Jak zapojit tři jednofázové spotřebiče v kuchyni, na jeden třífázový kabel?
Václav Třetí:
Jo, jo vidím, nevím, že jsem si nevšiml hned na začátku, jsem nějaký nepozorný. Problém je řešitelný a při pečlivé práci nevidím zásadní problém. Jen mě udivuje, že se ptá verifikovaný kolega.
Jindřich Kuna:
Citace: Václav Třetí 12.11.2023, 13:26
Jo, jo vidím, nevím, že jsem si nevšiml hned na začátku, jsem nějaký nepozorný. Problém je řešitelný a při pečlivé práci nevidím zásadní problém. Jen mě udivuje, že se ptá verifikovaný kolega.
Už léta pracuji v IT a ne ve své původní profesi elektromechani ka. Dnešní požadavky na elektroinstala ci musím vždy probrat s někým z oboru elektro. Také chci mít platnou revizi. Především kvůli nájemci, ale taky kvůli pojištění domácnosti. Tak proto se ptám, třebaže jsem verifikovaný.
Václav Třetí:
Rozumné řešení, když nevím, tak se zeptám. Ta elektrotechnik a se nám stále více štěpí na podobory a jedinec už nemůže znát vše. A normy se stále, mnohdy zbytečně, mění. Tak ať se daří zvládnout i úpravy silového HW v kuchyni.
Jindřich Kuna:
Citace: Milan Hudec 12.11.2023, 12:58
5x
Je to v dotazu.
Jsme u problematiky sdruženého obvodu.
Diskuze bude nekonečná.
Dejme tomu, že kabel bude odjisten a odchráněn v rozvaděči.
Zbytková rizika:
Vodič N, přetížen nebude, ale jeho případné přerušení poškodí spotřebiče, takže perfektní spoje na jeho koncích jsou logickou podmínkou, osobně bych volil dva spoje paralelně (např.proženu kolem šroubku na věnečku a končím ve Wagu, náklady 00nic, spolehlivost dovolím si tvrdit velká).
Vodič PE společný, tím že je nasazen PCH, můžeme se na obvod dívat jako na TT systém, normově v pořádku, ale....
Při poruše jednoho spotřebice nepůjdou další je uživatelské riziko.
Za mne je to řešení, které atakuje nejnižší požadavky norem.
Řekněme, že bych slevil a spokojil se alespoň s jedním spotřebičem 230V 3400W.
Bylo by přípustné následující zapojení?
1) Na přívodu nejprve společný proudový chránič 3×25A pro celý byt.
2) Dále odpojit vývody ze sporákového jističe 3×16A a místo něj použít rezervní jistič 1×16A.
3) Na začátku kabelu CYKY 5C×2,5 v rozvaděči. Použít a zapojit jen tři vodiče. L1, N, PE.
4) Na konce kabelu CYKY 5C×2,5 v krabici pod omítkou. Do věnečku zapojit jen L1, N a PE.
5) Z věnečku pokračovat kabelem 3C×1,5 ke konečné zásuvce 16A/230V do omítky.
Jan Bocek:
Citace: Jindřich Kuna 12.11.2023, 14:22
Řekněme, že bych slevil a spokojil se alespoň s jedním spotřebičem 230V 3400W.
Bylo by přípustné následující zapojení?
1) Na přívodu nejprve společný proudový chránič 3×25A pro celý byt.
2) Dále odpojit vývody ze sporákového jističe 3×16A a místo něj použít rezervní jistič 1×16A.
3) Na začátku kabelu CYKY 5C×2,5 v rozvaděči. Použít a zapojit jen tři vodiče. L1, N, PE.
4) Na konce kabelu CYKY 5C×2,5 v krabici pod omítkou. Do věnečku zapojit jen L1, N a PE.
5) Z věnečku pokračovat kabelem 3C×1,5 ke konečné zásuvce 16A/230V do omítky.
Myslím, že všechno špatně. Včetně ústupku na jeden spotřebič....
1) Na přívodu Fi je nevýhodné. Při každé poruše vám spadne jistič a je vše bez proudu...
2) Na přívodu kabelu 5x2,5 vyměňte 3B16 za tři samostatné Fi 16A
3) Z krabice v kuchyni napojte odvody do zásuvek kabelem CYKY 3x2,5
4) Každá zásuvka bude napojená na jednu z fází L1, L2, L3 a společný N a PE
Tak jak píše kolega Milan Hudec. samostatnými chrániči snižíte riziko při poruše jednoho spotřebiče.
Není to úplně košér, ale je to funkční i bezpečné.
Je to revidovatelné, neměl by s tím být problém.
Součinnost u spotřebičů odhadují na 0,3-0,5 proto N vodič nebude přetížen
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana