Jaké jsou možnosti zapojení indukce v panelovém bytě?

<< < (12/12)

Petr Borsodi:
Dělali jsme rekonstrukci bytu a chtěli jsme přejít z vaření na plynu na indukci. Stávající 1x15A nevyhovoval už tenkrát, typicky trouba + pračka v sobotu, za chvíli byl jistič dole.

A z 1x25A nemáte kam jít, to je na 1f maximum. Tak si na tuto otázku jistě umíte najít odpověď sám.
Máme aktuálně 3x20A a myslím, že s tím vystačíme (trouba 3.6kW max, indukce 7.2kW max, pračka 2.2kW max, myčka, ...) Cenový rozdíl je oproti ostatním nákladům při rekonstrukci bytu zanedbatelný.

Miroslav Zuna:
Nemůžu na netu najít indukci za 20 litrů. Za celý svůj bídný život jsem nepotřeboval vařit na 4 plotýnkách najednou. 4 plotýnky jsou kvůli možnosti výběru podle velikosti nádoby. Koupil bych dvouplotýnkovo u ,de cen na eshopu za 3400 Kč. Určitě bych kvůli nepotřebné kapacitě varné desky neplatil za navýšení jističe z 1f na 3f 25A + vyšší měsíční paušály. Mám 1-plotýnkový vařič za 1200,- Kč ,který utáhle UPS 1kW a plynový sporák co funguje i při výpadku elektřiny.

Martin Babrňák:
tak někomu může stačit jen jedna plotýnka. V minulém bytě jsme také měli varnou desku (sklokeramiku) a celý byt byl napájen z 1X20A jističe a také se dalo žít. Ale po koupy vlastního a řešení rekonstrukce jsem šel do 3x20 už jen kvůli určitému pohodlí a přemýšlení do budoucna. Nemusím řešit zda mám zaplou pračku, myčku, sušičku, do toho začnu vysávat a manželka si zrovna bude fénovat vlasy a k vysávání si dám dělat vodu na kafe třeba. Ta soudobost je pak taková, že by 1x25 nevydržela

jan as x:
Zeptám se expertů takhle: chrání běžný jistič dostatečně kabely?

Pokud vyjdeme z předpokladu, že ano, a norma dovoluje resp. testovací proces jističů probíhá tak, že je určité přetížení povolené, jistič musí vybavit do 60 min. při přetížení 1,45 (A to už je jistič zahřátý přetížením 1,13 tuším, kdy naopak vybavit nesmí).

Tedy pokud se shodneme na tom, že oteplení vodiče a ztráta nevadí, Tak lze celkem smysluplně bez většího omezení provozovat plotnu i kuchyň na 1x25, Což je dle mého lepší nápad než 3x 16 jako hlavní jistič.

V zahraničí myslím jsou běžně dostupné hlavní přípojky vyšší než 1 x 25, u nás bohužel ne.

Pokud jde o panelák, tak samostatně stojící kamna mají skoro 11 kW štítek (protože k tomu trouba),  a znám kuchyni kde nájemce bydlí 8 let a celou kuchyň má na 1x16

Samozřejmě k tomu aby nepouštěl najednou úplně všechno dospěl už při prvním výpadků, i když doma jsou 4 lidi tak dle opakovaných dotazů se necítí NIJAK omezen…

Ono jde o to, že sice můžete vařit na 4 plotýnkach, ale na beton vám nepojedou všechny 4 na plný výkon - skoro nikdy.

Další výhoda jedno fáze je, že alespoň nedojde ke spálení, když tam někdo mylně připojit 400 V, jak se nezřídkakdy děje (laikové popletou nulák a plotýnky jsou v nebi).

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana