Může být ze zemniče okolo RD vyvedena kulatina 10mm pro HOP umístěnou na fasádě?

<< < (3/7) > >>

Jan Franěk:
Velmi bude záležet na kvalitě kruhového zemniče. Osobně by mne zajímalo, jak je reálně proveden. Jak je daleko od domu, v jaké hloubce a v jakém materiálu je uložen. Případně jestli je zlepšen nějakou tou tyčí, nebo paprskem a podobně.

Všeobecně také považuji vámi volenou cestu za správnou, jen si nejsem jist některými detaily. Asi by se hodilo pár fotek a alespoň nějaké blokové schéma zapojení, abychom věděli  více o:-)

Peter Lovacký:
Podľa môjho v jednoduchosti je krása,... a dva kvalitné a dostatočne vzdialené zemniče prepojené vodičmi na iskriskách sú toho dosť dobrým príkladom... (i keď skomplikovať ide všetko, keď sa dosť chce)..

Konkrétne,..ja si nemyslím, že paralelná kombinácia zemnič – MET – SPD1 – a CYKYna2,5ka voči hlavnej METke na ktorej je hlavný prívod, a to všetko na jednom zemniči , ..je úplne v poriadku...

Citace: Jan Franěk  08.11.2023, 18:31

Osobně by mne zajímalo, jak je reálně proveden. Jak je daleko od domu, v jaké hloubce a v jakém materiálu je uložen. Případně jestli je zlepšen nějakou tou tyčí, nebo paprskem a podobně.

V zemniči problém nebude...
Citace: Hruška Michal 81  07.11.2023, 18:44

Ještě doplním, že sice zemnící drát není v základech, ale po obovodu RD, nicméně ke doplněn o 10 ks zemnících tyčí a odpor na zkušebních svorkách je 3,5 a 3,8 ohmů.

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  08.11.2023, 16:48

pro začátek nastudujme 5-54.

Áno, aj,..a kebyže sa chce niekto hlboko „vŕtať v zemi“,  tak odporúčam napr. aj toto:
https://www.sez-kes.sk/assets/files/obsah/54-zbor38ko_bojna-zonyodporu.pdf

Mám pocit (aspoň podľa príspevkov),  že tých 50% do zemniča pod chráneným objektom chápe každý,.. no s 50%ami do EI to už asi také ružové nebude,...tam sa zas hodí asi viac pozrieť do ..305-4, ..4-443, či ..5-534..
Podľa môjho pre blesk platí furt jedno pravidlo,..a to že polezie do zeme hlava-nehlava, kade mu to fyzika konkrétneho usporiadania umožní..
No a jediné čo popri tom môže človek urobiť je, že tomu "bláznovi" umelo vytvorí čo najbezpečnejši u cestu do zemegule,..a to pre ochranu seba a svojho majetku,.. a kľudne nech mu k tomu ponúkne bars aj celú prípojku..

Milan Hudec:
Není to nic složitého, jde o to aby v okamžiku průchodu bleskového proudu byly veškeré "dráty" na stejném potenciálu, a to co nejrychleji.

Jan Franěk:
Citace: Jan Franěk  08.11.2023, 18:31

Velmi bude záležet na kvalitě kruhového zemniče......

Citace: Hruška Michal 81  07.11.2023, 18:44

....,  ale po obovodu RD, nicméně ke doplněn o 10 ks zemnících tyčí a odpor na zkušebních svorkách je 3,5 a 3,8 ohmů.

Jo, už vidím že jsem byl nepozorný. Zde to vypadá na kvalitní řešení

Citace: Milan Hudec  09.11.2023, 08:05

Není to nic složitého, jde o to aby v okamžiku průchodu bleskového proudu byly veškeré "dráty" na stejném potenciálu, a to co nejrychleji.

Před cca 5 dny jsem to stejně vysvětloval u jednoho zákazníka. Zajímalo ho jak to SPD vlastně funguje, včetně technika dodavatele co spouštěl jeho novou FVE a já tam zrovna prováděl revizní prohlídku a měření. Kreslil jsem jim i cesty možných přeskoků,  vysvětloval dostatečnou vzdálenost S, nebo na nákresu popsal rizika krokového napětí v okolí vývodů zemničů, valivou kouli a podobně. Samozřejmě jen v rychlosti a zjednodušeně. Hodně pomáhaly právě ty obrázky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana