Jak mohlo dojít k vyhoření spotřebičů během dodatečné montáže HDO?

(1/6) > >>

Blunder:
Před pár dny jsme přecházeli na D56D – HDO jistič+revize. Elektrikář dorazil, my jsme odjeli. Po příjezdu smrad v domu po shořelé elektrice.

Vysvětlení elektrikáře (pro pojišťovnu, zkráceno):

Po vypnutí hl.jističe provedeno doplnění rozvaděče o přípravu HDO. Do sil. obvodů nezasahováno. Po dokončení zapnut hl. jistič. Po několika sec. vypnul. Na fázi L1 jsem zkoušečkou naměřil minimální napětí. V domovním rovzděči výpadek několika jističů, vypálený modul přepěťové ochrany

Kvůli HDO se ale ve vnějším rovzděči hýbalo s dalšími vodiči kvůli nedostatku místa. Doma jsem našel shořelý zdroj pro SmartHome instalaci(KNX). Proudové chrániče ok, ale přepěťovka SPBT12-280 na L3 byla pryč.

Šli jsme k rozvaděči, v tu dobu již prý problém na L1 nebyl. Nahodili jsme hlavní jistič a postupně zkoušeli ty spadlé. V jednom okruhu je 24V zdroj, z toho vyletěl záblesk a jistič spadl. Druhý okruh s 24V již mrtvý a bez blesků :) Zbytek jističů bez problému.

Elektrikářovo vysvětlení bylo, že možná na L2/3 vyletělo krátkodobě napětí důsledkem spadnutí L1. Na dotaz, jak se proti tomu bránit mi nedokázal odpovědět. Mysleli jsme, že shořely pouze ty DC zdroje a pro něj je DC jen koníček, takže neví, proč k tomu došlo. Zbytek zdrojů ok, např. PC, notebook, monitory.

Zapomněli jsme na jistič u TV, takže po jeho odjezdu jsem nahodil a rána. Na druhé straně obýváku ležel kryt od 12V zdroje (napájení mikro PC u TV),    ze zdroje se ještě kouřilo.Vytáhl jsem ho a šel na druhý pokus, ten už ok. TV také ok, ale přídavné audio mrtvé.

Spousta věcí přežila - trouba, mikrovlnka, tepelné čerpadlo, oběhová čerpadla, jednotka vzduchotechnik y, usb zásuvky, kamery atd, ale na všech fázích bylo něco mrtvého:
L1: nabíječka, kávovar, audio sestava
L2: 24V zdroj
L3: 24V zdroj, 12V zdroj, 2x KNX zdroje, kontaktní gril, audio sestava

Mám hrůzu, co se ještě stane, např. 2. KNX zdroj fungoval, ale všimli jsme si vytékající žluté kapaliny, takže šel také pryč. U dalších spotřebičů dovnitř člověk ale nevidí a nemůže je otevřít kvůli záruce (rekuperační jednotka, tepelné čerpadlo...)

U sousedů žádné vyhozené jističe, druzí sousedé betonovali a míchačka jim jela celou dobu a nezpozorovali problém. Dává elektrikářovo vysvětlení smysl? Je podezřelé, že u distribuce zrovna v tu chvíli došlo k tak závažnému problému, a postihlo to pouze nás. Netvrdím, že to není nemožné, AC nerozumím a nevrtám do toho. Co by mohlo takový problém způsobit? Když vezmu, že shořela i přepěťová ochrana. Poznal by soused snížení napětí na L1 na provozu míchačky?
Co teď s ohledem na životnost ostatních zařízení? Modlit se, aby něco neodešlo, nedej bože nebouchlo a nevyhořeli jsme? :)

Jiří_Hrubý:
Tak pokud pojištovnu i zákazníka pohádka o podivné L1 uspokojila, není co řešit.
Slohová práce na téma "hrabal jsem se v hodinách, odpojil nulák a zapoměl ho připojit" by tak hezká nebyla.
Doporučuji pro formu kontrolní měření Zs na přívodu a v objektu, ale velkou záhadu bych v tom nehledal.

David Hruda:
Smutný příběh o odpojeném N (případně PEN) vodiči.
To se prostě někdy stane, ale je potřeba se k tomu postavit čelem, přiznat chybu a kontaktovat vlastní pojišťovnu, kde mám pojištění odpovědnosti.
Mám pochybnosti, že by vaše pojišťovna přijalavámi uvedené vysvětlení.

Jirka Údržbář:
Docela by mně zajímalo, kde má pán umístěno uzemnění bodu rozdělení PE a N (a kde má umístěné přepěťové ochrany).
Pokud má uzemnění bodu rozdělení PE a N umístěno v domovním rozvaděči, mělo by to instalaci proti této chybě ochránit.

Jakub Drbohlav:
Citace: Jirka Údržbář  03.10.2023, 07:54

Docela by mně zajímalo, kde má pán umístěno uzemnění bodu rozdělení PE a N

Může to být starší instalace v TN-C, místní zemění není nebo je uhnilé a spoléhá se na PEN od distribuce.
Takových baráků je... :(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana