ŘEŠENÍ: Jak zachránit regulaci topení v topné sezóně

<< < (2/5) > >>

Jan Franěk:
Citace: František Šohajda  14.11.2023, 16:39

Poslední roky mám termostat jen on/off a spotřeba je výborná.Různé Openterm, křivky topení a podobné vymoženosti letěli onem ven! (dance)
Mám rád teplo, večer min .23C....u 20 °C bych asi umrznul!! o:-)

Nechápu vaši reakci. Přece si u každé regulace můžete zvolit svoji komfortní teplotu. Výhodou systému ze zveřejněného příspěvku je navíc to, že v každé místnosti jinou, ne na základě jednoho centrálního termostatu. Navíc máte i možnost korekce teploty dle toho, kde máte termostat umístěný. Předpokládám že toto váš on/off termostat neumožňuje a tedy se nechá předpokládat, že sice ukazuje 23°C, ale reálná teplota v místě kde sedíte, bude úplně jiná.

KAždý kdo se jen trochu otřel o MaR navíc neuvěří, že spotřeba je výborná, s touto přežilou atrapou řízení. Dříve znamenala kvalitní regulace úsporu klidně až 30% na topení (běžně okolo 20%) Nicméně to se dost změnilo s tím jak se vyměnila okna a domy zateplily. Ta ušetřená částka je už podstatně menší, přesto pořád může dosahovat 15-20%,  oproti řízení bum/bác. Více je to poznat na samotném komfortu.

Milan Hudec:
Citace: František Šohajda  14.11.2023, 16:39

Poslední roky mám termostat jen on/off a spotřeba je výborná.Různé Openterm, křivky topení a podobné vymoženosti letěli onem ven! (dance)
Mám rád teplo, večer min .23C....u 20 °C bych asi umrznul!! o:-)

Vidím to co se týká regulace stejně, v jednoduchosti je síla, jen při tech tvých 23 bych se upekl, stačí mě 17, takže topit skoro nepotřebuji, ale to je velice individuální, kamarád otužilec má termostat na 14, to už bych bez svetříku nedal.

Radek Červený:
Ona ta zónovka dávala ekonomický smysl ještě tak před desíti lety, jak píše Honza. Dnes je to spíše o komfortu, nebo jako záplata v ojedinelých případech, kdy se topenáři vyprdnou na výpočet hydrualiky a prostě topný systém hydrualicky už všechno neutáhne (i to jsem už řešil).

Dnes se domy ladí minimálně do třídy B, když už ne do áčka a tam vskutku už takové výkyvy nejsou. Často bývá už i rekuperace, kde zónovka postrádá smysl úplně, protože co na jednom konci zareguluji, to na druhém konci rozfoukám.

Ale pro rozšíření obzorů by mě zajímalo, jestli umí řídící jednotka od Eatonu komunikovat i s nějakým nadřazeným systémem, třeba po lince RS-485. Zrovinka něco řeším u zákazníka, který má také takovou podobnou bezdrátovou krabičku, ale.... On si každý výrobce dnes myslí, že má patent na rozum, má přece vše nejlepší a k tomu samozřejmě i nejlepší aplikaci....a dál? Já bych občas potřeboval do zónovky nadřazeně hrábnout, třeba při přetopení zdroje, kdy potřebuji odebrat teplo nebo třeba při spotovém řízení. Stejně tak bych potřeboval od nadřazeného systému zpětnou vazbu do nadřazené MaR o aktuálních teplotách prostoru a nadcházejícím programu, protože se dnes u marky už běžně pracuje i s "pravděpodobnos tí". Pokud se výrobci neotevřou dalším systémům přes nějaké standardizovan é komunikační rozhranní, budou to jen "nějaké kouzelné krabičky" bez možnosti praktického využití.

Miroslav Minařík:
Citace: Radek Červený  17.11.2023, 17:22

Ale pro rozšíření obzorů by mě zajímalo, jestli umí řídící jednotka od Eatonu komunikovat i s nějakým nadřazeným systémem, třeba po lince RS-485.

Pokud já vím, tak nikoliv. Myslím, že už by to bylo příliš mnohou kouzel. :-)

Miroslav Minařík:
omlouvam se za diakr jsem v cizi zemi na nekomfortnim zarizeni ... Jak reaguje JP ...

Citace

Článek co psal Mirek (ne EATON) byl věnovaný hlavně většině stávajícím domů kde není žádná regulace a jedná se zpravidla o implementaci do starých domů kde regulace zón dává smysl protože tepelné ztráty nezateplených domů jsou vysoké a výkyvy teplot velké.

U novostaveb se zatepluje ostošest a souhlasím, že výkyvy teploty jsou malé. Zde to je skutečně o komfortu užívání místnosti, nicméně je třeba si uvědomit, že pokud je některá místnost momentálně vypnutá, protože už je natopena, tak zdroj topné vody vypne dřív protože už se nemusí ohřívat tak velký objem do těch zbývajících místnosti které potřebují ještě topnou vodu. Tím dosáhneme úspor na energie a to platí i v novostavbách s nízkými ztrátami, za tím si stojím. Navíc mohu vzdálené některé místnosti přepnout do útlumu, když je nepotřebuju užívat a každý uspořený stupeň mi přináší úspory. Tak to asi k zónové regulaci, která smysl dává i v dnešní době. I bohatý člověk který nemusí řešit náklady na vytápění bude rád, když v ložnici při spaní bude mít přece jenom o trochu chladněji než přes den. No a teď si odpovězte jak tohoto bez zónové regulace docílíte.

A teď k propojení s jinými systémy. RF systém xComfort lze pomocí Modbusu  napojit na ostatní systémy v domě, které jsou Modbusem vybaveny. Náš systém se chová jako master a ostatní periferie řídí.
S pozdravem Pávek, Eaton

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana