ŘEŠENÍ: Jak zachránit regulaci topení v topné sezóně
Miroslav Minařík:
V domácnostech se často setkáváme s neefektivním centrálním ovládáním vytápění, kde jeden termostat řídí teplotu pro celý dům. Toto řešení není ideální pro domy s více generacemi nebo různými teplotními preferencemi a časovými harmonogramy obyvatel. Centrální termostat často vede k nadměrnému vytápění některých oblastí domu, zatímco jiné oblasti mohou zůstat nevytápěné. To způsobuje zbytečné náklady a tepelné ztráty. Všichni dobře známe odkládání důležitých věcí na později. V případě vytápění domu to však nemusí být šťastnou volbou. Mít přetopeno nebo v horším případě mrznout je slušně řečeno "nekomfortní". Pokud si vzpomeneme uprostřed topné sezóny, často nezbývá než to odložit. Pak se na to zapomene a začne další sezóna a ... Ale o jednom rychlém řešení víme ...
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
Milan Hudec:
Ne každá hlavice pasuje na konkretní ventil, existují různé redukce, ale mechanicky to již není nikdy ono.
Začal bych u tohoto.
Jan Palička:
No...ono je to trochu složitější, než píše reklamní článek Eatonu.
Pokud mám celý systém ovládaný jedním pokojovým termostatem, tak mi kotel i čerpadlo spínají on-off a je jedno, zda je teplota vody předregulována ekvitermem nebo čudlíkem na kotli.
Pokud doplním systém individálnimi uzávěrami, a nezáleží na tom, zda to jsou mechanické termostatické hlavice, servohlavice nebo termohlavice, musím na jedné straně zajistit průtok neuzavřenými radiátory, na straně druhé respektovat, že se obecně snížil průtok soustavou. Tudíž je nezbytné původní staré čerpadlo vyměnit za čerpadlo elektronické, které umí proporcionání regulaci, což znamená, že přizpůsobuje dopravní výšku aktuálnímu průtoku soustavy nebo musím osadit tzv. přepouštěcí ventil. Kotel pak reaguje na vzrůst teploty otopného média a sníží výkon také nebo začne cyklovat. Vypnutí čerpadla je špatně, protože pak netopím nejen v uzavřených radiátorech ale ani v těch otevřených.
Pokud takové čerpadlo instalováno nemám, tlačí mi čerpadlo konstantním tlakem vodu do systému, systém je hlučný, topí špatně s malou účinností a čerpadlo se časem poškodí.
Jiří Kantner:
Ještě jedna zásadní informace než se někdo rozhodne pořídit nový termostat ke kotli: je potřeba vědět jestli kotel umí komunikovat s termostatem protokolem OpenTerm nebo je ovládání čistě on/off.
Openterm umí proporcionální regulaci výkonu kotle, on/off nikoliv. A pak jsou další nuance- jestli regulátor zvládá jen bezpotenciálov é spínání nebo jaké napětí a proud lze na výstup regulátoru přivést.
Jak už zde bylo řečeno, regulátor musí umět spolupracovat nejen s daným kotlem ale i s celým otopným systémem.
František Šohajda:
Poslední roky mám termostat jen on/off a spotřeba je výborná.Různé Openterm, křivky topení a podobné vymoženosti letěli onem ven! (dance)
Mám rád teplo, večer min .23C....u 20 °C bych asi umrznul!! o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana