V jakém reálném rozmezí platu se pohybuje dnešní elektrikář?

(1/4) > >>

Jan Yossarian:
Ptát se kdo, kolik bere je nejen trapný a nevhodný ale taky dost hloupý. A čím se motivují ti noví  kteří se rozhodují? Byl jsem u rozhovoru partičky kluků na základce jak se bavili o tom, kam kdo jde na střední. Když jeden začal říkat, že ho z elektrikáře zrazuje táta, který je sám elektrikář!

A tak koukám a poslouchám co říkají ostatní kolem. Obecná diskuse se stále točí kolem hodinových sazeb a odměn za práci, zejména v oblasti elektroinstala cí i slaboproudých prací. Někteří uvádějí své minimální sazby, za které jsou ochotni pracovat, zatímco jiní se zaměřují na rozdíl mezi fakturační cenou a skutečným platem. Rozdíly v odměnách v závislosti na zemi či regionu, kde pracují, a někteří z nich se snaží upozornit na to, že sazby mohou být vyšší v zahraničí než v České republice. Co si z toho mají vzít ti mladí za inspiraci?

Je tedy otázkou, zda je nějaká inspirace vůbec potřebná. Když nebudou elektrikáři, tak stávající třeba vzrostou na ceně, ne?

Jan Franěk:
Zkráceně ano, je to směs podmínek na místním trhu práce a obchodních i profesních dovedností každého jednotlivce.

Bavit se nad konkrétní cenou je  (mimo)   Už jsem to zde několikrát psal. Jeden bude drahý za 100kč, jiný levný za 1000kč. A pokud mladé zajímá z oboru jen toto, není asi ani o co stát. I když je jasné, že je to prostě jen ozvěna obrazu naší pokřivené společnosti a její orientaci ke špatným hodnotám, pod špatnými vzory. Vždyť ze svého mládí si pamatuji to, že vzorem nám byly zdatní a čestní lidé, kteří neměli rádi bezpráví. Dneska kolem nás jsou dáváni za vzor podvodníci, ojebávači, zloději a lháři. To jak rodiči, tak ve školách, nebo v TV a podobně. KAm to vlastně může asi vést?  Ale to už jsem trošku jinde, omlouvám se.

Milan Hudec:
Onen dotaz je zcela legitimní, každého zajímá na jaký příjem se má v tom či v tom oboru připravit.

Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Yossarian  01.10.2023, 10:47

Když nebudou elektrikáři, tak stávající třeba vzrostou na ceně, ne?

Ne, trh si poradí, už dnes je to vidět. Nejde jen o fve a tepelka, ale už i developerské stavby dělají úkáčka a firmě oddaný RT to posvětí. Tudy cesta nevede.
Dokud společnost nepochopí, že řemeslník produkující hodnoty, má pro společnost vyšší cenu (i a zejména finanční),  než nějaký absolvent humanitních, teologických, genderových a dalších nesmyslných a zbytných oborů, nenáročných na znalosti a zručnost, situace se nezlepší.

A jestli to chcete prakticky, tak zdejší elektrofirma nabízí nástup 150/hod, což je o dvacku míň, než nabízí kolchozníci traktoristovi.
Ono je to taky o nenažranosti majitelů. Znám i soukromou firmu, kde se majitelé řídí německým modelem, kdy z vydělaný stovky vrací 90 do firmy, tedy i na platy. Lidi jsou spokojený a loajální, odvádí dobrou práci a zaměstavatel si uvědomuje, že takové lidi potřebuje.

Problém absolventů je ovšem také v trpělivosti. Nepochopí, že nemůžou mít hned 500 na hodinu, ale že to pár let trvá a musí něco předvést, než se k tomu propracují.
Tomu zase konkurují např. logistická centra, kde skladník ty 2 stovky bere hned a ještě různé bonusy.

František Šohajda:
Je i otázka jak je to u lidí OSVČ a u lidí  jako zaměstnanci...
U OSVČ to je podle toho, jak trh reaguje a jak je každý zdatný /popisuje to kol.Franěk/

Ale u zaměstnanců je to jakýsi bod od do ,  který určuje majitel firmy, stát a další.Který jen stěže jde překročit!
Někde jsou hodinovky, někde měsíční plat! I tady se to nedá paušalizovat dle stáří a zařazení zaměstnace.
Když se při revizích ptám na plat, někdy mě i zarazí za co jsou zaměstnanci ochotni dělat i velké věci.
Náročné zapojení a pod...
Na druhé straně, když vidím třeba kominíka, který vyšel v 7 tř. základky a dělá revizi komínu cca 15 min. za 2000.-Kč, je mě smutno, za co elektrikáři dovedou dělat náročné aplikace!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana