Jak mohlo dojít k vyhoření spotřebičů během dodatečné montáže HDO?

<< < (2/6) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jirka Údržbář  03.10.2023, 07:54

Docela by mně zajímalo, kde má pán umístěno uzemnění bodu rozdělení PE a N (a kde má umístěné přepěťové ochrany).
Pokud má uzemnění bodu rozdělení PE a N umístěno v domovním rozvaděči, mělo by to instalaci proti této chybě ochránit.

Dejme tomu zátěž na L1 20 Ohm, na L2 200 Ohm, L3 pro jednoduchost bez zátěže.
Jaké bude U na oněch spotřebičích při:
1.plně odpojeném PEN
2.odporu zemniče dejme tomu 20 Ohm (nedělejme si iluze o všeobecné perfektní hodnotě u RD)

Ondřej Šebesta:
Citace: Milan Hudec  03.10.2023, 09:04

Dejme tomu zátěž na L1 20 Ohm, na L2 200 Ohm, L3 pro jednoduchost bez zátěže.
Jaké bude U na oněch spotřebičích při:
1.plně odpojeném PEN
2.odporu zemniče dejme tomu 20 Ohm (nedělejme si iluze o všeobecné perfektní hodnotě u RD)

1) U1=363,64V, U2=36,36V
2) Odpojen PEN z distribuce, místní přizemnění PEN na 20 Ohm (uzemnění TS na 2 Ohm)
    U1=0V
    U2=206V

Mohlo by být?

Ondřej Šebesta:
Citace: Ondřej Šebesta  03.10.2023, 11:56

1) U1=363,64V, U2=36,36V
2) Odpojen PEN z distribuce, místní přizemnění PEN na 20 Ohm (uzemnění TS na 2 Ohm)
    U1=0V
    U2=206V

Mohlo by být?

V prvním bodě jsem prohodil hodnoty napětí U1 a U2.

Blunder:
Díky všem za odpovědi, zákazníka právě pohádka moc neuspokojila, proto dorazil sem s obavami, že pojišťovna to taky nevezme :)

Citace: Jirka Údržbář  03.10.2023, 07:54

Docela by mně zajímalo, kde má pán umístěno uzemnění bodu rozdělení PE a N

Já nejsem elektrikář, takže nevím, co znamená uzemnění bodu rozdělení PE a N, nicméně zkusím odpovědět:
Od distribuce CYKY-J 4x16 do svorkovnice. Odsud 2 kabely CYKY-J 5x10, každý do jednoho rozvaděče (víceméně příprava pro fotovoltaiku - jeden kabel pak na UPSce, druhý mimo) - zapojené pouze 4 vodiče ve svorkovnici, N je teď plonkový, dokud nebude fotovoltaika.
V každém rozvaděči následně prospojkovaná lišta PE a N. mohu případně nafotit, pokud to k něčemu bude.

Citace: Jakub Drbohlav  03.10.2023, 08:52

Může to být starší instalace v TN-C, místní zemění není nebo je uhnilé a spoléhá se na PEN od distribuce.
Takových baráků je... :(

Je to novostavba, ale pokud je mi známo, tak tady místní zemění není. Což víceméně asi potvrzuje, to co píšu výše, protože to je víceméně jediný přívod do domu.

Ještě jednou díky, určitě se nebráním pokračující diskuzi, ať mám nějaké střelivo pak proti elektrikářovi, až se začně vymlouvat, že za nic nemůže.

Milan Hudec:
Pokud se na to podívám z jiného úhlu, elektrikář natolik zkušený, že se může/odváží hrabat v hlavním kabelu by měl být schopen vymyslet daaaleko lepší smyšlený příběh, takhle to skoro vypadá, že o elektru ví kulový, nechte si raději překontrolovat vše na co hrábnul.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana