Jak mohlo dojít k vyhoření spotřebičů během dodatečné montáže HDO?
Juraj Rojko:
Citace: Emanuel Kocián 10.10.2023, 08:37
...Co by se jako stalo..., kdyby ještě předtím, než do toho bude hrabat, vypnul všechny podružné jističe?
Stalo by se to samé, protože...
Citace: Blunder 03.10.2023, 21:57
...pro sichr jsem se šel podívat k hlavnímu jističi (stále odplombovaný), na můstku přívodní nulák opravdu nedotažený, cca o závit a něco. Drát nebyl uplně volný, ale trochu v tom jezdil...
Václav Třetí:
Citace: Emanuel Kocián 10.10.2023, 08:45
Jinak to, co vydrželo, je již pravděpodobně načnuté.
Může a nemusí, záleží na které fázi bylo co zapojené v okamžiku, kdy selhal vodič PEN. V okamžiku přerušení PEN (nebo N) dojde k rozvážení napětí jednotlivých fází proti plovoucímu N. V nejméně zatížené fázi bude napětí nejvyšší a blízké až 400V, naopak v té nejvíce zatížené fázi může být napětí blízké nule. Takže některé spotřebiče nemusely být vyšším napětím vůbec zatížené.
Petr Liskar:
Citace: Václav Třetí 10.10.2023, 11:49
Může a nemusí, záleží na které fázi bylo co zapojené v okamžiku, kdy selhal vodič PEN. V okamžiku přerušení PEN (nebo N) dojde k rozvážení napětí jednotlivých fází proti plovoucímu N. V nejméně zatížené fázi bude napětí nejvyšší a blízké až 400V, naopak v té nejvíce zatížené fázi může být napětí blízké nule. Takže některé spotřebiče nemusely být vyšším napětím vůbec zatížené.
Pokud se vlivem přepětí prošlehne kondenzátor na primární straně spínaného zdroje, tak se nejméně zatížená fáze po jistou dobu stane fází nejzatíženější .
Už jsem viděl datové centrum, kde servisní technik omzlem vyrobil plovoucí nulu a odešlo tam naprosto vše...
Jan Franěk:
Citace: Petr Liskar 10.10.2023, 12:35
Pokud se vlivem přepětí prošlehne kondenzátor na primární straně spínaného zdroje, tak se nejméně zatížená fáze po jistou dobu stane fází nejzatíženější .
Už jsem viděl datové centrum, kde servisní technik omzlem vyrobil plovoucí nulu a odešlo tam naprosto vše...
ASi jde o to, že jak postupně odcházejí jednotlivé přístroje, mění se mezi dalšími "poměry napětí" , dokud postupně neshoří i ten poslední (drinks) Ale elektrikářům je to v podstatě jasné.
Dle mého se i většina shoduje na tom, že se toto stát může komukoliv z nás. Rozdíl pak bude především v tom, jak se k tomu kdo postaví.
Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk 10.10.2023, 13:00
Asi jde o to, že jak postupně odcházejí jednotlivé přístroje, mění se mezi dalšími "poměry napětí" , dokud postupně neshoří i ten poslední. Ale elektrikářům je to v podstatě jasné.
Je to loterie, která nemá předem určené řešení, záleží na typu spotřebičů a jejich rozdělení do fází. V síti, kde je jen výpočetní technika nebo samé spínané zdroje, budou škody asi velké a zbyde možná jeden spotřebič. V běžném rozvodu RD může mnohé zachránit jeden silnějí spotřebič typu boiler, kamínka, žehlička ...
Ve fázi zatížené odporovým spotřebičem s velkým příkonem přežijí i spotřebiče se spínaným zdrojem. Řešil jsem takových problémů více, nikdy se to ale nestalo mým přičiněním. Pokud by se mi to stalo, tak je slušností to řešit ve prospěch zákazníka. Splést nebo přehlédnout se může každý.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana