Umožňovaly předpisy ze 60. let ukončení různých obvodů v jedné krabici?
Milan Hudec:
To platilo/platí pro vedení v trubkách, bylo celkem dost úrazů od protahovacího pera dotknuvšího se nevypnutého okruhu v krabici.
Jan Bocek:
Citace: Jiří Blažej 07.10.2023, 23:20
Umožňovaly elektrotechnic ké předpisy ze 60. let rozbočit v jedné krabici různé obvody?
Nevím, zdá to předpisy ESČ 1950 umožňovaly.
Učil jsem se v létech 1955-1958 a kromě jiného také prakticky provádět elektrické instalace.
Tento způsob nám mistr odborného výcviku zakazoval.
Zkuste něco najít v ČSN 34 1000, a nakonec i v ESČ 1950.
ČSN byly vydávány až po roce 1962
Jiří Blažej:
Jedná se o dům z roku 1969, použity jsou již plastové krabičky, plastové husí krky a můstkové hliníkové vodiče. Zdá se, že v jedné krabici je nasvorkován jak světelný obvod, tak i zásuvkový, se společným PEN. Výraz "ukončení různých obvodů" byl použit "moderátorem" po korekci.
Jan Bocek:
vám se zřejmě jedná o úplně něco jiného.
Uvedu častý příklad.
Instalace je provedená dvěma vodiči s ochranou nulováním. Jeden vodič byl fázový a druhý nulák. Tehdy žáden vodič PEN neexistoval. Rozvod se třemi vodiči, z nichž jeden byl PEN, se zavedl až od srpna 1995, kdy byla nahrazená ČSN 34 1010 normou ČSN 33 2000-3 a začala se používat soustava TN-CS. ( tři vodiče L,N,PEN)
ČSN 34 1010 ale také nabízela ochranu nulováním s použitím samostatného nulovacího vodiče s označením nn, prakticky se třemi vodiči)
Velice často došlo k rozšiřování elektrické instalace přidáváním zásuvek. A tak ji "bastlíři" napojili z první dostupné krabice pro světlo. Pak na jednom vývodu (jističi, pojistce) bylo napojeno světlo i zásuvka. Tyto praktiky najdeme i ve starých instalacích z let 1930.
Slušní elektrikáři to takto ale nedělali a důsledně oddělovali zásuvkové a světelné obvody.
To co popisujete, pokud je v krabici jen jedná stejná fáze, je jev celkem obvyklý. Není to sice profesionální, ale.....dnes bych to uvedl jako závadu 33 2000-1 čl 133.4.1.1 že rozvody nejsou řemeslně dobře provedeny. Případné další závady tohoto řešení najdeme v ČSN 33 2130
Byl jsem dva roky vyučený v roce 1960 a elektrikářský mistr ( tehdy ředitel ROS) můj soused mne "zaměstnal" na elektroinstala cích v RD po vesnicích. A byl jsem velice překvapený, že dělá rozvody třemi vodiči, když jsme se učili dvěma vodiči. A skoro všechno v trubkách a dostal jsem praxi v ohybání poolověných trubek. Na dotaz, proč třemi vodiči....ale synku, to jsme se učili před válkou a u AEG za války jsme to dělali se třemi vodiči. Neboj se, ono se zase k tomu všichni vrátí. Ochrana nulováním na statku je stejně nebezpečná jako fašismus....je to jen vzpomínka na staré mistry, kteří uměli vybrat z normy to lepší řešení.
Václav Třetí:
Citace: Jan Bocek 08.10.2023, 20:48
Ochrana nulováním na statku je stejně nebezpečná jako fašismus...
Nejenom na statku, ale všude! Proto ji komunismus měl tak rád a ještě ve spolupráci s hliníkovými vodiči.
Mistr to byl výborný a měl asi znalosti ze světa, v GB se dělaly třívodičové rozvody již ve 30. létech!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana