Dává u bateriové stanice smysl použít k ochraně proudový chránič?

<< < (2/7) > >>

Tomáš Jelínek 2023:
Zásuvkový proudový chránič bude zapojen do AC výstupu/zásuvky na bateriové stanici a za ním již bude spotřebič nebo prodlužovací přívod....

M S:
Nema ako.

Zjednodusene, prudovy chranic zistuje, ci sa vsetok prud, ktory vylezie cez L, vrati cez N.

Ak sa pri izolovanom, bateriovom zdroji dotknete jedneho z vystupnych polov, nestane sa nic, akurat sa potencial tohto polu priblizi k zemi a potencial druheho oproti zemi narastie na 230V.

Ak by sa v tomto momente niekto dotkol aj druheho polu, dokope vas to oboch, no z pohladu stanice a aj chranica je stale vsetko v poriadku, prud by siel cestou L - osoba 1 - zem - osoba 2 - N.

Pre reakciu chranica by bolo nutne stanicu uzemnit pred chranicom.

Tomáš Jelínek 2023:
 (poklona)  za reakce a vysvětlení a prosím ještě ohledně toho uzemnění (stanici je nutné uzemnit před chráničem),  takovým uzemněním se rozumí uzemnění přes uzemňovací šroub na těle přístroje - pokud to samozřejmě místní podmínky dovolí (uzemňovací šroub je například na palivových generátorech či FVE měničích) tedy, pokud by byla stanice takto uzemněna (měla takový šroub) a šlo by v daném místě spolehlivě uzemnit, bude pak proudový chránič fungovat zapojený ve stanici (myšleno na straně AC výstupu) fungovat/plnit svoji bezpečnostní funkci?

Milan Hudec:
Ne, za zdrojem máte ochranu oddělenim, či spíše hybrid směřující k IT síti v případě náhodně zemněných spotřebičů třídy I.
Pokud se nespokojíte s tímto stupněm ochrany, nezbývá nežli nasadit onen HIS, nějaké hrátky s vytvořením falešné TN sítě s chráničem nelze doporučit.

Tomáš Jelínek 2023:
Moc  (poklona) ... pokud jsem správně pochopil, tak "HIS",  je pouze hlásič/signalizátor, že je problém s izolací...  Nebo existuje i nějaký, který odpojí i napájení (obdobně jako proudový chránič)? A je takový vůbec i v provedení "do zásuvky"?

Ještě prosím k bezpečnosti, je "izolovaná/neuzemněná" síť (například za bateriovou stanicí) v porovnání se sítí TN-S vybavenou chráničem, o tolik "nebezpečnější"? Chápu správně, že když si v síti TN-S "sáhnu na fázi",  tak proudový chránič vybaví a "zachrání mi život"... Když v sítí "IT" si "sáhnu na fázi",  tak se mi nic nestane, ale pokud sáhnu současně i na druhý vodič (N),  tak až v tomto okamžiku "dostanu ránu"?

Jde mi primárně o bezpečnost rodiny při kempování, alternativně při používání bateriové stanice v místech, kde není elektřina od distributora atp...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana