V jakém reálném rozmezí platu se pohybuje dnešní elektrikář?

<< < (2/4) > >>

M S:
Nie je elektrikar, ako elektrikar. V priemysle a automatizacii sa platy pohybuju o nieco vyssie, badam znacny skok ak je clovek schopny otvorit a diagnostikovat rozvadzac strojneho zariadenia a nerozhodi ho 400vac, 24vdc, 4-20mA signaly, vie premerat rozne teplotne snimace. Ak sa vie dostat do PLC, zas sme o triedu vyssie.

Poznam konatela dvojosobovej sro, kde obaja konatelia fakturuju 1k eur/den/osoba, no ich den zacina prichodom k lubovolnemu mrtvemu stroju a zacina odchodom s plne funkcnym strojom, aj ak plc stratilo program a museli ho nakodit od nuly, vratane robotov. A ak treba, sustruzia, frezuju, 3D tlacia, zvaraju, takze clovek si ich sluzbami kupi dost.

Poznam elektrikara, co robi za 30 eur/hodina a tie jeho zprasence mi privadzaju nočné mory.

Jan Bocek:
Citace: Jan Yossarian  01.10.2023, 10:47

Ptát se kdo, kolik bere je nejen trapný a nevhodný ale taky dost hloupý. A čím se motivují ti noví  kteří se rozhodují? Byl jsem u rozhovoru partičky kluků na základce jak se bavili o tom, kam kdo jde na střední. Když jeden začal říkat, že ho z elektrikáře zrazuje táta, který je sám elektrikář!

1. Elektrikářů je čím dále tím méně. Motivace rodičů je o informacích... .před léty jsem synovi doporučil stejné řemeslo elektro, jako jsem měl sám. U jednoho vnuka se mi to podařilo také, ale jako elektroinženýr pracuje ve státních službách. Ještě existuji střední odborné školy elektro....a nadprůměrné žáky sponzorují významné firmy.

2. Pokud je ochoten vyučený elektrikář se celoživotně vzdělávat, tak bude i více žádaný a mít vyšší reálnou cenu na trhu práce. Je velký rozdíl být zaměstnancem anebo mít OSVČ, SRO.

3. Pro malé srovnání. Zedník v zemí OE má plat 17-20 E/h. Na "fušce",  kterou mu dovolí zaměstnavatel, dostává 25-30 E. Firma fakturuje 55-60 E/h. Jenže musí mít praxi, musí umět dobře místní jazyk a musí být spolehlivý ( firma to zastřešuje).

4. Myslím si, že kvalifikovaný elektrikář s praxi a §7 by měl mít minimálně průměrný plat, který je v současné době v ČR. Když to má pokladní v marketu, tak proč by to neměl mít kvalifikovaný řemeslník?

5. Znám také elektrikáře, kteří dostávají 30E/h, ale jsou velkou oporou ve firmě. V podstatě nenahraditelní při seriové výrobě na výrobních linkách. Takových je ale málo.....to je to, co píše MS a HF: Nie je elektrikar, ako elektrikar.

Kastner Lubomír:
Pánové ale jsou i "elektrikáři" a firmy které mají hodinovou sazbu okolo 20 000 - 40 000,- Kč !! Nevěříte? Tak jako příklad uvedu firmy Solar TechTrade Praha nebo Schlieger Praha, kde dva pracovníci namontují 4 ks solárních panelů a zapojí střídač na bojler max. za dvě hodiny a za práci si účtují okolo 50 000 - 60 000,- Kč a solární sestavu koupí přes internet z Asie v ceně okolo 30-40 tisíc ale zákazníkovi účtují 90 - 95 tisíc protože zákazník na to má dotace 90 000,- Kč od státu. A samozřejmě vše bez záruky a bez servisu. Údaje čerpám z cenových nabídek na ohřev bojleru pomocí FVE. Na druhou stranu vím že existují i elektrikáři, kteří jsou ochotni a schopni pomoct např. lidem v nouzi pokud to jde i zadarmo a nebo jen za nějakou symbolickou cenu. A těmto lidem já  (poklona) .

Milan Hudec:
Citace: Jan Bocek  03.10.2023, 11:28

1. Elektrikářů je čím dále tím méně. Motivace rodičů je o informacích... .před léty jsem synovi doporučil stejné řemeslo elektro, jako jsem měl sám. U jednoho vnuka se mi to podařilo také, ale jako elektroinženýr pracuje ve státních službách. Ještě existuji střední odborné školy elektro....a nadprůměrné žáky sponzorují významné firmy.

2. Pokud je ochoten vyučený elektrikář se celoživotně vzdělávat, tak bude i více žádaný

Méně časově náročné je dobře se oženit (dance)

Jan Yossarian:
Citace: Milan Hudec  03.10.2023, 13:22

Méně časově náročné je dobře se oženit (dance)

To také není bůh ví co, jde o ten nejdražší sex co je k dispozici .-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana