Doporučíte mi nějakého výrobce nevýbušných telefonů do hlučného prostředí?
Jiří Kantner:
Citace: Dan Lukes 06.11.2023, 20:08
Takhle do hloubky jsme do toho tady ani zalezt nechtel.
já to chtěl jen pro dokreslení situace, která na první pohled vypadá jako krásně pokrytá normativními dokumenty a ono po nahlédnutí do oné EG je to samá výjimka. Jenže předchozí pokusy o harmonizovaný evropský dokument byly ještě větší šílenství, myslím že to mělo okolo 700 stránek a zrovna specifika pro Českou republiku nebyla zpracována nejlépe (daly by se tenkrát použít přesnější slova). Hodně států upustilo od vytvoření vlastních článků do oné EG ( Česko tam také nemá žádné specifické požadavky i když by se jich srovnáním předpisů našlo určitě dost.)
Vše měla nakonec zahrnout CTR 21 ale tu, pokud si pamatuju, už nikdo nevydal.
Proč to píšu? v těhle normách se nekoncentroval y jen hluboké technické znalosti a souvislosti a požadavky na kompatibilitu téměř bez časového omezení ale také nejrůznější lobbistické tlaky výrobců a možná i zkušebních laboratoří.
Kdo tenkrát jen trochu nahlédl pod pokličku, jak se tenhle "eintopf" vařil, bude podvědomě koukat na jakékoliv normy nebo technické předpisy s určitou skepsí. Ono totiž kompatibilitu tam, kde se toleranční pole překrývají jen částečně nejde nařídit rozkazem. Ale na každé nekopatabilitě někdo může vydělat a jiný ztratit.
Dan Lukes:
Jo, presne na totez jsem chtel upozornit i ja. A specificky na to, ze zakoupene zarizeni si proste s danou ustrednou nemusi rozumet a nebude to chyba ani vyrobce ustredny, ani vyrobce zarizeni, nybrz toho, kdo k ustredne nekompatibilni zarizeni koupil..
JInak ale, kdyz malinko odbocim, mam evropske telekomunikacn i normy,i kdyz jsou ze same sve podstaty slabe, daleko radeji, nez normy venujici se vecem okolo silove elektriny. Evropsky telekomunikacn i svet respektuje jednoduche pravidlo - pokud se nekoho nejaky predpis tyka, tak ma pravo se s jeho obsahem osobne zdarma seznamit ...
P.S. CTR 21 (jejiz vznik TBR 21 predpokladala) nikdy nezvnikla, nakonec ale statut zavazneho (v tom smyslu v jakem se toto slovo chape svet telekomunikaci) standardu ziskala primo TBR 21.
Jiří Kantner:
Ano, ta dostupnost informací všech materiálů ETSI je obrovská výhoda. Dnes jsou i materiály ITU-T zdarma ale nebývalo to vždy, tzv "barevné knihy CCITT a CCIR" bývaly jen tištěné a docela za veliké peníze. Jak to bylo s dokumenty CEPT nevím, měl jsem vytištěnou nějakou bibli o pár stovkách stránek, dnes má CEO dokumenty taky volně přístupné. Trochu jiná je situace s dokumenty GSMA, ale to je "organizace sdružující operátory a výroobce" a některé dokumenty jsou výhradně pro členy a členství je placené.
Některé podstatné dokumenty ale vzniknou většinou jinde - na IETF.org kam může každý zdarma a přidat svůj návrh na nějaké řešení může podat také každý a naprostá většina dokumentů zůstává ve fázi rfc jen málo se z nich stane std a přece na rfc se odkazuje kdejaký výrobce nebo zákazník a teprve časem třeba z ETSI vypadně nějaké rozšíření nebo upřesnění specifikace.
Nebylo to jen o evropských standardech ale třeba CDMA dokumenty pro "americký" mobilní svět bývaly dostupné také.
Je to o přístupu, metodách financování a o inovacích. ETSI je ale gigantický moloch s obrovským záběrem a pokud z vytvořených dokumentů 10-20 procent nikdy nepřinese žádný přímý užitek, protože vývoj se mezitím vydá jinou cestou, tak je to běžná daň v hi-tech odvětví.
Jj nakonec se ukázalo, že TBR21 je dostatečná obzvlášť v době kdy začal trvalý odliv zákazníků pevných linek směrem k mobilním sítím. Kdo by si s tím dál lámal hlavu.
Dan Lukes:
Nechci se nikoho dotknout, ale rada oboru se snazi co mozna zkomplikovat vstup odborniku do vlastnich rad. Nemalujme si svet na ruzovo. Je pohodlnejsi zivit se v oboru, kde si remeslnik vybira zakaznika nez obracene. Nikdo nestoji o to, aby mu zakaznik pri prebirani zakazky vycetl, ze tohle udelal blbe, protoze v rozporu tamtou normou. Nebo by se dozadovat vysvetleni podle ktere normy je nutne vec udelat drazsim zpusobem A misto lacinejsim B. Neverejnost zavaznych predpisu zivot clenum cechu zjednodusuje.
Jiří Kantner:
Neviděl bych to tak černobíle, tem model financováni gigantu jako je ETSI není nic tak skvělého, aby se to muselo univerzálně kopírovat. Každá instituce má nějaký model financování.
Na druhou stranu je pravda, že jen tak z plezíru si lidé normy nečtou, to spíš si stáhnou muziku nebo film. A jestli mají mít přístup k těm informacím zdarma všichni a nebo nikdo nebo jen studenti to si nedovolím soudit. Ale když si položím otázku qui bono, tak mi vychází, že placené normu nepodporují konkurenční prostředí. Argument, že věci ohledně VTZ nemusí být veřejné neobstojí, ČSN pokrývají spousta dalších oborů které VTZ nejsou.
Jako paradox a naprosté systémové šílenství vidím třeba to, že ČAS "prodává" i normy ETSI, které se dají legálně stáhnout zdarma. A další paradox je ten sponzorovaný přístup k ČSN, kdy za každý takový přístup a stažení normy inkasuje ČAS peníze od náhodně vybraného ministrestava.
Vždy když ze zvědavosti tahle nahlédnu do nějaké normy a objeví se mi na obrazovce, že to sponzoruje ministerstvo zdravotnictví, tak mám blbý pocit,že tam ty prachy budou chybět.
Těžko srovnávat přístupy a výstupy z tak rozdílných institucí jaké jsou třeba IETF a ETSI a ČAS.
Současný stav mi nepřijde dobrý ale mám daleko k tomu abych tu prosazoval nějaký jiný způsob placení a fungování.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana