SOUE: Jak nás učili princip transformátoru (1971)

(1/5) > >>

Věčný student:
    Stalo se vám, že jste nestíhali opisovat učivo nebo diktát učitele? U mě to bylo v době kdy v síti ještě opracvdu bylo jen 220V! Co je transformátor? Z čeho se skládá transformátor? Jaký proud lze transformovat? Vysvětlete princip Ruhmkorffova induktoru. Jaká je principiální činnost transformátoru? Odvoďte transformační převod. Jaký je vztah mezi velikostí napětí a počtem závitů transformátoru? Co je transformátor? Z čeho se skládá transformátor? Vztah mezi výkonem, napětím a proudem. Co se stane s proudem a napětím? Proč transformátor hoří? Úloha transformátoru při přenosu elektrické energie na dálku.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?

Jan Bocek:
Co to bylo za "amatérské" SOUE  v roce 1971?

Transformátor, jako ten nejjednodušší elektrický stroj.
To jsme se učili již ve fyzice na základní škole v sedmé třídě. Již tehdy byly kabinety fyziky a elektrotechnik y vybavené názornými pomůckami. A v roce 1955 na SOU elektrotechnic kém ve Vítkovicích jsme používali dobré učebnice, na příklad Elektrické stroje SNTL 1952 od Cikánka.
A roce 1958 ve III. ročníku jsme všichni museli koupit Přehled elektrotechnik y  ing. Trůnečka, která mne doprovázela dalších 50 roků. ( Stála tehdy 75 korun). Byla více praktická, než podobná Příručka od ing. Heřmana vydané v roce 1984

Nechce se mi věřit, že takto se učilo v roce 1971. Ty obrázky mi připomínají knihy před sto léty.

Je faktem, že jsme měli extra sešit "Schémata zapojení elektrických strojů",  kde jsme kreslili to, co bylo na tabuli. Obvykle to bylo doplnění toho, co v učebnicích nebylo. Ten jsme používali hlavně v laboratořích, kde jsme podle tabule zapojovali a vše dokumentovali v sešitě. V roce 1971 se již zavedly měřící protokoly v předmětu Elektrická měření. A tam jsme prakticky měřili převody trafa, jeho ztráty naprázdno i na krátko a při zatížení.

Příspěvěk se mi zdá dosti úsměvný i když je tam snaha uvádět technické fakta, ale způsob jakým je to vysvětlováno, tak to je trochu amaterismus. Vzpomínám, že na odborné škole v těchto létech byl ve sborovně velký nápis " Cílem je naučit a ne odučit".

Dobré by bylo srovnání jak se učí transformátory dneska. Jaké jsou presentace a jaká je kvalifikace učitele. To je výzva pro další příspěvky.

Václav Třetí:
Některé partie textu mně připadají až dětinské. Vysvětlení principů odpovídá referátu vypracovanému žákem 9. třídy do hodiny fyziky.

Jan Bocek:
Citace: Václav Třetí  06.11.2023, 07:28

Některé partie textu mně připadají až dětinské. Vysvětlení principů odpovídá referátu vypracovanému žákem 9. třídy do hodiny fyziky.

To je charakteristik a "věčného studenta":

1. neumí vybrat kvalifikovaně informace
2. pak je numí roztřídit
3. a nemá co realizovat ( místo odborníka je jen věčný student, v praxi nepoužitelný)

Redakce to zde zřejmě vložila pro zamýšlení. Možná i pro naše otestování, abychom roztřídili zde informace dobré a hovadiny. A co když se někde ještě takto učí? Myslím tím poměr užitečných a neužitečných informací? Nevěřím, že v roce 1971 se takto učilo. 1/4 století po válce zde byla již nová generace učitelů. Byly učebnice, byly projektory a byli učitele, kteří chtěli naučit. Ti,  kteří se učili v roce 1971 jsou již v důchodu a mohli by se ozvat.

Milan Hudec:
Transformovat lze pouze střídavý proud nebo proud s měnící se hodnotou (tepelný, pulzní).
Co to je tepelný proud?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana