SOUE: Jak nás učili princip transformátoru (1971)

<< < (4/5) > >>

Jan Bocek:
Když již vzpomínáme "bibli" všech sběratelů a opravářů Radií, tak je dobré připomenout knihu schémat předválečných přijímačů od ing. Miloslava Baudyše
Tam těch přijímačů na DC napájení je více.

Václav Třetí:
Téměř každý výrobce radií dělal nějaký universální typ na napájení z DC i AC sítě a také bateriový typ s elektronkami žhavenými 1,5V ze suchých článků nebo 2V na žhavení z jednoho článku olověného akumulátoru. Anodové baterie byly 67,5V (45x1,5V) nebo 90V (60x1,5). K větším přístrojům bývaly bateriové skříňky, do kterých se vkládaly ploché baterie 4,5V.  To bylo drahé poslouchání!

P.S. Knihu ing. Baudyše vlastním také, ale na rozdíl od Kottkových knih jsou jednotlivé přístroje presentovány pouze schematy, bez popisu a seřizovacích návodů a také bez fotografií. Existuje ale její novodobá verze v digitální podobě a tam jsou doplněny barevné fotografie většiny přístrojů ze sbírek sběratelů.

Dan Lukes:
Citace: Milan Hudec  06.11.2023, 11:39

Transformovat lze pouze střídavý proud nebo proud s měnící se hodnotou (tepelný, pulzní).
Co to je tepelný proud?

S tim vam asi pomoci dokazu. Dnes uz by to tak nikdo nerekl, ale ja si jeste pamatuju pojem "tepající" jako češtější variantu slova "pulzní". Předpokládám, že to první slovo v závorce je chyba zápisu vzniklá při výrobě cyklostylové blány ...

Jinak ale - pokud někomu z vás připadá tenhle učební materiál jako podivný, měli byste si zajít do současných škol. Ja se pred sedmi lety rozhodl, ze si projdu soucasnou verzi SOUE, abych formalne splnil pozadavky na vzdelani umoznujici dosahnout na (uz neexistujici) vyhlasku 50.  Ackoliv jsem tam nevstupoval s velkymi iluzemi o kvalite ucnovskeho skolstvi, dokazali me i tak dost prekvapit. Uspesne jsem se vyucil (a nadavkem ziskal nejnizsi paragraf padesatky) aniz jsem potreboval jakoukoliv znalost, kterou jsem nemel uz na konci zakladky. A presto jsem, pri vsi skromnosti, vedomostmi vyrazne prevysoval vetsinu svych spoluzaku, kteri dostali vyucni list i padesatku take.

Text o kterem tu diskutujeme je zlatej ...

Václav Třetí:
Na mnoha středních a učňovských školách se učí podle knih starých 40 až 50 let. Učitelé daných odborných předmětů je studentům půjčují ve "vlastní režii" nebo z některých kapitol dělají kopie. Knihy dnes nejsou, nikdo je nechce tisknout. Naději na vytištění má tak leda detektivka známého  (pokud možno světového) autora. Důvod je jednoduchý, připravit tisk knihy se vyplatí až od deseti či sta tisíců kusů od titulu, učebnice pro odborné školy takových nákladů nedosahují. Další potíž je kvalita autorů a jejich ochota věnovat mnoho času přípravě.

Jan Bocek:
Podíval jsem se jaké knihy a učebnice nabízí SEVT pro střední školy elektrotechnic ké.

Je zde velký výběr učebnic vydaných po roce 2016:

Elektrotechnik a 1,2,3
Elektrická měření 1,2
Průmyslová elektronika a informační technologie
Přenosová technika elektro
Elektrické stroje
Auto elektrika

Problém bude spíše s nalezením ochotných a odborně fundovaných učitelů s praxi.
V 60-90. létech to bylo hodně postaveno na externích učitelích. Možná 50/50....
a to jak na odborných učilištích, tak na průmyslovkách.

Z praxe vím, že pokud není na odborné škole garant oboru elektrotechnik a, který je
skutečným odborníkem a znalcem oboru, tak to může dopadat tak, jak je výše uvedeno.

V dávným dobách ( ale které pamatujeme) tak odborné školy elektro ve velkých aglomeracích spolupracovaly s hlavními elektrikáři velkých národních podniků. Byla to otázka jak praxe, tak pomocí externími učiteli. Obvykle se externě vyučovaly předměty elektrická měření v laboratořích, technologové z navijárny vyučovali technologii, zkušební technici vyučovali předmět Elektrické stroje. Byl to oboustranný zájem, protože jsme si vybírali schopné vyučence a vhodně jsme je zařazovali.
Dneska již tyto národní podniky a velké elektroúdržby neexistují. A tak se ztratila vazba mezi školou ( teorii) a firmami ( praxe). Možná u velkých elektrotechnic kých firem se školství podporuje a jsou úzké sponzorské vazby. Kéž by....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana