SOUE: Jak nás učili princip transformátoru (1971)
Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec 06.11.2023, 11:39
Co to je tepelný proud?
To mě také zarazilo, ale protože jsem musel od psaní odpovědi odskočit k jiné činnosti, tak jsem na to nakonec zapomněl.
Miroslav Revús:
Prečo transformátor horí?
Hoci som bol absolventom SOU-E až v druhej polovici 80-tych rokov, tak mi táto časť pripomína medzivojnové obdobie, kedy ešte existovali jednosmerné siete.
Ak sa takéto informácie vyučovali ešte na prelome 60-tych a 70-tych rokov, tak to museli mať študenti na hodinách celkom dobrú zábavu. Alebo veľmi starého učiteľa, ktorý zaostal vo vzdelávaní
Václav Třetí:
Sítě DC přetrvávaly v omezeném množství ješte na začátku 50. let. Proto se také ještě celá 50. léta vyráběl velice populární radiopřijímač "Talisman", který umožňoval provoz AC i DC 110 až 220V. Na začátku 60. let byl nahrazen typem "Sonoreta", která byla velice podobné koncepce i rozměrů, ale mohla pracovat pouze s AC, protože měla síťový autotransformá tor.
Krnovak:
Ono těch radiopřijímačů bylo více, měli jsme od Philipse tzv. Philetu. Říkalo se jim univerzály a osazeny elektronkami řady U.... Žhavení šlo zapojené seriově přímo z napájení přes odpor s odbočkami a jejich připojením pak bylo dáno v závislosti na počtu a typech elektronek. Ovšem to , že je bylo možné napájet DC jsem si uvědomil až zde po posledním příspěvku!
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek 06.11.2023, 09:08
To je charakteristik a "věčného studenta":
1. neumí vybrat kvalifikovaně informace
2. pak je numí roztřídit
3. a nemá co realizovat ( místo odborníka je jen věčný student, v praxi nepoužitelný)
Redakce to zde zřejmě vložila pro zamýšlení. Možná i pro naše otestování, abychom roztřídili zde informace dobré a hovadiny. A co když se někde ještě takto učí? Myslím tím poměr užitečných a neužitečných informací? Nevěřím, že v roce 1971 se takto učilo. 1/4 století po válce zde byla již nová generace učitelů. Byly učebnice, byly projektory a byli učitele, kteří chtěli naučit. Ti, kteří se učili v roce 1971 jsou již v důchodu a mohli by se ozvat.
Jen kratce, jsem v zemi s reci neznameho kmene :-)
Honzo, muj prvni rocnik na stredni byl 1981 a nic z toho, z ceho nas ucili neni vubec publikovatelne! A pohledem zpet a na to, co je skutecne relevantni a pravdive, se vubec nedivim, ze nekdo neco nevi. Pokud si jen vezmene skutecnost, ze z kazde tridy se oboru nakonec venovalo jen par lidi a z tech par lidi jen nekteri chteli vedet vic ...
Prisel ucitel, pocmaral tabuli, oddrmolil teorii a zmizel. Zadne konzultace, zadna knihovna, zadny internet ... pokud jsi nemel ve sve blizkosti osoby znale, byl jsi v pekle.
Pokud takovy absolvent do ted pracuje mechanicky jako elektrikar ktery vychazi z toho mala co pochytil kdysi z te tiche posty ...
Vecny student je muj vrstevnik ( o neco starsi) a jeho pribeh je navic jeste politicky podkreslen, ale politika sem nepatri.
Kdo se ve skole ucil podle ucebnice, mohl se k tomu kdykoliv vratit ale svete div se, ucebnice opravdu nebyly ve skolach tak bezne jak si myslime.
Co vy ostatni, nemate v okoli podobne vecne studenty? Ja jich znam docela dost!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana