Čím detekovat přítomnost napětí v zaplombované části před elektroměrem?

(1/8) > >>

Jan Yossarian:
Kolega už dlouho mluví o tom, že by potřeboval mít pod kontrolou napětí v neměřené části. Vždy to jednou za čas vytáhne znovu. I když mě napadají různé myšlenky raději se zeptám zda jste to pro někoho neřešili?

Jiří Schwarz:
Tak úplně mi není jasné co tím potřebuje řešit

Já bych čekal, že tam je nějaký vývod, na který už by neměl být problém něco pověsit, třeba hlídací relé HRN

Jan Franěk:
Citace: Jiří Schwarz  10.09.2023, 11:30

Tak úplně mi není jasné co tím potřebuje řešit

Přesně tak. Asi je zapotřebí přesně popsat konkrétní aplikaci a potřeby tazatele. Dotaz je příliš všeobecný a existuje mnoho řešení i cest.

Jiří_Hrubý:
Má-li to jako obsesi, lze to řešit jednak medikací a druhak zřízením neměřeného odběru v souladu s PP, na který si za paušální platbu může navěsit šest voltmetrů a kochat se dosytosti.
Jakákoli jiná varianta je pozvánka pro NTZ. Je na něm, co bude ekonomicky výhodnější.
Pokud se mu jedná jen o detekci přítomnosti napětí, aniž by ho zajímaly hodnoty, existuje na trhu dostatek zařízení na bázi indukce.

Jan Yossarian:
Dlouho jsem mu nerozuměl k čemu to potřebuje. Během covidu si přestěhoval své pracoviště do objektu kde, podle jeho slov, stále lítají jističe. To proto, že v celém objektu se objevilo více spotřebičů, než by projektant mohl tušit. Ale nejde pouze o vybavování jističů u vnitřních obvodů, tu a tam zmizí napětí i před měřením. Dlouze vysvětloval proč to nelze řešit a nakonec vysvětlil, že mu ke štěstí stačí, když bude vědět zda vypadl vnitřní jistič nebo je problém napájení přívodu budovy. Protože netuším jak měřit napětí v zaplombované části i když detekce mě napadla, nechal jsem ho i s jeho problémem. Po nějaké době s tím přišel zase. Zakopaná kočka je v jeho ups. Když vypadne místní jistič, problém není a stačí ho znovu natáhnout. Pokud však zmizí napájení budovy, může to trvat libovolně dlouho, než jsou jeho ups dodávat z baterek. A výsledkem detekce má být informace, která jeho stanice povypíná dřív, než mu některá z nich spadne.

Úpřimě je mi to jedno proč si nepořídí jiné ups i když chápu, že by to platil ze svého ale zajímá mě jak to napětí detekovat.  

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana