Proč chce EON věcné břemeno přípojky na hranici pozemku?
Jan Brno:
Nějaký pan Hrůbý je technik EONu v naší oblasti a podle toho jak rozporuplně píšete bych si tipl O0
Měl jsem tu čest jen po telefonu a těch naškolených lží co jsem vyslechl bylo dost. Co se týče praxe věcných břemen, nevím, nám ale nic automaticky nevzniklo. Byl jsem na katastru a ujistili mne, že to vůbec není tak jednoduché jak se EZ tváří. Hledám jen naši cestu, cizí garáže nás nezajímají a kvůli 1mm kabelu, tedy relativnímu kontaktu s hranicí pozemku si nejspíš věcné břenmeno nenecháme vnutit.
Ještě jednou chci poděkovat všem ostatním poradcům za přímou a věcnou diskuzi.
Jiří_Hrubý:
Kopete kolem sebe hezky, nějak se ani nedivím, že se s vámi můj jmenovec, kterého jsem nikdy neviděl, ne.ere.
Dle komentářů máte dostatek znalostí, abyste nad systémem zvítězil. Mnoho zdaru.
Jan Palička:
Jen pár poznámek:
1/ zákon 458/2000 Sb. ve znění platném do 31.12.2006 povinnost uzavřít smlouvu o věcném břemeni nestanovil, proto ji tam nemáte
2/ na druhou stranu distributor měl právo (§45) hlavní domovní pojistkovou skříň, popřípadě hlavní domovní kabelovou skříň umístit "na odběratelově objektu nebo na hranici či v blízkosti hranice jeho nemovitosti". Takže pokud není ve smlouvě zákres umístění, bylo dle platného znění zákona
3/ jestli přípojka byla umístěna v roce 2006 v rozporu se smlouvou a Vy umístění reklamujete až v roce 2023, myslím, že EGD v případě sporu docela úspěšně uplatní institut promlčení. A pak nepůjde o nápravu špatného umístění HDS, ale o novou přeložku zařízení dle §47 současné právní úpravy a jsme opět u té služebnosti
Ale to už se posouváme z technické do ryze právní roviny.
Karloss:
Já jsem z diskuze nepochopil v čem je problém s VB. Mě připadá i docela logické, že požaduji od distribuce kabel, kabel končí pojistkovou skříní a ta musí někde stát. Dnes v místech s kabelovým vedením je to typicky na hranici mého pozemku a hezky si hned vedle postavím ER. Věcné břemeno je přesně zanesené v KN a distributor nepůjde jinam než do té pojistkové skříně. Na nic jinoho nemá právo, břemeno resp. služebnost pro pojistkovou skříň mu nedá právo, aby si např. natáhl kabel přes pozemek někam dál... Ano může si v rozsahu beřemena natanout z té pojistkové skříně kabel někam dál, ale stejně se bude hrabat jen 20x20 cm ve vašem pozemku, zbytek půjde typicky po obecním...
V příloze posílám jak to vypadá v reálu. Nechal jsem si udělat přípojku na garáž a distribuce má břemeno v úzkém pruhu mého pozemku a posléze na mé garáži, kde je pojistková skříň... Nevidím v tom problém, ale možná jsem jen nepoučený a právně nedovzdělaný.. .
Radim Strycharski:
Mně to připadá, jako by tu docházelo k nedorozumění. Jako kdyby se tazatel domníval, že to věcné břemeno by bylo nutné jen v případě, kdy by skříň byla ty 4 metry uvnitř jeho pozemku a že kdyby byla na hranici, přesněji řečeno jenom svým půdorysem na jeho pozemku u hranice, tak věcné břemeno není třeba. Aspoň takový dojem to na mě dělá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana