ŘEŠENÍ: Jak zachránit regulaci topení v topné sezóně
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 19.11.2023, 09:35
No, je trošku troufalé a divné mluvit o vypínačích a bum-bác ovládání kotle v souvislosti s regulací. Připomíná mi to párek bez masa, "řízek" z kuřecího masa, nebo břečku v krabici vydávanou za víno. AŤ se tváří jak chce, vždy to bude jen atrapa bez důležitých chutí
Nepřekonatelný m teplotním čidlem je člověk sám, prostě si topí dle momentálních životních potřeb a klidně i nálady.
Tomuto etalonu se může trochu přiblížit vymakaná systémovka, nikoli řekněme střední třída krabiček.
Petr Liskar:
Citace: Milan Hudec 19.11.2023, 10:01
Nepřekonatelný m teplotním čidlem je člověk sám, prostě si topí dle momentálních životních potřeb a klidně i nálady.
Tomuto etalonu se může trochu přiblížit vymakaná systémovka, nikoli řekněme střední třída krabiček.
Naprosto nezáleží na tom, jaké třídy či jakého výrobce jsou dané krabičky.
Podstatný na tomto celém je systémový integrátor, který má vizi, nápady a zkušenosti.
Jiří_Hrubý:
Citace
U novostaveb se zatepluje ostošest a souhlasím, že výkyvy teploty jsou malé. Zde to je skutečně o komfortu užívání místnosti, nicméně je třeba si uvědomit, že pokud je některá místnost momentálně vypnutá, protože už je natopena, tak zdroj topné vody vypne dřív protože už se nemusí ohřívat tak velký objem do těch zbývajících místnosti které potřebují ještě topnou vodu. Tím dosáhneme úspor na energie a to platí i v novostavbách s nízkými ztrátami, za tím si stojím. Navíc mohu vzdálené některé místnosti přepnout do útlumu, když je nepotřebuju užívat a každý uspořený stupeň mi přináší úspory. Tak to asi k zónové regulaci, která smysl dává i v dnešní době. I bohatý člověk který nemusí řešit náklady na vytápění bude rád, když v ložnici při spaní bude mít přece jenom o trochu chladněji než přes den. No a teď si odpovězte jak tohoto bez zónové regulace docílíte.
U novostaveb lze předpokládat podlahovku, kde není problém limity nastavit už na topné vodě v rozdělovači. Zároveň vhodnou volbou výkonu čerpadla, případně invertorové verze, lze předejít cyklování. Stejně tak lze využít akumulační nádrž.
Nejefektivnějš í regulace je vhodným nadimenzováním topné soustavy, aby jela pořád v ideálním spádu.
A jak docílím bez zónové regulace rozumné teploty v ložnici? Dokud jel celou sezónu Viadrus, stačilo přiškrtit šoupě radiátoru a omezit průtok.
A s podlahovkou je to ještě snazší, protože směšovací ventily nepustí víc, jak 18°C vodu.
U kotle s automatickou násypkou k regulaci stačí mechanický termostat na topném okruhu a o zbytek se postará čerpadlo a různě otevřené ventily radiátorů.
U elektrického kotle bez akumulace je situace obdobná.
Umím si představit promyšlenou MaR s podlahovými i prostorovými termostaty, servoventily na jednotlivých okruzích a akumulační nádrží na vykrytí regulačních i výkonových špiček a třeba i kombinovanou s nabíjením z FVE nebo fototermiky. Ale to je o projektování novostavby, ne o narvání do starý chalupy a zachraňování situace pomocí rozičných krabiček. Takový systém už je lepší provozovat třeba na LOGO.
Miroslav Minařík:
Honza to popsal dobře. Psal jsem článek o tom, že dnes, kdy jsme zasypávání novými technologiemi, máme střechy plné fotovoltaickýc h panelů ale uvnitř domu žádnou regulaci.
Když si najednou v zimě vzpomenu, že potřebuji regulaci, tak tou nejjednodušší formou je xComfort. Mohl jsem napsat o KNX nebo Foxtrotu, to máme také instalováno. Ale pokud chci něco rychle, bez nutnosti sekání a natahování metalické sběrnice, pak nevím o vhodnějším systému.
Netušil jsem, že napsat svou zkušenost automaticky znamená psát "reklamní článek Eatonu". xComfort je samozřejmě alternativou jednou z mnoha. Honza Franěk i Radek Červený ví, že žádný systém není dokonalý, resp. každý systém má své pro a proti. A je na každém jakou systémovku pro svůj záměr zvolí. K rozhodnutí je však nutné znám pro a proti jednotlivých možností.
xComfort mám druhou topnou sezónu a zkušeností co jako provozovatel dělat a nedělat už na několik článků.
Jan Franěk:
Co se týká nových domů a podlahového topení, občas lidem regulaci rozmlouvám. SPrávným nastavením tlaků v rozvaděči podlahovky, dosáhnete celkem příjemného prostředí i bez regulace. NIcméně je zde stále skupina lidí, kteří si pod slovem komfort představují něco navíc a pak i regulace podlahovky začne dávat smysl. Alespoň tedy pro ně.
V podstatě to vnímám tak, že každé zboží a řešení má svého kupce. Pokud o to má někdo zájem a je ochotný si za rozšířené možnosti zaplatit, je to v pořádku. Zrovna tak jako to, že někdo další kvalitnější regulaci odmítá.
Nicméně mne už nebaví nekonečné útoky na komfortnější řešení jen proto že zrovna já to nemám, nepotřebuji, nebo tomu nerozumím, či na to nemám. Vždyť to že je na výběr, je to nejlepší co nás může potkat. Je to podobné jako s auty. JEden si vystačí se Škodou Fabia, jiný nekoupí jiné auto než Mercedes, BMW,....... . Proč? Protože jedni najezdí 15tisKm ročně, druzí 60tisKm ročně a neskutečný rozdíl v komfortu spolu s menší únavou z jízdy, je pro ně dostatečným omluvením (akceptováním) cenového rozdílu. Nebo mohou mít k tomuto prostě jakýkoliv jiný důvod. Ve finále je to jedno. Každý důvod prostě bude OK (norm) o:-) (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana