3 Stanoviska. Šetřením bylo zjištěno propadnutí termínu rezervace příkonu. Manažerským rozhodnutím bylo odsouhlaseno ponechání termínu rezervace příkonu do konce května roku 2024, do uzavření smlouvy budoucí o zřízení věcného břemene.
Jsme si vědomi nadstandardníh o přístupu k celé záležitosti. Proto naše rozhodnutí berte jako konečné bez možnosti dalších změn v návrhu řešení.
Oprosťme se od citů - tohle je citace ze zákona 458/2000 Sb energetický zákon §25 odst. 4:
Provozovatel distribuční soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 3 písm. e), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti za jednorázovou náhradu ve výši ceny zjištěné podle oceňovacího předpisu, pokud se strany nedohodnou jinak
Takže z toho vyplývá, že
1/ VB (služebnost, jak se VB dnes nazývá) se zřizuje pouze na tu část nemovitosti, na které je umístěno zařízení distribuční soustavy, rozhodně však nikoliv na část pozemku nebo budovy distribuční soustavou nedotčenou.
2/ služebnost se zapisuje do katastru nemovitostí; katastrální úřad ji nezapíše bez jednoznačného upřesnění, čeho se služebnost týká
3/ z toho vyplývá, že pokud se služebnost nezřizuje k celému pozemku, pak je nezbytné návrh doplnit geometrickým okótovanýcm zákresem části pozemku nebo části budovy, ke které se služebnost zřizuje
4/ a jsme u cíle: přílohou návrhu na vklad MUSÍ být ve Vašem případě zákres té části pozemku, ke které se služebnost zřizuje a ten oni budou muset mít. Z přístupu podepište "bianco šek" nebo (pokud to tak opravdu je) poněkud čiší vydírání.
váš postoj mi tak trochu evokuje, že jste se s nimi rozhádal a teď EGD tlačí silou, což nevyhrajete. Já bych se pokorně vrátil k jednání, domluvil s nimi přesun smyčkovací skříně na hranici pozemku a nechal si v souladu s energetickým zákonem klidně na ten piliř zřídit služebnost. která využití pozemku nijak neomezuje a na hodnotu pozemku nemá žádný negativní vliv. A klidně bych se s nimi i podílel na přesunu - když např. (po dohodě) obnažíte kabely na Vašem pozemku a osadíte novou EGD dodanou skříň, tak vše výrazně zjednodušíte a divil bych se, kdyby na to nešli. Koneckonců je to hlavně zájem majitele pozemku ne.....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana